България е значителен производител на каптагон

Това сочи доклад за пазарите на наркотици в ЕС
31 яну 2013 21:02, Елка Василева
43
България е значителен производител на каптагон
Според доклад на ЕС България е голям производител на каптагон. Снимка: архив, Reuters

България и в по-малка степен Турция са значителни производители на каптагон. Това се посочва в първия доклад „Пазарите на наркотици в ЕС”, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) съвместно с Европол и публикуван днес в Брюксел.

В доклада се посочва, че между 2001 г. и 2007 г. в България са разбити 18 големи лаборатории за амфетамини, занимаващи се с производството на каптагон. Още осем лаборатории за производството на амфетамини са разбити в България между 2009 г. и 2011 г.

Отбелязва се, че през последните години в Турция и България са конфискувани значителни количества амфетамини. От 1,3 милиона таблетки амфетамини, заловени в Европа, над три четвърти са били конфискувани в Турция, съобщи "Фокус".

В доклада се посочва, че ролята на българските престъпни групи в мащабното производство на амфетамин и трафика на дрогата за пазара в Близкия изток се е увеличила.

Черно море и Балканите са новият вход за кокаин в Европа, се казва още в доклада. Отбелязва се, че повечето от пратките с кокаин от Южна Америка продължават да бъдат насочени към Западна Европа. Но все по-значителни количества от дрогата през последните години се залавят при опит да бъдат внесени през българските, гръцките, румънските и украинските пристанища.

През последните години все повече граждани на балкански страни, включително България и Румъния, се замесват в трафик на кокаин. Албания се е превърнала в страна за съхраняване на кокаин, пише в доклада. Отбелязва се, че маршрутите за трафик в балканския регион, особено за контрабанда на цигари, хора и хероин, сега се използват все повече за нелегалното пренасяне на все по-големи количества кокаин.

Докладът на ЕС разкрива нови обезпокояващи тенденции в контрабандата и употребата на наркотици, съобщи Европейската комисия. Той отчита, че в миналото европейският пазар на наркотици е бил съсредоточен върху конкретни наркотици, пренасяни по определени маршрути, а съвременният пазар е по-приспособим, използват се нови пътища, а пратките, съдържащи няколко вида вещества, са все по-често срещани.

При представянето на доклада еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом уточни, че се наблюдава все по-голямата съгласуваност на съвременния европейски пазар на наркотици. Тя добави, че сега е много по-вероятно организираните престъпни групи да се занимават с много вещества наведнъж и да обединяват усилията си. Мерките на национално равнище са недостатъчни, независимо колко сериозни са те, добави комисарят.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт поясни, че международният пренос на наркотици остава основна дейност на повечето организирани престъпни групи. Забелязахме все по-често използване на законни търговски транспортни варианти, като например контейнери, самолети, куриери и пощенски услуги. Интернет също е важен фактор в продажбата на наркотици, добави Уейнрайт.

В доклада е разгледана подробно и ролята на Европа като основен световен източник на химичните вещества, използвани при производството на хероин.

Директорът на ЕЦМНН Волфганг Гьоц уточни, че ЕС остава важен регион за производството на синтетични наркотици и все повече на канабис. Докладът посочва нарастващото значение на Африка като транзитна и складова зона в търговията на наркотици.

Отчита се, че престъпни групи от Северозападна Европа играят централна роля при разпространението на почти всички видове наркотици в ЕС, посочва БТА.

