Радиационната обстановка около АЕЦ "Чернобил" е нормална

Частично са се срутили стенни панели заради натрупан сняг
13 фев 2013 20:58,
39
Радиационната обстановка около АЕЦ "Чернобил" е нормална
Снимка: Reuters

Радиационната обстановка на територията на АЕЦ "Чернобил" е нормална; няма пострадали хора при срутването на стенни панели вчера, увериха от управата на централата.

В украинската АЕЦ "Чернобил" заради натрупан сняг частично са се срутили стенни панели и леката покривна конструкция на нефункциониращата машинна зала на четвърия енергоблок, в който през 1986 г. възникна голямата катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.

Според разпространено съобщение на администрацията на електроцентралата инцидентът не заплашва "безопасната експлоатация" на специалното покритие на реактора, от който преди повече от 25 години изтече радиация, разпространила се далеч извън пределите на Украйна. Злополуката наложи евакуацията на 115 хиляди души от 30-километровата зона около електроцентралата. Този периметър и досега е с ограничен достъп.

По думите на Дмитро Бобро, първи заместник-директор на Държавната агенция за управление на 30-километровата забранена зона около мястото на катастрофата през 1986 г., ситуацията даже не може да бъда определена като "извънредна". Той каза, че площта на срутване възлиза на около 600 квадратни метра и че на място работят спасителни екипи, които разчистват снега и отломките от бетонните панели.

Срутването изобщо не се отразило "на техническите или технологичните процеси" в централата, съобщи и ръководителят на украинската Държавна служба по извънредните ситуации Михайло Болотских.

Заради срутването на покрива френските строителни компании "Венси" и "Буиг" са прекратили работите по изграждане на нова арка над саркофага. Евакуирани са и около 80 работници по проекта, посочва Франс прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Чернобилрадиация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 за разлика от теб не седя и не чакам а работя по въпроса , това с кесене и чакане става.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само давате храна за коментар на страхливци тип "бг-мама", които не правят разлика между атомен реактор и атомна бомба. Първото е създадено за производство на електричество и съвсем естествено е подчинено на тази си функция, запомнете го! Създадено е да произвежда, не да гърми!
14
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
То тва е за такива кат тебе - верващи. Чекай до 2030 и съ надявай.
13
3
 
3
 
! Отговори
До 12 шок.Милка хаха преди 11 години
До 2030 г. Европа може да произвежда до 40% от необходимата ѝ енергия от възобновяеми източници, използвайки с 38% по-малко енергия спрямо 2005 г. и намалявайки емисиите парникови газове с 50% спрямо 1990 г., става ясно от нов доклад на Световния фонд за дивата природа (World Wildlife Fund - WWF), цитиран от изданието EurActiv.Достигането на тези нива ще изведе Европейския съюз на пътя за изграждане на система за 100% произведена енергия от възобновяеми източници най-късно до 2050 г., се посочва от доклада "Re-energising Europe", подготвен за фонда от консултантската компания Eco
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да нема мобилизация на противниците на атомна енергия ? Затва ли е тоя матрял. Понеже иначе аварията е в машинното отделение, а не в реактора. А ? Подскачайте си. Ядрената енергия е чиста и може да стане още по-чиста с развитие на технологиите. И по-безопасна. За разлика от грамадните ресурси нужни за ВЕЦ, ТЕЦ и "Зелена" енергия, променящи екосистеми.Малко мисълта ви куца. Понеже сигурно е платена.И между другото трее изгасим Слънцето щото е ядрен реактор.
11
2
 
6
 
! Отговори
Z преди 11 години
To i 86 godina si be6e normalna.I poradi tazi pri4ina,togava6nite upravlyava6ti si pori4vaha hrana,mlyako i voda ot yujna amerika i afrika.V si6toto tova vreme byah na voenna 6kola v Batak,i na edin moy siu4enik maykata"biv6a laborantka"kaza 4e aparatite sa pokazali maksimuma...
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ти не правиш разлика между графит и уран нали
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 смотльо и след края на жалкия ти живот както и моя и след като си отидат и децата и внуците ни , пак ще трепват наследниците ни когато се спомене Чернобил па макар и кьорфишек да е , защото ада там ще си е същия , това не може да разбере тъпата ти тиква.
8
4
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Да те хамериканцките бомби с обеднен уран са едни човеколюбиви и чисти бомби. Те не тровят никой и нищо. И даже не убиват абсолютно никой. Подскачай от бяс. Харесва ми.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 *** и той да се изкаже , както винаги неподготвен.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разтрепераааме са наташке. И ся кво ? Намале ли радиационната обстановка след кат се натреперааме. Може би требе да идем да гътнем Козлодуя... А ?
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 Тя е несравнима с вашата , защото моята е изкуствена парадираща докато вашата си е естествена цървулска
4
7
 
6
 
! Отговори
наташка преди 11 години
Май простотията е при теб, драги ми Анонимен2. То вие умеете ли да трепвате? Затова се иска сърце, а не безочие, дебелоочие ....
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друго си е чичо Сам да посипе половината Балкани - бивша съседна Югославия, със обеднен уран ...
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трепнахме...от простотията ти.
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко не трепнахте ли поне като чухте новината а, червени ***