Аржентинец е новият папа, ще се казва Франциск

Кардинал Хорхе Марио Берголио ще наследи Бенедикт XVI
Обновена: 14 мар 2013 07:00 | 13 мар 2013 21:19,
200

Снимка: Reuters

Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият папа с папско име Франциск.

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела тази вечер, сигнализирайки, че кардиналите са избрали нов папа.

Още по темата
13 мар 2013 20:17
101
Изборът в първия пълен ден от гласуване от 115-те кардинали настъпи по-бързо, отколкото мнозина бяха очаквали, след като липсваше явен фаворит след изненадващата оставка на Бенедикт.

Събралите се верующи на площад "Свети Петър" въпреки дъжда ликуваха и скандираха "Да живее папата".

Новият папа Франциск Първи приветства вярващите и отправи молитва за Бенедикт XVI с първите си думи от балкона на базиликата "Св. Петър". 

Първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа, прикани вярващите да се молят за неговия предшественик и да поемат по пътя на братството, обичта и евангелизацията. Той помоли за молитвите на "всички мъже и жени с добра воля" за да му помогнат да ръководи Църквата.

Говорейки на италиански с лек латиноамерикански акцент, той се пошегува с публиката, отправяйки първата си благословия: "Братя и сестри, добър вечер! Както знаете, дълг на конклава беше да избере епископа на Рим. Изглежда моите братя кардинали стигнаха почти до края на земята, за да го намерят. "Благодаря и най-напред искам да се помоля за нашия "почетен папа", каза Франциск първи от балкона на базиликата "Св. Петър".

Той помоли множеството на площада за минута тишина и мълчалива молитва с думите: "Помолете се за мен и ми дайте вашата благословия!".

Избирането на 77-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио беше съвършено неочаквано. Морето от хора на площада замря за миг при обявяването на името му, понеже за мнозина беше непознат, отбелязват агенциите.

Папа Франциск Първи ще бъде официално интронизиран като глава на Римокатолическата църква на 19 март, обяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс . Той заяви също, че Франциск Първи е телефонирал на предшественика си, почетния папа Бенедикт XVI, малко след като беше избран и ще го посети скоро.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес (Аржентина) в семейство на италиански имигрант, работник в железниците, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Кардинал Берголио е известен с личната си скромност, доктринален консерватизъм и преданост на делото на социалната справедливост.

Води скромен живот - живее в малка квартира, отказал се е от автомобил с шофьор и ползва обществен транспорт и според някои сведения сам си готви храната. Берголио е изкусен богослов, разграничил се от "теорията на освобождението" още в началото на кариерата си.

Специалистите допускат, че е близък до консервативното светско движение "Общение и освобождение". Заема позиции против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята осиновяванията от еднополови двойки за форма на дискриминация към децата. Говори свободно италиански и немски.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравяват папа Франциск Първи и му пожелават дълъг и благословен понтификат.

Двамата изразяват вярата, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява.

Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск Първи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: папаизбран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
26
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
Ейййй, този как прилича на Тодор Живков, не е истина!
51
0
 
19
 
! Отговори
UK преди 11 години
Християнският свят се дели на три деноминации-Православни,Католически и Протестанти. Уважавайте религията си независимо от кои сте.Преди всичко сте Християни.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Папата е бял, йезуит и е против хомосексуалните бракове!Господ здраве да му дава! И дълъг живот!
49
3
 
3
 
! Отговори
Тракийски преди 11 години
Поредното ченге . Агент на ДС 100% -тов
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и Берлускони е на 76, ама ги корми като риби! :D корми ги кат риби само в болните фантазии на простолюдието
47
2
 
0
 
! Отговори
до 48 и 45 преди 11 години
Казваш,че са казвали-господин 48,но ти какво казваш освен да папагалстваш заученото от "отците".Можеш ли да се аргументираш с Новия завет ? А ти "45" добре е да знаеш,че секта е всичко,което не е истина или полуистина или лъжа,това е секта.Аз ти говоря за Новия завет,не ти говоря за прочита на Сатана чрез попско-папското евангелие на звяра". Просто ги попитай за заповедите !
46
2
 
