Аржентинец е новият папа, ще се казва Франциск

Кардинал Хорхе Марио Берголио ще наследи Бенедикт XVI
Обновена: 14 мар 2013 07:00 | 13 мар 2013 21:19,
200

Снимка: Reuters

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Още по темата
13 мар 2013 20:17
101
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот - живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: папаизбран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
къде продават индулгенциите за още неизвършени грехове, за да си напазарим и има ли отстъпки на едро
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така и не разбрахме защо смениха на пожар предния папа? Нещо педалско, педофилско или друго изкривяване от сексуален характер имаше в него? Или пък са открили нещо в нацисткото му минало...? Защото се оказа че от ранното средновековие не са сменяли така спешно и на пожар папа....
90
7
 
3
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Ха-ха-ха!Циркът е пълен!Но защо на втория ден?Можеше да стане седмично шоу, пък сега се окава, че "Ариел" и "Дюраел" не искат да дават пари за реклами!
89
3
 
9
 
! Отговори
за 108 преди 11 години
Няма такова нещо като"родна религия"и,че е правилна следователно по пътя на научната логика",има само един Нов Завет и дали вярваш в него определя християнин ли си.Исус осъди фарисеите,които вместо на Бог служат на "традиции на хора".
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Паисий Святогорец (Эзнепидис, 1924-1994), в началото на 90-те години, се прогнозира: Помысел ми казва, че ще се случат много събития: руснаците ще вземе Турция, Турция също ще изчезне от картата, защото една трета от турците ще станат християни, една трета ще загине на война и трета ще се Месопотамию.Средният Изток ще се превърне в арена на войни, в които ще вземат участие на руснаците. Ще се пролее много кръв, китайците ще преминат реката Ефрат, като двухсотмиллионную армия, и да стигнат до Ерусалим. Характерна късмет, че тези събития наближават, ще разрушаването на джамията на Омар, тъй
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо черен...?Да не би да е свързан с т.нар.Черната аристокрация от римски аристократични семейства?Родителите му са италианци преселили се в Аржентина.
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Новия Завет Господ не назовава нито православни, нито католици! Важно е да вярваш и да изпълняваш Завета!
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kak prilicha na Todor Jivkov.
84
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде стига с православни, католици и дрън дрън!Една неграмотна баба, ако вярва с цялото си сърце, а нищо не отбира нито от православие, нито от католицизъм, Господ сигурно ще я презре, така ли?
83
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тлъстите селяни ядащи кебапчета и пиещи ракии с малките 10 сантиметрови са наказани за винаги.
82
20
 
6
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
Защо ни занимават с някакви си сектанти католици и техния папа? Ние се имаме родна православна религия която е най-правилната религия. Всичко останало са сектатни. Доказвам научно защо нашта религия е най верната - православие идва от думата право, правилно. Следователно по пътя на научната логика православието е най правилната религия а другите религи са сатаниски които подвеждат и погубват хората. Само православната религия е спасението.
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както казва сам Господ: По делата им ще ги познаете! Щом е срещу гей-браковете, евтаназията и други демократични извратености, значи е Божи служител!
80
5
 
3
 
! Отговори
От истинска Европа преди 11 години
Селенията,простотията и чалгарията изпъкват в България.Точнта дaта на ново разумно правителство е НИКОГА.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мнозина пред Малахия не е била разкрита цялата истина - само Бог знае кога Земята ще бъде връхлетяна от Апокалипсис - участта, предсказана още от Иоан Богослов...
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано."Хм. Па избраха дърт. След 4-5 години ще го сменят.
77
11
 
4
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ФРЕНСКАТА ЛЮБОВ СЪЩЕСТВУВА ОТКАКТО ИМА РЕЛИГИИ...ЗАТОВА МОЛИТВИТЕ ЗАВЪРШВАТ С ДУМИТЕ... ,,В ИМЕТО НА ОТЦА И СИНА И СВЕТА ГО ДУХА,, ....
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственият критерий за папата е дали проповядва Исус Христос и това,което Той поръча"Ходете и проповядвайте Евангелието на цял свят.Който повярва и се покръсти ще бъде спасен,който не вярва ще бъде осъден".ХВАЛЕН ЛИ Е ХРИСТИЯНСКИ СЛУЖИТЕЛ ОТ АНТИХРИСТИТЕ,ЗНАЧИ НЕ СЛЕДВА ГОСПОД ИСУС.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен, че го вписахте в рамките на "черния папа", той трябваше да вземе и името Петър. А това сега как ще обясните?
74
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Католическата и православната църква са инфилтрирани с елементи на масоноилюминати,дошло е време всеки да грабва Новия завет и да чете,докато още го има в нефалшифицирана форма и не е обявен изцяло за екстремистко учение.Помнете,Исус Христос предрече голямо преследване и избиване на християните от антихристите.
73
2
 
3
 
! Отговори
Дордата is back преди 11 години
Дреме ми на шнура!