Радиационната обстановка около АЕЦ "Чернобил" е нормална

Частично са се срутили стенни панели заради натрупан сняг
13 фев 2013 20:58,
39
Радиационната обстановка около АЕЦ "Чернобил" е нормална
Снимка: Reuters

Радиационната обстановка на територията на АЕЦ "Чернобил" е нормална; няма пострадали хора при срутването на стенни панели вчера, увериха от управата на централата.

В украинската АЕЦ "Чернобил" заради натрупан сняг частично са се срутили стенни панели и леката покривна конструкция на нефункциониращата машинна зала на четвърия енергоблок, в който през 1986 г. възникна голямата катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.

Според разпространено съобщение на администрацията на електроцентралата инцидентът не заплашва "безопасната експлоатация" на специалното покритие на реактора, от който преди повече от 25 години изтече радиация, разпространила се далеч извън пределите на Украйна. Злополуката наложи евакуацията на 115 хиляди души от 30-километровата зона около електроцентралата. Този периметър и досега е с ограничен достъп.

По думите на Дмитро Бобро, първи заместник-директор на Държавната агенция за управление на 30-километровата забранена зона около мястото на катастрофата през 1986 г., ситуацията даже не може да бъда определена като "извънредна". Той каза, че площта на срутване възлиза на около 600 квадратни метра и че на място работят спасителни екипи, които разчистват снега и отломките от бетонните панели.

Срутването изобщо не се отразило "на техническите или технологичните процеси" в централата, съобщи и ръководителят на украинската Държавна служба по извънредните ситуации Михайло Болотских.

Заради срутването на покрива френските строителни компании "Венси" и "Буиг" са прекратили работите по изграждане на нова арка над саркофага. Евакуирани са и около 80 работници по проекта, посочва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Чернобилрадиация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
градът се казва Припят а може да си забелязал че съкращението е ЧАЕЦ имени В.И. Ленин
35
0
 
1
 
! Отговори
Болярина преди 11 години
До Анонимен24.Фотоволтаниката е добър метод но не и за Българските ширини,Соларните панели не са ефективни при определен процент облачност дори и малък...Живея в Андалусия Испания ,тук от 365 дни в годината 350 са слънчеви и почти всеки дом и фирма има соларни панели на покрива или в двора си.но , този панел е създаден от множество фотоволтанични елементи ,който имат живот, и се налага подмяната им и добра потдръжка..По добра ефективност имат ветрогенераторите за територията на България..
34
0
 
4
 
! Отговори
проф. Ненормалников преди 11 години
Да, да тук в Чернобил радиационната обстановка е нормална само дето на някоя хора им порасна втора глава и трети крак, а кравите летят.После пак ще пиша защото Фикуса туку що се изпика пред вратата и сега ще отида да му се скарам.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ-а е Ленин,града се казва Чернобил!
32
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 11 години
Да ама Германия от Втората световна война има забрана за развиване на ядрени техологии. За това те, понеже имат силна индустрия предпочитат да си изградят мощости собствено производство, вместо да пълят джобовете на други държави - 100% от строежа, оборудването и горивото в Немските АЕЦ се произвежда в други държави. Не виждам къде може да се вре България барабар Петко с мъжа, да търси скъпи алтернативи на евтината енергия. Нали сме много богати - дай да си намалим още ресурсите.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Радиационната обстановка на територията на АЕЦ "Чернобил" е нормална" - това май и през '86 са го казали. Може би имат по-особени критерии за нормалност...
30
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
Нормална, нормална. Колко да е нормална ? Хахах
29
9
 
2
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Стига глупости нищо вече нама там един професор се завираше там и каза че след експозията са останали само 4 процента от горивато , другото се е разнесло. Историята е само Украйна да може да лапне пари за нов съркофак
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което може да стане е нова ядрена експлозия! Водата смеси ли се с това, което лежи долу е неизбежно! При реактора все още е горещо и тлее все едно вчера е станала експлозията. Който иска да вярва...
27
1
 
