Берлин иска Хизбула в списъка на ЕС с терористични организации

Условието е да се потвърди, че движението стои зад атентата в Бургас
Обновена: 29 мар 2013 16:27 | 29 мар 2013 16:27, Елка Василева
5
Берлин иска Хизбула в списъка на ЕС с терористични организации
Германия е склонна да одобри включване на Хизбула в списъка с терористични организации. Снимка: архив, Булфото

Министрите на вътрешните и на външните работи на Германия искат ливанското движение Хизбула да бъде включено в списъка на ЕС с терористични организации, ако се потвърдят подозренията, че то стои зад атентата срещу автобуса в България миналата година, при който бяха убити петима израелски туристи, пише списание "Шпигел".

Германското правителство иска шиитското движение Хизбула да бъде поставено в списъка на ЕС с терористични организации. След разговори с представители на Американския еврейски комитет и експерти от сферата на сигурността германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви, че подкрепя забраняването на организацията в Европа, посочва изданието.

Ако се потвърди, че Хизбула е замесена във взривяването на автобуса в България миналата година, при който загинаха петима израелски туристи, ще има силен довод за добавяне на ливанското движение в списъка, каза говорител на Фридрих.

Още по темата

Министерството на външните работи на Германия заема сходна позиция.

Вчера кипърски съд осъди член на Хизбула на четири години затвор за заговор за нападение срещу израелски граждани на острова, припомня "Шпигел".

Франция обаче силно се противопоставя на забрана на Хизбула в целия ЕС, защото няколко от министрите в ливанското правителство принадлежат към движението, отбелязва изданието.

Позовавайки се обаче на излизащия в Лондон арабски ежедневник „Ал Хаят”, вестник „Таймс ъф Израел” пише, че френското правителство е готово да включи въоръженото крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации. Според изданието на среща в сряда френският външен министър Лоран Фабиюс е информирал държавния секретар на САЩ Джон Кери за решението на Париж. Според информацията на вестника френското правителство е решило да подкрепи идеята пред страните от ЕС в светлината на вероятното участие на Хизбула в атентата срещу автобус с израелски туристи, който бе извършен през юли 2012 година в Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Ana преди 11 години
Не е за очудване .Намериха се един фаитон антесемити ,да пишат глупости ..Това не са само глупости,но и пълни с умраза излияниа.Дали сме управили нашата държава ,която е полуразрушена .Най лесно е да виниме евреите за нашите нещастия.Евреите напустнаха Бг масово прес 1947 г. След вековни страданиа бес родина.Един народ ,който е дал принос във всички отрасли на човеското развитие.Наука ,искуство ,медицина ,хиляди лауреати и нобелисти .Основаха си държава при най тежки условия.Израел е бил блат
3
3
 
2
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Поклон пред великия Австриец роден на 20 Април.Жалко че е тръгнал срещу русия а не е довърщил юдейската и *** ***
2
5
 
6
 
! Отговори
"Таймс ъф ци.н& преди 11 години
Статията пропуска,ЧЕ КОЙТО е убил израелски граждани е убил и български гражданин.Между тези жертви като човешки същества НЯМА РАЗЛИКА,едните не са по-визши от пропуснатия български гражданин.Значи не се е" потвърдило подозрението",че тази политическа партия стои случилото се както "пророк"Нетаняху предсказа два часа след случката ?Ха,ха,ха е какъв е тогава смисълът на статията и "решението на министрите"относно нероден Петко?А,да психологическата война.
1
4
 
5
 
! Отговори
Социо-патка преди 11 години
Първо да питат лидера на ПЕС Сергей Станишев,преди да предприемат някакви мерки.