Аржентинец е новият папа, ще се казва Франциск

Кардинал Хорхе Марио Берголио ще наследи Бенедикт XVI
Обновена: 14 мар 2013 07:00 | 13 мар 2013 21:19,
200

Снимка: Reuters

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Още по темата
13 мар 2013 20:17
101
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот - живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: папаизбран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е новина когата изберат папа мюслюманин тогава света би бил едно по добро место за живеене.
71
6
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
Иначе,като гледам снимката прилича на Тодор Живков(с италиански родители)
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я .... Тато възкръсна!
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Йезуит е човек който не признава светците,това е тайно учение,мислители.Йезуитите обичат бедните хора посвета.Честита на новия Папа .
68
3
 
5
 
! Отговори
наближава... преди 11 години
Казват според св.Малахи този е последния папа.Според окултизмът"тронът"в Рим после ще се заеме от учителя"Исус",не Този от Библията,но един от"апостолите"на Антихриста,който ще бъде излязъл на световната сцена и света ще е под световна сатанистка религия.Той ще донесе"Ново Откровение"в което ще каже,че християните погрешно били тълкували Библията,няма да се обяви веднага за "бог"и да въведе 666 знака,но като укрепи позицията си(след 3 1/2 години).Той ще влезе в Йерусалим.
67
4
 
7
 
! Отговори
Ros преди 11 години
На визия на Тодор Живков го докарва...
66
2
 
17
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 11 години
ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ е пълна с грешки.Човека не е на 77 години, а на 76. Роден е на 17 декември 1936 г.Изборът му не беше неочакван, а напротив. Въпросът беше дали ще бъде той или бразилският му колега, но при всички случаи щеше да бъде латиноамериканец. А вероятността да бъде той беше по-голяма защото още на предишният избор на папа, когато избраха Ратцингер, този зае второ място тогава с 40 гласа.Новият папа е върл противник на хомосексуалните бракове и на принудителните аборти.
65
8
 
9
 
! Отговори
православен преди 11 години
Нашите попове не са цвете за мирисане ама тия са пълна порнография - педофили, ****си, агенти, банкери ... изобщо морално деградирала сбирщина!
64
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина пада голямо лицемерие! Като гледам физиономиите от снимката, и папата, и двамата зад него се забавляват с малки момченца, а в свободното си време поучават нормалните хора как да живеят!
63
4
 
5
 
! Отговори
Въпрос с три ? ? ? преди 11 години
Как пък си ги избират имената Петър, Бенедикт и прочие ? А това Франциск I сигурно ще значи, че е първия с това име, притеснително само е името на Бенедикт XVI - досто популярно име е очевидно !
62
4
 
10
 
! Отговори
верно бе преди 11 години
Бай Тошо.
61
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не се сетих...това е черният папа йезуит, предсказанието е вярно!ПОСЛЕДНИЯТ ПАПА!
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като казахте кръстоносни поход...тогава Калоян спасява Византия. За кой ли път български император е спасил коварните византийци...Симеон го пощадява, Иван Асен, Калоян....просто е трябвало да ги сринем и кой знае...може би щяхме да избегнем турското робство. Вместо уважение византийците винаги ни забиват нож в гърба, а в наши дни българин в Гърция е обида. Прекалено великодушен народ сме...
59
5
 
12
 
! Отговори
Честито преди 11 години
Честито на новият Папа.Католизмът винаги е бил свързан с православните и протестански вярващи. Въпреки малките разлики сме обеденени и вярваме в един Исус Христос.
58
5
 
9
 
! Отговори
ура преди 11 години
Най после,предполагам че до три дни бг медиите ще спрат да ни занимават с папата,мапата,рим,мим,дим,мим и така нататък.
57
2
 
11
 
! Отговори
О САНТА О МОРЕС! преди 11 години
Йезуитите избират нещо като свой папа, който се нарича "черен папа", поради черното (а не бяло) расо, което носи!Истина е, това е черният папа!
56
1
 
15
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Невероятно, но е точно така!Не е трябвало думата "черен" да се възприема буквално.
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека не забравяме, че макар и католик, преди всичко това е един служител на Христа!Бог да му даде мъдрост и сили за укрепване на христианството.
54
3
 
4
 
! Отговори
До Саки преди 11 години
Да бе така беше за папите даже после и няколко императори организираха кръстоносни походи. Имаше един Балдуин ако не се бъркам му беше името маи в Търново имаше една куличка на негово име даже, ама какво стана с него забравих, че и той даже маи че е забравил на времето с кога трябва да се бие с мюсюлмани или с християни......
53
1
 
20
 
! Отговори
Atinapala преди 11 години
Да е честит новия папа на католиците! С Божията помощ да има мир и благоволение за всички християни на земята!