Севернокорейски покер

Защо Ким Чен Ун продължава да вдига залога?
7 апр 2013 12:05,
263
Севернокорейски покер
Защо сега Северна Корея тръгва по пътя на провокациите? Снимка: Reuters

Макар и да звучи парадоксално на фона на непрекъснатите провокации, но севернокорейското ръководство почти сигурно не иска война, твърди сп. „Тайм”.  Лидерите в Пхенян едва ли се притесняват от огромните човешки жертви, които страната може да даде – все пак защитата на управляващата династия Ким с цената на живота е идеология на диктаторския режим вече повече от половин век.

Това, което по-скоро тревожи властимащите, е, че широкомащабен конфликт твърде вероятно ще доведе да крах на Северна Корея и насилствен край на династията. „Ким Чен Ун не иска да започне война, защото това е равносилно на самоубийство от негова гледна точка”, счита професорът от Университета „Йонсей” в Сеул Джон Делъри.

Както и баща си Ким Чен Ир, наследникът е фокусиран върху оцеляването. На пръв поглед режимът в Северна Корея изглежда дори налудничав, но в реалността това е управление, чиято главна цел е да задържи статуквото. И трябва да се подчертае, че това задържане на властта от 50 години насам е постигнато с въздържане от влизането в какъвто и да е било военен конфликт, в който съществува дори и минимален шанс за неуспех.

Още по темата

Според „Тайм” това няма да се промени и сега, като Северна Корея ще се спре преди крачката до война с южния си съсед и Съединените щати.

Веднага възниква естественият въпрос „Защо сега Северна Корея тръгва по пътя на провокациите, заплахите за ядрени удари, оттеглянето от споразумението за спиране на Корейската война от 1953 година, спирането на комуникацията с Южна Корея, възобновяването на работата на ядрения реактор в Йонбьон?”. 

Възможно обяснение е, че Северна Корея се чувства по-изолирана и уязвима от обикновено въпреки демонстрацията на сила чрез изпитания на балистични ракети и извършване на ядрени опити. Пхенян трябва да се ориентира в една нова обстановка на сменени управления в Китай и Южна Корея.

Повод за тревога на севернокорейската власт са индикациите, че дори Китай, който е единственият реален съюзник на Пхенян, е склонен да свали безрезервната си подкрепа. По всичко личи, че Пекин подкрепя серията от нови санкции срещу Северна Корея заради ядрения опит, извършен на 12 февруари. 

А това със сигурност е тревожен сигнал за Ким Чен Ун и обкръжението му, защото именно китайското противопоставяне на американските интереси на Корейския полуостров позволяваше на Северна Корея да избягва санкции и дори да получава помощи в замяна на отстъпки от войнствените намерения.

Естествено, Китай в никакъв случай не е близо до пълно отказване от Северна Корея. Но пък вече не е крайно ревностен защитник на режима в Пхенян.

Експертът по въпросите, свързани със Северна Корея, Андрей Ланков е убеден, че настоящото поведение на режима е чисто и просто реакция на промяната в политическия климат в региона. „Пхенян просто „опипва” почвата и се надява да изкопчи възможно най-голяма изгода”, изтъква Ланков.

Той посочва, че този трик е прилаган години наред и севернокорейците се надяват, че ще проработи пак. Схемата им е почти една и съща всеки път.

Първо се изфабрикува криза. Северна Корея дава ход на провокациите. И рано или късно международната общност и големите сили започват да се чувстват под напрежение. 

В определен момент, когато ескалацията достига връхната си точка, Пхенян предлага преговори. Условията са пределно ясни – пари и храни срещу спиране на провокациите.

С времето обаче този подход загуби рентабилност за Северна Корея. Международната общност си научи урока и сега парите и отстъпките не „потичат” толкова лесно и скоропостижно към Пхенян.

Затова севернокорейците решиха, че просто трябва да са по-ефектни и да припомнят, че всъщност заплахите спокойно могат да се превърнат в реалност.  Въпросът в това надиграване е докъде може да стигне блъфът? Може ли залогът да се окаже прекалено голям за международната общност и пак да се стигне до компромис в полза на Северна Корея? Или този път залогът ще е извън възможностите на Северна Корея?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Династията Ким и династията Станиш :D
141
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж ги как и от политика и от икономика разбират, от газопроводи, от всичко бе, па реват, че една работа не могат да си намерят и са бедни :) Еййй, сладури.
140
1
 
2
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 11 години
До полковник Ким: АЗ ПЪК НАБИРАМ ДОБРОВОЛЦИ ЗА АМЕРИКА , ОТ СРЕДИТЕ НА ФАШИСТИТЕ ,ЗАЩОТО САМО ТЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ПОРОБВАТ И УНИЩОЖАВАТ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ ,НАРОДИ И КОНТИНЕНТИ! ТЕЗИ ОСТАНКИ ОТ МРАЧНОТО ФАШИСТКО МИНАЛО СА ТЕЗИ,КОИТО СРУТИХА ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ОТ НАРОДА ЗА 40 ГОДИНИ ,САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ СЛЕД1989 Г. ДАЖЕ ПРЕЗ ВОЙНИТЕ НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО ТОВА !
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези поне имат с какво да изнудват! А ние сме бита карта и разграден двор, никой за нищо ни няма!!!
138
1
 
