Джохар Царнаев се опитва да натопи брат си Тамерлан

Братята са действали сами, твърди полицията
Обновена: 23 апр 2013 15:02 | 23 апр 2013 11:31, Елка Василева
61
Джохар Царнаев се опитва да натопи брат си Тамерлан
Тамерлан и Джохар Царнаеви. Снимка: Reuters

Джохар Царнаев, раненият бостънски атентатор, се опитва да натопи единствено брат си Тамерлан, пишат вестниците "Ню Йорк таймс", "Дейли телеграф" и "Монд", позовавайки се на разследващи източници, които казват, че по време на разпита по-малкият брат е посочил, че покойният му по-голям брат Тамерлан е замислил всичко сам.

Джохар може да получи смъртна присъда заради предявените му обвинения за използване на оръжие за масово унищожение, пишат вестниците в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Засега полицията също твърди, че братята са действали сами и са били водени от религиозни убеждения, но това може би е тактика да не се сплашват други евентуално замесени в атентатите хора, докато полицията ги издирва, посочва в. "Кориере дела сера".

Според властите братята са свалили инструкциите за производство на бомба от интернет, но според експерти Тамерлан е бил инструктиран, докато е бил в Кавказ през 2012 година.

Още по темата
Личността на Тамерлан продължава да поражда какви ли не хипотези и е подновено разследването във връзка със смъртта на неговия най-добър приятел, допълва изданието. Той заедно с още двама младежи беше убит в нощта на 11 срещу 12 септември 2011 г. в Бостън. Тройното убийство така и не беше разкрито. Тамерлан никога не е бил смятан от полицията за заподозрян по случая, но приближен на неговите приятели твърди, че той може да изиграл роля в тройното убийство. Още повече, че то е било извършено на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., допълва италианският вестник. Всичко това показва, че сега всяко действие на покойника ще бъде анализирано под лупа, коментира изданието.

Под лупа ще бъде анализиран и престоят от 5 месеца и 13 дни на Тамерлан в Дагестан през 2012 г., допълва в. "Монд". По време на този престой Тамерлан четири пъти е попадал в полезрението на силите на реда, докато е бил в компанията на друг младеж, наблюдаван заради негови предполагаеми връзки с ислямистки среди. Според американския сенатор Линдзи Греъм тогава Тамерлан е бил допуснат да отиде до Дагестан, защото в списъка на пътниците на Аерофлот името му е било изписано по грешен начин, което може да е било умишлено с цел заблуждаване на руските тайни служби и на ФБР, смята сенаторът, цитиран от "Монд".

Няма доказателства, че Тамерлан е бил в контакт с бунтовници в Дагестан, но има периоди на неяснота по време на пътуването му в Дагестан и Чечения през 2012 г., посочва в. "Гардиън". Освен това руската роля в цялата тази история е объркваща. През 2011 г. ФБР е разпитвало Тамерлан по искане на руското правителство. Но после Русия все пак е позволила на Тамерлан да влезе в страната и да пътува до район, известен като средище на ислямисти.

Вестник "Дейли телеграф" акцентира върху промяната в живота на майката и на съпругата на Тамерлан. Според изданието двете жени са водили западен стил на живот, като майката е била козметик в СПА център в САЩ, а съпругата му, преди да се омъжи, е била член на танцовия състав на гимназията си. Двете жени са започнали да носят ислямско було по настояване на Тамерлан, който според близки е доминирал и над брат си Джохар. Познати разказват как по време на молитви в местната джамия Тамерлан е критикувал на висок глас мюсюлманите, които празнуват американските празници като Деня на независимостта и Деня на благодарността.

Бостънските атентати пораждат във в. "Гардиън" и други коментари, като например ролята на медиите при отразяване онлайн на подобни събития, при което за виновни понякога се посочват невинни хора, или като например защо бостънските атентати се наричат терористичен акт, въпреки че мотивите все още са неизвестни, а не се наричат тероризъм масовите убийства в Орора или Нютаун, въпреки че и там мотивите на нападателите остават неясни, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
И Джохар е стрелял срещу полицаите .Млад мъж е чул стрелбата от къщата си , и на улицата двамата са стреляли , направил е видео отпрозореца си , след това Тамерлан отива напред поулицата към полицаите и стреля , след това е - арестуван легнал на улицата , Джохар 19 г-я , се качва в колата и кара към тях , прегазва брат си . Много хора смятаха че само големият брат е стрелял . На улицата са хвърляли и бомби ..
46
0
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Престанете да оправдавате мързела си с "малката държава", пребройте колко скандинавски страни са на върха, но и те са колкото " малката ни страна". И аз живея в 2 пъти "по малка страна" от България, ама никой не се оплаква. Запретват ръкави и бачкат, защото и тук никой не дава даром и тока е по скъп от българския.
45
1
 
