На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ

Страната чества победата във Втората световна война
Обновена: 9 май 2013 11:55 | 9 май 2013 11:49, Елка Василева
385
На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Русия тържествено отбелязва Деня на победата във Великата отечествена война с военни паради, среши на ветерани и концерти на открито. По случай 68-ата годишнина от победата над фашизма на Червения площад в Москва се състоя грандиозен военен парад.

11 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по паважа на Червения площад, предаде БНР. В парада участваха и около 100 единици бойна техника- бронирани автомобили, танкове, самоходни оръдия и ракетни системи, включително стратегически. След това настъпи най-зрелищната част от парада но победата, когато на малка височина над Кремъл прелетяха самолети и хеликоптери на ВВС. Те бяха точно 68, колкото са годините, изминали от победата над фашизма.

Специално издигнатите трибуни бяха изпълнени от стотици ветерани от войната. Парадът за първи път беше приет от назначения наскоро нов министър на отбраната Сергей Шойгу.

На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Събралите се на площада бяха приветствани от президента Владимир Путин. „Винаги ще помним, че именно Русия, СССР, провалиха кървавите планове на нацизма за световно господство. Нашите воини отстояха свободата, защитиха своята родина, освободиха Европа и извоюваха победа, която завинаги ще остане в историята. Ние помним трагедията на войната и ще направим всичко никой и никога отново да не я разпали. Ще направим всичко за укрепване на сигурността на планетата“, заяви Путин. Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно.

На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и по площадите цял ден ще има празнична програма. Очаква се салютът довечера да бъде своеобразна кулминация на празничните мероприятия. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 14 различни места в града, ще бъдат над 9 хиляди.

Тази вечер от 21.00 часа, eдинствено телевизия България он ер ще излъчи целия военния парад на Червения площад в Москва, по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само един бг канал ще предава парада в Москва---------------- Това е лъжа. Канал, който предава чужди паради, не е български. Значи нито един български канал няма да го предава.
196
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Замунда.СЕ има торент с Парада на Победата, велик е. След два-три дни ще има и субтитри!
195
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските ракети са последният залог за равенство между хората --------------------- Русия е на едно от първите места по социално неравенство.
194
23
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Тази железария и тези паради ги плащаме ние. Ако не бяха безродниците от БСП да продадат интересите ни, нямаше да им наливаме такива луди пари за природния им газ.
193
5
 
30
 
! Отговори
jojo преди 10 години
Те показаха по-стара техника, новата не я показватМного внушаващ парад
192
7
 
40
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Честит празник, скъпи братушки!С Днем Победы!
191
8
 
35
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ИЗМИНАЛО ВРЕМЕ, НО НЯМА ЗАБРАВАЗА РУСКИТЕ ВОИНИ ГОРДИ ДЕДИЗА ТЯХНАТА СИЛА И ХРАБРОСТ, И СЛАВАЗА ТЕХНИТЕ ВНУЦИ С ИСКРЯЩИ ЗВЕЗДИНЯМА ПО-МИЛО, ПО-СВИДНО БОГАТСТВОИ НЯМА ПО-ВЕРЕН, ПО-БАЩИНСКИ ЩИТОТ БЪЛГАРО-РУСКО СЛАВЯНСКОТО БРАТСТВОИЗЛЯНО ОТ ОГЪН И КРЪВ, И ГРАНИТ
190
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
291 *ти глупостта с написал , толкова ли си *** горкия
189
3
 
32
 
! Отговори
здр. преди 10 години
Много по-добре е 50 тонна техника,от колкото да ти изпиват кръвчицата и ти налагат високи лихви и да ти обират печалбите в полза на тяхните пенсионери-ето затова тези Руските ракети са последният залог за равенство между хората а,не да се измуква целият свят в полза на Америка-не си мислете че,и европа много я обичат Янките-за тези такава дума няма
188
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората по света когато празнуват не изкарват 50-тонна военна техника по улиците.
187
6
 
42
 
! Отговори
здр. преди 10 години
Хората си празнуват празника нека не злобеем-просто Руските ракети не са зло-а баланс за равенство.Америка е длъжна въпреки интриганството си спрямо света-да се саобрази-защото взаимния ядрен удар-Русия би понесла гибелта по лесно от клокото онези мамините синчета.Това е.
186
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
287 марш в Русия тук е за българи
185
6
 
34
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Брей само един бг канал ще предава парада в Москва. *ахти свободните медии ! А преди десетина дни по всяка програма говорителите трогнати и усмихнати ни обясняваха как черната Обама заявил на дъщерите си ще ако се татуират и той щял да се татуира.
184
7
 
36
 
! Отговори
ГЕЙ ПАРАДА В СОФИЯ преди 10 години
Един беше писал - по-добре военен парад отколкото гей парад на янките . Да но нашия парад на гергьов ден по скоро мязаше на гей парад! Мисля че затова голяма заслуга имат гейлизачите на Зурлик бивш гейпосланик на Сащ а те са ГЕРБ. ГЕЙСЕЙ с черен колан по гейсхваткки БОИКО ГейБудев , ГЕРБ гей Аньо и вьншния гей Младенов
183
0
 
4
 
! Отговори
1945-2013 преди 10 години
От 1945 да скочим с пример как днес е наложен новия ред:Атиуор,заглавие от 8 май"Сирийските бунтовници отхвърлят американо-руските призиви за диалог.Изискват безусловно оттегляне на Асад".САЩ и Русия са най-големите сили на света,но т.нар.бунтовници,наемни главорези са в позиция да приемат или отхвърлят предложения най-мощните държави и да изискват каквото и да било?ИЛИ СА НОВИЯ ТАЛАШ хвърлян по пътя и в очите на хората,а истинските кукловоди са зад сцената и кой знае кои са?
182
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както казва народа: куче дето лае не хапе.
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е деня на победата на новия ред над стария,оттам се създават всички нови международни институции или забранените се възстановяват,милионите жертви на Русия,Германия и други постилат пътя .
180
0
 
1
 
! Отговори
Васко , преди 10 години
Как се сети че и ЧЕЗ са славяни - много ни дават !Ти ме разсмя .
179
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е традиционен парад в чест на победата над фашистка германия.Това не е аукцион за показ и продажба на военна техника, че колегите по-долу да се джафкат кой бил по-силен и кой не, и на кого техниката била хай-тек и на кого не.Неставайте смешни. Темата няма какво да се коментира.
178
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в дългосрочен план ссср загуби войната и това сталин го е знаел.още ленин е писал,че ако комунизма не победи най малкото в европа и азия,той няма да може да устои икономически на капиталистическото производство.това е и истинската причина сталин да откаже да приеме парада на победата.ссср успя да просъществува още 40 години единствено благодарение на гигантските природни ресурси и тяхната безогледна екплоатация,но краха беше неминуем,ленин е бил прав