Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея

От юг твърдят: По нищо не личи да предстои нападение
Обновена: 30 мар 2013 14:00 | 30 мар 2013 09:20,
292
Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея
Лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун в компанията на висши военни. Снимка: Reuters

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

Още по темата

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес. Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога. "Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви министерството на националното обединение.

Белият дом пък обяви, че взема насериозно изявлението на Северна Корея, че е влязла в състояние на война срещу Юга, но отбеляза, че заплахите на Пхенян не са нещо необичайно.

"Видяхме съобщенията за ново неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние вземаме тези заплахи насериозно и оставаме в тесни отношения с нашия южнокорейски съюзник", заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Националния съвет по сигурността.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА Новости. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 11 години
Като гледам тука - някакви изтървани от Белене *** се зверят в очакване да бъдат прибрани пак.
214
9
 
4
 
! Отговори
ПЕНЕВ преди 11 години
До кога светът ще търпи тези корейци?! Време е с нашите съюзници да тръгнем от западното крайбрежие на САЩ през Корея... И така докато Черно море стане граница между Република България и САЩ!!!
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя под тенджеретата е прекалил с Fallout New Vegas на единственото ПЦ в сев.кореа бих му припомнил, че играта вече остаря и са възможни изненади.
212
1
 
4
 
! Отговори
Що бе? преди 11 години
Какви трудности в превода, бе, нали и двете страни говорят един език?
211
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
V POSLEDNITE GODINI KADETO I DA OTIDOXA AMERIKANCITE SE OAKAXA ZDRAVO.AFGANISTAN, IRAK,EGIPET ,LIBIQ,SIRIQ.DORI VIS6ITE IM POLITICI KAZVAT OTIVAME NQKADE BEZ DA POZNAVAME NARODA OPITVAME DA PRAVIN DEMOKRACIQ BEZ DA ZNAEM KAKVO PRAVIM I ITE NEQ ISKAT.TOVA SIE TQXNO PRIZNANIE NE MOQ IZMISLICA
210
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
A KAKVO PRAVQT AMERIKANCITE V AZIQ.6TO NE SI STOQT V AMERIKATA .DO TEXNITE GRANICI NQKOI DA PRAVI PROVOKACII ILI VEONNI MANEVRI.VSE NAVAM XODQT DA PROVOKIRAT OTKAK SA6TESTVUVAT BILO V EVROPA .AZIQ AFRIKA.E 6TO NESE SPRAT GADOVETE
209
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** комунистически ***,които действат под диктовката на по-големите *** от москва
208
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците имат едни подводници с по 12 балистични ракети всяка достатъчни да расцепят планетата на малки парченца за справка -Тайфун
207
7
 
18
 
! Отговори
до 243 преди 11 години
И аз си мисля,че си заслужава да се гласува за Атака.Единствени те се противопоставиха на американските бази-4 на брой,не са на НАТО.Договора за базите е подписан 2006 год,от Калфин,за 10 години.Дадени им са безплатно.Днес пак военни самолети оставяха в небето дълги дири,във вид на хиксове.От както са почнали да пръскат с химикали,няма синьо небе,няма пухкави облаци.В интернет има достатъчно филми от рода на "Аерозолни престъпления"Гледайте често небето и ще се убедите за какво иде реч.
206
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айдее на комуноидните изчадия от форума пяна ще им излезе от устата вече :D
205
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,,Koeto bezpokoi''amerikancite,e Kitay.Te otdavna se strahuvat ot neynata sila.Chrez zavzemaneto na KNDR,tecelqt postroqvaneto na svoi bazi do kitayskata granica za postoqnen kontrol.Makar che,dvete strani se nujdaqt edna ot druga-stokoobmenat mejdu tqh e 400 miliona dolara.
204
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се стигне до война и севера нападне първи,тогава САЩ и юга ще започнат мощната офанзива,която седи там от 50 години.20 000 американски войници има там,да не говорим за Южна Кореа и техните войски,юга е на светлинни години във всяко едно ниво от Северна Кореа,да ще има много кръвопролития.Изчислено е,че ако се стигне до война ,в рамките на 1 час ще умрат над 1 милион души,това ще бъде катастрофално за Азия,особено за така развиващата се китайска икономика...каква ли е идеята на американците?
203
0
 
3
 
! Отговори
До 218. преди 11 години
Да " С.Корея не са през 50-те , да се крият зад храстите и стрелят с калашник ." Това нямаше да обърне внимание на американците . Това което безпокои , е опитите им в изтрелването на ракети , незная дали са ги давали по бълг.новини !
202
0
 
2
 
! Отговори
DRAN DRU преди 11 години
vchera saseda GO VIDIAH S 10 AVTOMATA I 16 BOMBI DA GI RAZMAHVA PRED MEN , NEZNAM KAKVO DA PRAVIA , TOVA ZAPLAHA LI E ? ILI JEST NA :DOBRA VOLIA:
201
3
 
3
 
! Отговори
до екстремиста преди 11 години
ооооо,ти сигурно си главнокоманващ американската армия ,че да знаеш какви оръжия имат американците..:))))) що не си пасете козите на село ами блъскате по клавиатурата ...професории :))))
200
4
 
6
 
! Отговори
обективен преди 11 години
USA нямали ракети...левак 232 ти си за психиатрия, и още нещо *** дето хвалеше чайниците и руснаците отдавна умре, сега на никой не му дреме от техните заплахи", щото на всеки е ясно че това е поредния кьорфишек.
199
0
 
7
 
! Отговори
Orakul преди 11 години
V KNDR amerikancite ne mogat da napravqt nishto,zashtoto tam nqma prodajni ministri,ne mogat da kupqt politicheskiq elit,kakto napraviha v Irak,V Libia,Jugoslavia,a sega i v Siria.Ne uspqha v Afganistan i Vietnam.A Rusia i Kitay sa dve super sili v qdrenoto vaorajavane i nqma da dopusnat opasnost do svoite granici,
198
6
 
14
 
! Отговори
ЛЯВ ЕКСТРМИСТ преди 11 години
молете се искрено американски *** да не се намеси Русия и Китай защото Сащ изчезват зад йонен облак Сащ нямат вече междуконтинентални ракети нямат пари само негъдаво про
197
15
 
5
 
! Отговори
обективен преди 11 години
злото в света е русия и комунизма им- севернокорейските *** просто незнаят какъв го духат от десетилетия
196
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо американците провеждат учения явна провокация , а сега обвиняват севернокорейците за острата им реакция.Световен шампион по избиване на хора принадлежи на САЩ.Там е злото.