Аржентинец е новият папа, ще се казва Франциск

Кардинал Хорхе Марио Берголио ще наследи Бенедикт XVI
Обновена: 14 мар 2013 07:00 | 13 мар 2013 21:19,
200

Снимка: Reuters

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Още по темата
13 мар 2013 20:17
101
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот - живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: папаизбран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
1
 
! Отговори
сопол преди 11 години
тоя съсел що гледа от високо като всички уж сме равни пред бога. а забравих че бог няма
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С църковните имена на всеки език си има приета транскрипция.Йоан Павел II си беше Йоан Павел на български, а не Джон Пол или Джовани Паоло. Или с предишни папи - Павел VI, а не Пол или Паоло; Пий XII, а не Пайъс или Пио. Така че това което на италиански и Франческо или на английски Франсис, на български е Франциск.
150
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Ватикана се мамира в Италия. На италиански името на папата е Франческо.
149
2
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Евреите и католическите свещеници носят еднакви шапчици....Има нещо гнило.
148
0
 
0
 
! Отговори
До 181 преди 11 години
Харесват го , американците казват : мъдар избор . Винаги ще има на кого да не се харесва - на тези които искат брак между един и същи пол .Особено го харесват латино - американските християни католици които са 501 милиона !
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пишат го FRANCIS ( птоизнасят го Франсис ) по американските новини !
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Струва ми се, че папа латиноамериканец няма да се харесва особено на Съединените Еврейски Щати (неслучайно наричани Големия Сатана).Може да направят опит да убият и него...
145
3
 
5
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
Какъв папа на бедните,какъв Франциск от Азиси?МАСОВО" ОБЕДИНЕНИЕ" ВЕРООТСТЪПНИЧЕСКИ СЛУЖИТЕЛИ виждат не в бедността,но в мероприятията на новия световен ред:междурелигиозни диалози(interfaith)на "толерантност" т.е.много пътища водещи към един Бог,което е антихристиянска доктрина,защото Исус учи,че само Той е пътя към Бог.Този папа е бил на такива сбирки организирани от световния еврейски конгрес!Даже и ортодоксалните евреи отхвърлят тези диалози.
144
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 11 години
До Ясен, за посланието, може и той да се окаже служебенн папа, все пак на 77 години е...
143
5
 
5
 
! Отговори
il_cho преди 11 години
Честито на всички ЕРЕТИЦИ, исках да кажа КАТОЛИЦИ по света и у нас!
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моето мнение се препокрива с това на ЯСЕН.Забавно е ,че папата и служебния премиер са астрални близнаци.
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другаря Тодор Живков е възкъснал !
140
2
 
4
 
! Отговори
Хм преди 11 години
ама верно мноо мяза на бай Тошо! :)
139
3
 
4
 
! Отговори
Thinker преди 11 години
България исторически е по-близо до католическата църква, отколкото до православната. Православието е насилствено внесени от Византийските ИМперски ***!(Леле звуча като онзи *** Атила, но това горе е факт, дори има документи, като Борис иска т.н. мнимо покръстване Папата му праща писмо в което се позовава на няколко документи, един от които е книга Арих, поместено в Тракийските Хроники, където ясно пише тези неща и ,че гръцкото християнство ни е чуждо).
138
2
 
6
 
! Отговори
Ясен преди 11 години
Да е жив и здрав папата, има много добро излъчване.Изненадващо, и той, както и нашият служебен премиер са родени на 17 декември.Това носи известно послание, астролозите да го разчетат.
137
1
 
6
 
! Отговори
........ преди 11 години
Едно е ясно - Аржентина световен шампион по футбол 2014. ;)))
136
0
 
3
 
! Отговори
mariq преди 11 години
poso4en ot boga francisko1 shte doprinese za mir na vselenata.bog da te blagoslovi !
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 171За теб, може би не е от никакво значение избирането на нов Папа и за нас българите като, вече почти 5млн народ, но за около 300млн (ако не се лъжа) католици е от значение.И на тях не им пука от твоето ганьовско мнение :)Да не забравяме, че и в България има католици, не са толкова много като православните, но ги има.Разбира се, не можем да очакваме разбиране и уважение от подобни на теб.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана с черничкия бе? Ба*и дискриминацията!
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох дни и нищи не съм спал от вълнение кой ще е новият папа. Това събитие е с уникално голямо сериозно значение за всички българи