Над 100 тона радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима"

Съдържанието на радиоактивни елементи е 710 милиарда бекерела
6 апр 2013 11:40, Елка Василева
78
Над 100 тона радиоактивна вода изтекоха от АЕЦ "Фукушима"
АЕЦ "Фукушима". Снимка: Reuters

Компанията ТЕПКО, оператор на японската АЕЦ "Фукушима-1", съобщи, че от централата са изтекли 120 тона замърсена вода с общо съдържание на радиоактивни елементи 710 милиарда бекерела, съобщиха местни медии, цитирани от РИА Новости.

Радиоактивната вода бе съхранявана в подземен резервоар; тази нощ компанията съобщи за евентуален теч, без да посочва точно количество. Днес изтичането бе потвърдено и стана ясно, че съдържанието на радионуклеиди в заразената вода е близо 5900 бекерела на кубичен сантиметър. ТЕПКО вече изпомпва водата в друг резервоар, но процесът може да трае 5-6 дни, уточнява агенцията.

Повреденият резервоар се намира на около 800 метра от океана и според ТЕПКО е малко вероятно радиоактивната вода да стигне дотам. След събитията от 2011 г. обаче обектът е особено уязвим за природни бедствия, посочва Франс прес.

Поради силно земетресение и цунами преди две години охладителните системи на реакторите в АЕЦ Фукушима-1" спряха и горивото се разтопи. Ситуацията бе стабилизирана и дейността за ликвидиране на последиците от аварията продължава, напомня РИА Новости.

Напоследък обаче зачестиха други повреди в централата. През март "Фукушима-1" демонстрира, че може да поднесе нови неприятни изненади - неочаквано излязоха от строя системите, охлаждащи басейните с отработено ядрено гориво. Температурата в тях започна да се покачва и аварията бе окачествена като най-сериозния инцидент след 2011 г. Разбра се, че за случая е виновен плъх, промъкнал се до електротаблото и причинил късо съединение. Вчера обаче компанията пак заяви за повреда в охлаждането на басейните. Този път причина бе предпазната решетка против плъхове, която се монтира пред разпределителното табло, добавя РИА Новости, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати скапаните маймуни изтровиха природата с тази тяхна скапана фукушима .
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко че след Чернобил и Фукошима все още има толкова много дебелоглави любители на мирния атом. Особено многобройни са в България. Предполагам че скоро и ние ще бъдем отрезвени като японците. Господ забавя, но не забравя.
50
2
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 11 години
а зощо си мислите, че българите пък ще останем, хахахах
49
2
 
8
 
! Отговори
me преди 11 години
То кой ли им вярва на ТЕПКО вече. Какво мислели, какво не мислели, какво очаквали и не очаквали. Рядко некадърна сбирщина управлява ядрената енергетика в Япония, особено предвид че става въпрос за страна с традиции в тази област. За мен е напълно обяснимо как се измъкнаха читави от цялата катастрофа, за която на практика бяха виновни за престъпно бездействие. И продължават в същия дух. Явно това е японската версия на НЕК.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 59 : А ЕДИН ЗЕБЕЛЕН НЕ ЩЕШ ЛИ???
47
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е провокация и антибългарска пропаганда! Водата във Фукушима могат да я пият и бебетата!!!Искаме АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!! АЕЦ БЕЛЕНЕЕЕ!
46
10
 
40
 
! Отговори
офца до 522 преди 11 години
Брадър ние в древността сме строили напълно екологични системи. Нахраниш кучето; отвориш вратата да се проветри; мухите тичат при паяците на тавана; котката влезе да изгони мишките; тъщата се ядоса и отиде да пере; а ти докато чакаш тъста да впрегне коня или воловете изненздаш си булчето докато дои кравата. Пълен автомматикк сме били. А животните пасат без огради и треевата се поддържа. Откакто ни управляват Свободните Зидари и шефоовете им; сме живи умрели; ти за еко говориш.
45
6
 