Препоръчва се правоприлагащите служби да дават приоритет на събирането на разузнавателни сведения за високопоставени фигури и видни престъпни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: наркотициЕСкаптагон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не беше лошо и малко домати и пипер да произвеждаме.
31
1
 
2
 
! Отговори
до някой си преди 11 години
Така е, ама ти защо си мислиш че и в тази посока не искат да разбият конкуренцията. За да могат да си пласират собственото производство, че и у нас да продават / както с всичко друго/.
30
0
 
1
 
! Отговори
smooker преди 11 години
da lovqt laboratorii i sintetiki ne za 2-3 cigari da ti pravqt globa 1000lv da lovqt gore deto sa
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Произвеждаме и много "гяволи"!!!
28
1
 
1
 
! Отговори
някой си преди 11 години
не ги е срам тези "аристократични" европци.след като ни разбиха икономиката за да не сме им конкуренти на пазара,така ще бъде.кой каквото може,това ще произвежда.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво е каптагон, ама то пък да им се ненадяваш бе - в малка ошушкана България за последните 10 г. били разбити 26 лаборатории! Бре, бре, бре... А сигурно има двойно повече, които още не са открити... Че ние сме били големи дрогари...Ако не друго, то почнах да си обяснявам какви са тези BMW, Mercedes, Infinity, Lexus и пр., които срещам всеки ден по София. То ще кажеш, че се намираш не в Софето, а в някой световен финансов център, а то какво било...
26
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Амфетамин и Каптагон са две различни химични съединения, с различни последствия. Все едно да кажеш, че хероин е синоним на кодеин.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми нали трябва да върви икономиката ни на горе какво искат сега пак ? Ае у лево а ?
24
0
 
28
 
! Отговори
potp преди 11 години
До навежите:Холандия е най-големия производител на синтетика и най- голямото депо , затова и най- много критикуват.А дали е ГЕРБ, БСП или който и да е на власт, не им дреме.
23
0
 
3
 
! Отговори
Dart преди 11 години
Опази боже сляпо да прогледне
22
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не е вярно. Какъв трфик на кокаин? Нашите граници се пазят! Търсят си само извинение, за да ни приемат в Шенген!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SHENGEN SENGEN. Ama neeee !
20
0
 
15
 
! Отговори
Уточнение за журналя преди 11 години
"Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) " ЕЦМНН е една от официалните агенции на Европейския съюз!В такъв случай излиза, че статията казва - ЕС определя България като най-големия производител на наркотици в ЕС!Ся схванахте ли, що ще гледате Шенген през крив макарон?
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Амчи затворияхте разни химически заводи и нашите учени глави праят квот могат. За кво са училе. Че и всичките са умници. Както се забелязва.
18
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България е значителен производител на каптагон и транзитна точка за кокаинМеждународният наркотрафик остава основна дейност на повечето организирани престъпни групи"И всички се отчитат на Баце(Бойко Методиев Борисов).Някой да е чул в последните 4 години да е ударена лаборатория за КАПТАГОН??НЕНЕНЕНяма и да чуете.Баце е вече МУЛТИ МИЛИАРДЕР!ЧЕСТИТО на ОПРОСТАЧЕНИЯТ ЧАЛГАЛИЗИРАН БУГАРИН!По-*** от бугарина НЕМА и в Зимбабве!
17
1
 
2
 
! Отговори
do 23 преди 11 години
axa samo 4arvenata li.mi mutrata nali prie narkopazara ot ona deto pikae6e v 6adravanite i se sre6ta6e s narkobosovete (slujebno)
16
0
 
13
 
! Отговори
талибан преди 11 години
унищожените наркотици в турция са българско производство.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опаааа... Така е там, където мафията си има държава!
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Говедата от ГЕРБ !За това ли си плащаме данъците *** Долни ?За да сме Значителен производител на наркотици ?За да може едно от Главните *** да цунка Джиджи ?А що не Цунка на Джиджито на Джиджи на 07.07.2013г?
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странна логика имат тези.Правят изводи въз основа на заловени количества-т.е. ако предотвратим вноса за ЕС 1 тон кокаин,ние ставаме виновни за това,че сме го заловили...четох,че ако се легализират наркотиците,няма да има олимпиади,световни и европейски първенства по футбол,също така че холивуд ще банкрутира...което идва да покаже,че някой пак се упражнява на наш гръб....а за комунистите е нужен само повод за да продължават да плюят държавата,която тъй много желаят да яхнат отново...