2
 
! Отговори
Днес са задали преди 11 години
Задали са въпрос на Джохар , какви са им мотивите да поставят бомбите при маратона , и да осакатят толкова хора ?Отговорил е : " ДА ЗАЩИТЯТ ИСЛЯМА ".
44
2
 
4
 
! Отговори
55 преди 11 години
Добре че не си бил там , бомбите да ти откъснат краката . 2 бомби осакатяват 180 човека .Отстрани те бива много !
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олеле мале, сега и оръжия за масово унищожение.... ей ако имаше бог, цяла америка щеше да потопи под водата...
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53 в Гуантанамо няма с присъди
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да топи когото си иска. ясно е, че го лекуват само заради показанията, после отива да подиша газовата камера. ако се направи кампания от право-защитници заради американската му жена, може и да отърве с 15 години в гуантанамо..
40
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
dailycurrant/2013/04/22/sarah-palin-calls-invasion-czech-republic/След тези думи на жената която за малко да стане вицепрезидент и е била губернатор на Аляска не знам какво повече може да се каже.
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руската жестокост е прословута. Режат прасти, глави, вадят очи, дори и на старци и деца само защото са друговерци. Чеченците и стотици други народи много страдат от тези руснаци.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
47 виж аз не съжалява ,а смятам е това беше правилния избор , другото е да се обявиме за Неутрална държава , но в този врящ котел на Балканите на границата между християнството и мюсулманския свят мисията е бих казал невъзможна , за това , както казваш понеже сме малка държава и сами не бихме могли да гарантираме сигурността остава членството в някакъв алианс , а на земята няма по добтър от НАТО , за сега
37
0
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Кое им е типичното???Арабите и Чеченците са толкова различни ,че същото е като да кажеш ,че българин е типичен арабин!Логика никаква!
36
0
 
2
 
! Отговори
бум преди 11 години
youtube/watch?v=j1HPUW8kfik това как бихте гокоментирали
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 39 много хубаво ти какво съжаляваш ли че сме станали членове на НАТО ,а наистина огромна роля изигра и поведението на българското правителство по време на ударите , да не забравяме ,че тогава се отказа коридор на Русия , която в един момент искаше да осъестви десант в прищина , тогава на влст беше неуравновесения и непредвидим Елцин и ръснаците бяха на прага на втората чеченска война
34
1
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Следващия път като доиде някои висш американски дипломат , да не се изтипосва с цяло стадо *** и да не дава уроци как да си ги отглеждаме!Разбираш ли!
33
1
 
9
 
! Отговори
do 35 преди 11 години
"Джохар е бил само изпълнител !!! И той носи вина за това"Искаш да кажеш, че този рошав изр*д носи "САМО" вина за това че е убил и ранил с взривове хора и че е стрелял и ранил полицаи и че е хвърлял експлозиви по полицията И ЧЕ Е ПРЕГАЗИЛ БРАТ СИ?!? Е добре, нека тогава САМО за това да носи вина. Да ти имами САМО-то.
32
1
 
12
 
! Отговори
32 преди 11 години
Да точно очакват милост ?И чичо мусе изтъпани да каже , че си бил объркал живота и да искал прошка от хората , които са пострадали и че нямат връзка с Чечня ?Прошка ? От майките на двете момичета , китайското е единствено дете , нали имат по едно !Или от майката с двамата сина , останали с по един крак ?Нали е поставил бомбата до момченцето , от баща му ли да иска прошка ? Е те са 180 .
31
1
 
4
 
! Отговори
Х преди 11 години
100% по големия брат е организирал всичко ..... Джохар е бил само изпълнител !!! И той носи вина за това .
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да разпитат съпругата на Тамерлан.Тя е американка и е приела мюсолманството заради него .Живее с детето си в къщата на родителите си на 1 час от Бостън . Тя се крие , за малко са я хванали на снимка , забрадена не може да се види коя е ? Адвокат е казал , че тя не е готова да говори и няма какво ?
29
4
 
19
 
! Отговори
Петьо преди 11 години
***, северно кавказци, араби, турци всички са от един дол дренки!
28
4
 
8
 
! Отговори
До 23. преди 11 години
Ти в САЩ ли живееш ?Защото тук състоянието на хората е на дневен ред във всички новини по ТВ . Та даже разговарят с родители , баби , приятели ...днес дадоха - на едно момиче са отрязали стъпалото ( втора операция ). а тя е инструктор по танци !Ако искат да убият някой те ще си го направят , това е съвсем друг случай .