13
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Е какво може да стане то 96 процента от горивото се разнесе още през 1986 година из доста континенти, най/вече европа.Сега там е рай за жовотните, няма човешка намеса.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма промяна около Чернобил - излъчва си нормално. Няма опасност да гръмне блока - вече гърмя и просто покрив няма. Е, има други 4 блока, но те щели да гърмят на годишнината на КПСС за по-хубава заря и сияние в небето. Лидерите от ЕС и САЩ били лично поканени от президента Путин.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В началото на аварията във Фукушима също казваха, че няма радиациа, но американците веднага оттеглиха корабите си! Сега пак казват, че няма радиационно изменение обаче французите са избягали! Сами преценете положението...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22 много си прав HES и в този дух ще кажа че от както свят всетува човечеството е използвало водата и вятъра като енергийни източници , а през 19 век се научи и парата да използва а също така и петрола в ДВГ , венец представляваше електричеството на 20 ВЕК , но то се добиваше все традиционно чрез ТУРБИНА задвижвана по някакъв начин вкл. и използвайки енегията на ядрения разпад .ПРИНЦИПНО НОВИЯТ НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ Е ФОТОВОЛТАИКАТА ЕНЕРГИЯТА НА СЛЪНЦЕТО Е БЪДЕЩЕТО
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21 И аз искам , както е в Германия , там вече не остана село без фотоволтаик ,а имат 30% по-малко слънчева радиация , но се започва и тук и президента говори ще се случарт нещата трябва да се облекчи процедурата по присъединяване къмм ЕРП-то , сега е ужасна и много просто един двойно отчитащ електромер и в двете посоки , дори няма смисък и да ни плащат , достатъчно е да ни признават това , което им даваме когато ни е в повече и да ни го връщат когато произвеждаме по-малко , иначе цената е 0.26
22
3
 
5
 
! Отговори
hes преди 11 години
До Анонимен 15 - Във високопорните Ви приказки има доста въздух под налягаве. Като начало атомния реактор НЕ ПРАВИ електричество, а генерира топлина. Кутев трябва да извика експерти, за да Ви ограмоти и тогава да праща кохортата си да пишат по форумите. Да не говорим, че реакторите понякога и гърмят - Чернобил 1986.
21
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Аз хич не ща да си говорим след 10 години. Искам сега да си направя покрива фотоволтаичен, обаче много надули цените пък и строителни разрешения и куп чудни глупости се с цел да не прецакаме нещо ЕРП и НЕК. Щото кво ше стане, ако всеки мисли кат мен пък и има възможност ?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17 точно поради изтъкната от теб причина за ланфшафта е изключително тъпо да се изгражда втора АЕЦ и да се унищожават нови територии от без това малката нни Родина , а колкото до ВЕИ аз също съм противник на соларните паркове и смятам че бъдещето е на покривите и фасадите на сградите , ние сме едва в началото , дорив Германи закона за ВЕИ е Април 2000 година и ако 1900 година даде началото на масовото електрифициране , то 2000 даде началото на ВЕИ законово , у нас 2007 , ще си говоориме след10г.
19
2
 
1
 
! Отговори
Мутант преди 11 години
Пак ли ?
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
15 явно скоро си сучел все още и за това сигурно не си спомняш американския филмс Джейн Фонда " Китайски синдром " , само ще ти кажа че няма нищо обшос Китай освен името , та казваш че нямат нищо , така ли , а защо атомната бомба се нарича още НЕУПРАВЛЯЕНМ ПРОЦЕС НА ЯДРЕН РАЗПАД , а в ядренните централи същия процес е УПРАВЛЯЕМ , но то и МПС-то е упрвляемо и Боинг е управляем и КОСТА КОНКОРДИЯ беше управляем , а също и ЧЕРНОБИЛ и ФУКУШИМА , но за 25 гидини две крупни аварии от 400 реактора
17
2
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Въпроса да си произведеш сам електроенергия е много хубаво нещо. Подкрепям всякак. Обаче няма нищо общо с общата необходима енергия за държавата. Едно е да я произведеш разумно безопасно от АЕЦ и друго е да променяш ландшафта за да правиш язовири и то с непредсказуем ефект или да гориш въглища и газ, добити по знаеш какъв начин и с какви последствия или да заемеш доста плодородни площи за вентилатори и то въздействащи пак по непредсказуем начин.