3
 
! Отговори
cc преди 11 години
Фукушима ae stiga be ....
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато всички спорите коя енергия е по- безопасна, някой разсъждава ли над истинския проблем? Енергийна ефективност? Защо да се инвестират огромни средства в повече мощности, след като могат да се инвестират в технологии, които са по- малко енергоемки? Истината е, че докато малкото останала индустрия не се модернизира няма да се оправим. И хората също трябва да разберат, че купуването на енергоспестяващи уреди е инвестиция, а не скъп лукс. Само спорите и се разделяте за глупости, докога така?
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за АЕЦ и за 'зелената енергия' важи следното"1. В БГ я правят мафиоти.2. Така или иначе тя не се прави за евтин ток на населението, а за да някои другарски фирми и лобита да си напълнят гушите за столетия напред!Разликата е, че поне при т. нар. 'зелена енергия' риск няма, а АЕЦ особено в ръцете на недоразвити държави, като нашата е бомба.
42
3
 
18
 
! Отговори
До 43 преди 11 години
. Само 1 грам (ЕДИН ГРАМ) плутоний е толкова токсичен, че е в състояние да отрови 30 милиона души. В тази вода има много повече плутоний, защото реакторите във Фукушима са с гориво уран-плутоний.
41
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарки и другари,Само като пример за човешката глупост и самонадеяност: преди аварията в Чернобил въпросните реактори били смятани за едни от най-сигурните! Ха-ха!С други думи: разни палячовци са се удряли в гърдите(както днес!) и така до.. 86та година.Но е било хубаво въпросните *** да ги изпратят първи да потушават аварията, а не да *** невинни войничета и запасняци!Трагедията беше голяма и благодарение на нашите комунистически подлизурковци(БКП/БСП) и ние отнесохме последствия!
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Риск от 1.5% за такава опасна технология е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОК. И това са го разбрали цивилизованите народи, затова търсят изход към по-безопасно съществуване. Американците само от един южен щат могат да осигурят енергийните си нужди от вятърни централи в близките 100 години, при цена около 5-6 цента за киловатчас. За тях няма какво да се притесняваме. А една ядрена авария просто би ни ликвидирала окончателно. Струва ли си рискът?
39
11
 
16
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
Хора! Стига сте плюли срещу атомната енергетика! Какво са 120 тона вода? Един куб с размери 5 на 5 на 5 метра - 2 пъти обема на хола ви в къщи!Американските и френските термо-ядрени опити на атолите в Тихия океан и руските на остров Нова земя са заразили стотици хиляди пъти повече вода и то далеч по-сериозно! Това количество, което се споменава с статията е нищожно малко.
38
3
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Неграмотнико, влез в един уранов рудник и пробвай, дали няма естествена 'концентрация на радиоактивност'.АЕЦ най-малкото не са за първобитни общества!Рискът е практически неконтролируем!Който твърди, че 'всичко било сметнато и безопасно' е или неграмотен или лъжец.Горчивата човешка история го показва!Ако не е земетресение, ще е технолог. недостатък или операторска грешка.., но каквото и да е в един момент нещата просто се случват!И тогава вече няма значение, колко 'евтина' е била енергията.
37
2
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 11 години
Говоря, че във всяко нещо, когато се вложи мисъл и се проектира правилно, от грамотни хора, ефектът е много по-голям. А тук говорят за нова АЕЦ при излишъци от мощности. Трябва да си луд, та последните пари да си ги дадеш за нов автомобил и после да ходиш гладен.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тая Фукушимска вода излъчването е такова, че можеш да пукнеш за часове.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво могат нашите нещастници виждаме по електроенергийната система. Тя е доведена до коларс, поради слугуването на нечисти интереси. В същото време индустрията е разсипана напълно, унищожени са стотици хиляди малки и средни предприятия. И аз ще очаквам от такова маймунско управление нещо разумно?
34
2
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
До до 31Аха. Що не написа направо, че те е онодил руснак и не ти е платил...
33
5
 
2
 
! Отговори
xyz преди 11 години
Експерте, не ти са ясни тия работи. Какво говорят некви ***, няма значение. Уранът свършва в следващите 30-40 години. Цената му заради това галопира. А после? Да си *** и упорит излиза много скъпо. Простият човек ще сложи фотоволтаик на покрива и после ще грее вода в електрически бойлер. Умният ще сложи горе слънчев колектор. Едното ще е 100 пъти по-скъпо. Давам го само като пример.