10
 
! Отговори
Просто един преди 11 години
Църквата не е срещу хомосексуалистите, както някои се опитват да представят нещата. Тя е срещу хомосексуализма като грях, който покварява съзнанието на практикуващите го и ги тика към нравствена и морална деградация. Хомопарадите са една добра илюстрация на тази деградация. Църквата желае единствено доброволното обръщане на хомосексуалистите от този грях, както и създаването на обществени спирачки пред т. нар. "хомосексуална култура", в която за съжаление влизат и хомосексуалните бракове.
45
13
 
7
 
! Отговори
Пуека преди 11 години
Кой му пука за ПАПАТА ? Да не би папата да помогна на българите да живеят по добре или нещо от сорта ? Той само ръкомаха и чете молитви както нашите политици речник БОГАТ дела 0 ! :) ФАКТ трябва да си адски *** ,че да вярваш в религия която неможе да ти ДокАЖе ,че даден персонаж (БОГ,Христос,Аллах и т.н. са съществували или съществуват) нищо лично към вярващите но нали знаете когато има видиш от 1-во лице тогава идва вярата ... на празни приказки бедният на богатият не вярва ;) !
44
5
 
18
 
! Отговори
саки преди 11 години
Едно време кви папи имаше....пращаха кръстоносни походи, биеха турците при Лепанто, мачкаха мюслите, насърчаваха робовладелството, колонизираха Америките и Африка, изгаряхя вещици и езичници. А сега просто едни стачоци педофили без капка кураж.
43
12
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
*** чалгарски който не е излезнал от селският мегдан.Ти си един грухтящ селянин който си няма и представа за света.Миризливи,тлъсти,вонящи на чесън ***.али като тебе срамят името на България.
42
3
 
9
 
! Отговори
някой преди 11 години
Аз съм доволен въпреки че не понасям католиците. С този папа хомосексуалистите на Запад ще берат ядове известно време. Очаквайте скоро скандали и за него.
41
2
 
15
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
То и Берлускони е на 76, ама ги корми като риби! :D
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами че то този папа може да не искара много, на 76 е все пак.
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 50 mnogo si prost
38
1
 
21
 
! Отговори
някой преди 11 години
Новият папа Франциск I е известен с консервативните си възгледи. Има сблъсък с правителството на Аржентина по въпроса за хомосексуланите бракове.Остро възразява срещу проекта, който предвижда хомосексуалистите да могат да сключат брак и да осиновяват деца. На 9 юли 2010 г. - ден преди одобряването на закона, в писмо, адресирано до монахините от Буенос Айрес, той описва законодателния напредък на проекта като "ход на дявола", а хората, които го насърчават, че са обявили "война на Бога".
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дам, Добре,че е бял,колкото и расистко да звучиНали знаете,че ако бъде ибран черен папа,ще дойде краят на света???Следващото най-голямо лоби след южно-американското,беше африканското за избор на папа
36
1
 
15
 
! Отговори
Просто един преди 11 години
До iztriha pr. komentarПриятелю, казват, че сатаната имал две големи хитрости - едната е да убеди хората, че не съществува, а другата да ги убеди, че е навсякъде. Ти очевидно си тръгнал по втория път.Да е честит новия папа на всички католици и дано Бог да благослови и опрости прегрешенията на вярващите християни, а и всички останали хора, които независимо от религията си и убежденията си носят каузата на доброто и любовта в сърцата си.
35
4
 
7
 
! Отговори
До истинска Европа преди 11 години
Момче, или гейче по скоро трябва да се обърна към теб. Какво значение имало дали бил бял или черен или гей. Как какво значение има бе Слабоумен църквата анатемосва ***.астите, а ти питаш какво значение имал. А колкото до това колко сме интелигентни със сигурност 90% са по умни от теб, защото съм сигурен, че ти принадлежиш към онова "малцинство" което днеска хвърля камъни по линейката в Пловдив.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бат МироСпоред мен отказалия се е погнусен от случващото се. Као вижда, че не може да се справи се отказва.
33
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 11 години
Че от коя секта казваш че си ????????????????????????