Американци разпитват родителите на братя Царнаеви в Дагестан

Тамерлан бил насочен от нов приятел към стриктната форма на исляма
24 апр 2013 14:56, Елка Василева
1
Американци разпитват родителите на братя Царнаеви в Дагестан
Джохар и Тамерлан Царнаеви. Снимка: архив, Reuters

Делегация на американското посолство в Москва пристигна вчера в Дагестан, за да разпита родителите на двамата главни заподозрени за атентата в Бостън, съобщи Франс прес, позовавайки се на посолството.

Група от американското посолство в Москва пристигна вчера в Дагестан в рамките на сътрудничеството с руското правителство, за да разговаря с родителите на заподозрените, посочи представител на посолството. Руското правителство сътрудничи на ФБР в разследването на атентата, извършен по време на бостънския маратон, добави той.

Двадесет и шест годишният Тамерлан Царнаев почина от раните си след престрелка с полицията в нощта срещу 19 април, а 19-годишният му брат Джохар е тежко ранен, но постепенно се възстановява. Онзи ден той беше обвинен в употреба на оръжие за масово унищожение и ако бъде признат за виновен, може да получи смъртна присъда.

Още по темата

Родителите на братята - Анзор и Зубейдат Царнаеви - живеят в руската кавказка република Дагестан.

В годините преди бостънските атентати Тамерлан Царнаев попаднал под влиянието на нов приятел, който бил станал мюсюлманин и насочил младежа без религиозна ориентация към стриктната форма на исляма, казват негови роднини, цитирани от Асошиейтед прес.

Под покровителството на приятеля, известен на семейство Царнаев само като Миша, Тамерлан изоставил бокса и обучението си по музика, разказват близките му. Той започнал да взема отношение против войните в Афганистан и Ирак. Започнал да чете уебсайтове и литература, в която се твърди, че ЦРУ стои зад атентатите от 11 септември 2001 г. и че евреите контролират света.

По някакъв начин той просто му проми мозъка, казва чичото на Тамерлан - Руслан Царни, който си спомня разговорите с разтревожения от влиянието на Миша върху сина му баща на Тамерлан.

АП посочва, че опитите, които е правила в продължение на няколко дни да открие и интервюира Миша, са били безуспешни.

Връзката на Тамерлан с Миша може да се окаже ключ за установяване на мотивите, които стоят зад религиозната му метаморфоза и зад самия атентат. Двама американски висши представители твърдят, че той не е бил свързан с терористични групировки.

Въз основа на първоначалните писмени разговори с Джохар в болницата американските представители смятат, че мотивът на братята се крие в религиозните им възгледи. Засега обаче не е ясно какви точно са били възгледите им, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
От САЩ преди 10 години
Тъкмо други държавни представители в Америка казват , защо се правят изказвания , че няма външна следа , след като сега започва разследването ?След като Големия брат се е върнал от Дагестан , е качил снимки и видео на джихадисти с вдигнати пушхи обикалящи в кръг и негова снимка с маскирани личности ?