Къде се провали Бенедикт XVI

Той оставя папството почти такова, каквото го завари
Обновена: 12 фев 2013 21:45 | 12 фев 2013 21:45,
58
Къде се провали Бенедикт XVI
Снимка: архив, Reuters

За осем години като папа най-дръзката постъпка на Бенедикт XVI може би бе последната му. Планираната му абдикация в края на този месец, която изненада света и по-голямата част от католическата църква, ще е първата за един папа в последните близо 600 години.

Макар и Ватиканът да заяви, че той не страда от никаква животозастрашаваща болест, 85-годишният духовник заключи, че му липсва "телесната и духовна сила" да изпълнява задълженията си в свят, който е "подложен на толкова много и бързи промени и е разтърсван от въпроси от важно значение за живеещите с вяра."

Характерната черта на управлението на папа Бенедикт, за добро или зло, бе яростна съпротива на тези промени. Той отхвърли призиви на прогресивни католици за преразглеждане на доктрини като безбрачието и забраната жени да бъдат свещеници. 

Във време на бързо разпространяващо се из цял свят приемане на правата на гейовете и лесбийките той осъди хомосексуализма като "неестествен" и недопустим.

При растящи верски напрежения в Европа и Близкия изток той избегна диалог с мюсюлманите и разгневи мнозина от тях с цитат от изказване, в което ислямското богословие се осъжда като "зло и нечовешко".

Папата ръководеше вероизповедание, чийто демографски център на тежестта се е изместил към Латинска Америка, Африка и Азия, обаче той реши да се съсредоточи върху опит за съживяване на католицизма в Европа, включително най-консервативните му елементи. По някои важни критерии той се провали.

Членският състав на църквите продължи да намалява дори в родната му Германия, където той бе най-радушно посрещнат. В развиващия се свят някога процъфтяващите католически църкви губят позиции в полза на други вероизповедания.

Още по темата
Реакцията на папа Бенедикт на най-голямото предизвикателство, пред което бе изправен - взривът от скандали със сексуален тормоз в католически диоцези из цял свят - бе неадекватна, отбелязва вестник "Вашингтон пост”, цитиран от БТА.

При посещението си в САЩ през 2008 г. той се срещна с жертви на свещеници насилници. Впоследствие той се извини за престъпленията и въведе скромни мерки на Ватикана за удължаването на срока на давност и предотвратяването на бъдещи деяния.

Папата обаче никога не предприе мерки срещу епископи, които прикриваха престъпления и никога не призна и не се извини за собствените си провали, когато като кардинал Йозеф Рацингер ръководеше ватиканския орган за дисциплиниране на свещеници.

Някои от най-важните постижения на папа Бенедикт дойдоха в отговор на острите реакции на реакционните му действия. Той бе засипан от критики за изказване точно преди обиколка на страдащата от СПИН Африка, че употребата на презервативи "утежнява проблема" и впоследствие намекна, че използването на кондом от заразено с ХИВ лице, за да не зарази партньор, може да е положителна стъпка. След като разгневи евреите, като реабилитира епископ, който отрича Холокоста, папата се помоли в Аушвиц и публикува книга, в която еврейският народ е оневинен за смъртта на Исус.

Папа Бенедикт ще остави след себе си една църква, изправена пред същите омаломощаващи проблеми, които съществуваха след смъртта на папа Йоан Павел Втори - на първо място как да остане меродавна в един все по-секуларен свят и за собствените си променящи се членове. Отговорът на този папа бе да настоява, че
само безусловно придържане към доктрината от миналото може да съхрани вярата. Католиците, които търсят различен отговор, ще трябва да се надяват, че колегията на кардиналите, доминирана от назначени от папата хора, ще избере по-прогресивен приемник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
до дедо Ташунко преди 11 години
Дедо Ташунко що за хвалба е туй,че църквата помагала.Значи вие политиците ще ни морите от глад,студ,болести и мизерии и оня тарикат ще ми дрънка да се моля,свещи да му паля и ще дава там някаква сума,че уж помогнал.Аде бе?Ако беше толкова благ и добър папата знаеш ли каква сопа щеше да ви набие..ама не може оте с вас играе в цирку.Тъй че тия мечешки услуги оди ги казваш некъде на други.Схемата ни е ясна.
14
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Защо казвате,че Христовата вяра е за бели,черни,жълти и пембени.Не съм съгласен.Мюсюлманите и те могат да кажат така,будисти,шивисти и те също ако ги питаш ще ти кажат,че тяхната вяра е за всички.Но вярата си е вяра,независимо с какъв цвят на кожата си.Това ни е разделило с векове не го ли проумяхте.Трябва ни единна вяра остована на природни и научни доказателства т.е познаване и опазване на природата с цел зравето и спокойствието на хората.т.е закони които ще опазят планетата ни и нас самите.
13
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
До "гола истина". Последните данни за имуществото на Ватикана ги дадоха по един канал на немската телевизия. Католическата църква притежава активи за 12 милиарда евро. Това означава, че един Бил Гейт е 3-4 пъти по богат от църквата. Половината от приходите на римокатолическата църква годишно отиват за благотворителни цели. Невъзможно е, обаче Ватикана да спаси няколко милиарда бедняци по света с подаянията си. Хора, не се горещете, не се поддавайте на провокациите на глупаците в сайта, не бива!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТАКА Е КАЗВАМ ИНТЕРЕСНО НОВИЯТ ПАПА ДА Е ЧЕРНОКОЖ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА СЪБИТИЯ ПРИ ИЗБОР НА ПАПА ЧЕРНОКОЖ.А ЧЕ ВСЕКИ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ЧЕРЕН БЯЛ ЖЪЛ ИМА ПРАВО ДА ВЯРВА В ИСУС ХРИСТОС.
11
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Сега ще ти кажа кво прави в синагогата...."КАМБАНИТЕ НА БОГА УДАРИХА НА БИС,ПОПА И КЛИСРЯ ЗАДЖАРАХА ТУИСТ...ПОПА СЕ КЪЛЧИ КЛИСАРЯ РЕВЕ НА МЕНЕ ДЯДО ПОПЕ МНОГО МИ СЕ.........
10
1
 