1
 
! Отговори
Господ преди 11 години
Като има дрънкана на оръжие долара се вдига така и петрола и златото - това е играта
137
0
 
1
 
! Отговори
до 178 преди 11 години
А защо мислиш, че Китай държи американски дълг. Ако изкарат дълга им на пазара, САЩ фалират, блокира се иконимика и всичко. Вътрешните конфликти са им гарантирани.Дали ще съсипеш противника с една сума вложена в оръжия или в американски дълг е все тая. При военен конфликт може и да загубиш повече пари, вложени в оръжия.
136
4
 
0
 
! Отговори
do 178 преди 11 години
Li4no az si mislq, 4e severnokoreicite sa kiorfi6ek, nai-mnogo da izgorqt. Pritesnqvat me drujkite im Rusiq i Kitai. Energiqta ot stuidenata voina o6te e eskalirala i samo 4aka da bude otklu4ena. Da ne zabravqma psihopat6tinata na komunizuma. otdelno Putin e na klra4ka da bude svalen i dobre znae 4e edin voenen konflikt samo 6te mu osiguri vlat forever. Komunistite sa gadni ***. Kitai su6to ne sa za podcenavane. Edva li biznes interesite 6te im popre4at. Dano USA i zapadaut spe4elqt
135
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко за обикновенните хора в С К.Тези на снимкта преяждат с пържоли.Напълно ненужно е ставащото в С К.
134
6
 
11
 
! Отговори
11 преди 11 години
48 часа.Точно толкова ще трябват на дръпнатите от юга и техните сащиански приятелчета да стигнат до Пхенян и да свалят червенобузия дебеланко от власт.Та ако ще не 6млн. а 600млн. армия да има.Не сме 1913г. и войните не се печелят с това колко войници имаш, а с това колко спътници, безпилотни самолети и тн. хай тек играчки имаш.Сърбите клекнаха без да влезе нито една пехотна бойна част, а те в интерес на истината имаха много по-модерен боен парк от изтрещелите корейски комуноиди.
133
1
 
1
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Ми глад, бе! То бива да гладуваш ден, два, три..., дори е полезно, един вид детоксикация на организма, ама кога глада се превърне в ежедневие.... от подобен здравословен начин на живот се умира не само по-често, ами и по-бързо, че и в доста мъчителна агония.
132
3
 
8
 
! Отговори
Free Thinker преди 11 години
Определено не искам да съм от Севрна корея :)Но пък и не може толкова лесно да ме будалкат т.нар. свободни медии на т.нар. демократични държави.Проблемът със Северна Корея се дирижира от САЩ. Колосални военни учения в непосредтвена близост , последна дума бомбардировачи, подготовка за десанти и т.н. Първопричина за напрежението са плановете и действията на САЩ. Да не забравяме е спецовете им по нежни революции. То Хитлер не се е стремил към световна война , но му е наложена
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4 Аса и един жокер на снимката!Тръгват щото имат карти!И другите имат карти но залога е голям. :)
130
1
 
16
 
! Отговори
USD преди 11 години
Ако Китай си поиска парите от САЩ отвъд океана ще изпитат големи затруднения диплиматично казано.Не забравяй че Китайците се явяват най-големия кредитор на САЩ и там номерът със санкциите няма да мине
129
4
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
Пуснете си да гледате новините по rt Там ясно показват какво е положението в момента в СК. И всеки който твърди че там живеели нормално, значи същия този разбира нещата за живота като тъжната картина в СК през 2013 година
128
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам защо трябва да се хрантутят севернокорейските тъпоглавци. Да ги заличат веднъж завинаги и толкоз.
127
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
K*р за тоя режим, дано по-скоро ги заловят тия престъпници, дето си тероризират народа вече 50г.
126
9
 
12
 
! Отговори
полковник Ким преди 11 години
Набирам доброволци за северна корея.С предимство се приемат деца и внуци на членове на политбюро ,на цк , на областни и общински комитети на БКП/БСП , както и деца и внуци на АБПФК ( активни борци ) влизащи във ВУЗ без приемни изпити. Товарищи наще дело правое , победа будет за нами .
125
3
 
7
 
! Отговори
Рамбо преди 11 години
Една ракета между задните бузки добре ще му дойде.
124
5
 
5
 
! Отговори
nexusss преди 11 години
Слагайте минуси бе тарикати....ама после пак ше ми ревете, че не можете да си платите тока като си изберете комунистическата *** ББ и всякаквито изедници от тоя род... И 2300000 годинида ви газят малко ще е роби с робите ви жалки!!!
123
6
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Напишете в Гугъл първо Пхенян а после Сеул и гледайте разликите. Тия комунисти са поне 50 години назад. Дано скоро някой им прекрати мъките, за да може Южна Корея да продължава да се развива без да я притесняват някакви недоразвити ненормалници. А този *** на снимката трябва да бъде убит в адски мъки, но това едва ли ще изкупи греховете му, както и на предците му, за тая гавра със собствения си народ вече толкова много години...