Аржентинец е новият папа, ще се казва Франциск

Кардинал Хорхе Марио Берголио ще наследи Бенедикт XVI
Обновена: 14 мар 2013 07:00 | 13 мар 2013 21:19,
200

Снимка: Reuters

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Още по темата
13 мар 2013 20:17
101
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот - живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: папаизбран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито.С надежда новият папа да се моли за мир в света.За Божията милост да се избавяме от трудности и изпитания в живота.Както за всички така и конкретно за всеки човек.Хората имат нужда не от обединение а от спасение.Спокойствие за всички.
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi izbraha poneje Sergei ne be nominiran
130
14
 
5
 
! Отговори
xph преди 11 години
Ш*ани психопати, религиозни фанатици... уффф гнусотия!
129
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 11 години
ДА . АМА ГОСПОД Е БЪЛГАРИН. ПАК ГИ БИХМЕ ПО ТОЧКИ. ДАНО ТОЙ ДА Е ПО... ОТ НАШИТЕ. ЖИВ И ЗДРАВ.
128
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хванете и прочетете повече по темата. След като получил пълен достъп до ватиканската библиотека и попрочел това онова, предишният приел исляма. Алах е велик.
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко по-млад човек трябваше да стане папа.
126
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, вярно прилича на Тодор Живков:)
125
4
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Споко, другия път ще бъде папа от България !
124
3
 
4
 
! Отговори
отец Нафарфорий преди 11 години
И сега всички в тон - АЛЕЛУЯ :D
123
9
 
4
 
! Отговори
католик преди 11 години
войнствен атеист:"Поредният клоун, навлякъл смешната роба и още по-смешната шапка. Не че родните ни шарлатани и брадясали *** не са по-добре, де. "Съгласен !Само ,че брадясалите *** са нашите :братя ,комшии, колеги ,ние самите! Защо винаги се изключваме от вината?
122
16
 
7
 
! Отговори
войнствен атеист преди 11 години
Поредният клоун, навлякъл смешната роба и още по-смешната шапка. Не че родните ни шарлатани и брадясали *** не са по-добре, де.
121
1
 
10
 
! Отговори
какво е истината? преди 11 години
Аз съм пътя,ИСТИНАТА и животът,никой не достига до ОТЦА освен чрез Мен."-Исус Христос в Йоан14:6
120
5
 
4
 
! Отговори
католок преди 11 години
Отдавна църквата е загубила своята същност.Там където се намеси човек, остава много малко от бог.Просветените(тези ,които искат да ни управляват) все още боравят с оръжието религия,за да ни разделят. ИСТИНАТА не се интересува дали носиш *** ,бомбе или калпак.Колкото по рано го разберем,толкова по-голям е шанса да си спасим дома.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАТО КАЗАХ ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ СЕ СЕТИХ ЗА КОРЕЙЦИТЕ ХАХА ТЕ ЧЕ СА БЕЛИ БЕЛИ СА НО СЕГА МНОГО ХОРА ТАМ ПРАВЯТ ПЛАСТИЧНИ КОРЕКЦИЙ НА ОЧИТЕ ЗА ДА ПРИЛИЧАЛИ НА ЕВРОПЕЙЦИ ХАХ АМИ НЯМА ЛОШО ХОРАТА ИМАТ ПАРИ ДОРИ И ЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ СТАНАТ ВСИЧКО ПОСТЕПЕННО
118
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НОВИЯ ПАПА Е ***... ЖАБАРИТЕ СА *** ПРОСТО ПОЛЗВАТ ИЗБЕЛВАЩ КРЕМ ЗА КОЖАТА.... НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ТАКИВА
117
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Papite,kardinalite,CIA i Anglia taino podkrepjat ***,turcite i chalgadjiite v Bulgaria.
116
5
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na Vuzrodenata Rimska Imperia(Zapadna Evropa i USA).
115
3
 
3
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
До антикомунистИ каво от това, че ги подкрепяш?Знеш ли колко му дреме на жилетката на Путин за твойта подкрепа за незнам си кой.
114
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
#147 e krastav gjaur.
113
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
Като се разприказваха по-долу за Хитлер...освен,че е бил пророк на времето си и най-добър оратор,бил е също поет и прекрасен художник(придържам се към темата)има картина нарисувана от него"Майка Мария със Святото Дете".