6
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 11 години
СТАВА ДОСТА ИНТЕРЕСНО ОСОБЕНО АКО НОВИЯТ ПАПА Е ЧЕРНОКОЖ. А ЗА СЪЖАЛЕНИЯ ЯВНО ГЕРМАНЕЦА ИЛИ ГО ДОСТРАША ИЛИ НЕ ПОЖЕЛАВА ДА НАПРАВИ ЕДНА ЯСНА И ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА В ТАЯ ЦЪРКВА . А НАЙ ДОБРО НАПРАВИ КАТО ЯСНО И ТОЧНО КАЗА ЧЕ ИСЛЯМЪТ Е ДОНЕСЪЛ НАЙ МНОГО БЕДИ НА СВЕТЪТ ОЩЕ КАТО СЕ КАЧИ НА ПРЕСТОЛА И ВСИЧКИ *** ФЕСОВЕ СКОЧИХА ДА ПРОТЕСТИРАТ. ПАПА БАЕНЕДИКС 16 ЩЕ ОСТАНА С ЕДНО В ИСТОРИЯТА С ЖЕЛАНИЕТО СИ И С НЕУСПЕХА СИ ЯВНО НЕ Е ТОЙ ЧОВЕКЪТ КОЙТО ДА ПРОМЕНИ КАТОЛИЦИЗМА
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЗА 18,И аз това питам: Какво прави в синагогите?
8
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Папата току тъй не се отегля.Замириса му май на барут,и си наби шута сам.Да не би да го обвинят после,че не е спрял воените действия.Чиста паница дъртия и за нагряда отивал в манастир.Попе нема се прайш на тарикат.Ватикана е виновна за сегашното положение на много хора.Крадахте,лъгахте и сега се омитате един по един и се криете в миши дупки.Хващай шмайзера!!То туй де го прай всеки го може.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бенедикт 16 обиколи много синагоги, на снимката се е окичил с еврейската звезда и беше се хванал да реабилитира Юда Искариотски, че не бил виновен за това, че предал Христос, ми Бог му бил отредил тази тежка чаша! Представяте ли си? Това е чиста лудост!Бог да го съди за делата му!
6
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
Статията, която ни пробутват е явно писана от обратен, или обратна. Бенидикт XVI е мъдър човек, той преценява, че е стар и немощен за тежката корона, която носи. Отстъпва мястото си на по-млад и жизнен човек, който да продължи делото му. Стана ясно, че наскоро е претърпял лека операция - сменени са батериите на сърдечния му стимулатор. Хора, защо са тези бурни изказвания тук, 85 години са преклонна възраст и е дошло времето този забележителен човек да си отдъхне от товара, с който се е нагърбил!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Звачи един вид папата се явява демократично неполиткоректен. Един вид значи не се харесва на "дълбоко религиозните" "демокрации"...
4
1
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ватикана е...държава.Папата е глава на католическата църква и глава на държавата.Някъде там е...причината;може би трудности с...държавните дела,а не с...духовните.Прави чест на този овластен човек,че сам реши да се...оттегли.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как къде, при илюминатите се провали, къде?
2
3
 
8
 
! Отговори
ANI преди 11 години
Sviat chovek........
1
3
 
6
 
! Отговори
j преди 11 години
prekrasen chovek,dobar papa,ste ostane v istoriata.