Скандал с подслушване разлюля кабинета на Люксембург

Премиерът Юнкер записван със специален ръчен часовник
9 юли 2013 18:14, Елка Василева
0
Скандал с подслушване разлюля кабинета на Люксембург
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Над широкото коалиционно правителство на Люксембург надвисна скандал, свързан с разузнавателна служба, който заплашва да сложи край на 18-годишното управление на премиера Жан-Клод Юнкер.

"Това е една от последните ми появи в сегашната ми функция", каза 58-годишният Юнкер в края на миналата седмица по време на събитие по случай завършването на ученици в градчето Еш сюр Алзет.

Министър-председателят християндемократ, който е най-дълго управляващият демократично избран премиер в света, в петък загуби подкрепата на своите коалиционни партньори от Люксембургската социалистическа работническа партия (ЛСРП).

Оттеглянето на подкрепата дойде, след като разследване на парламентарна комисия, създадена шест месеца по-рано, заключи, че Юнкер трябва да поеме "политическа отговорност" за извършвани с години нарушения в Разузнавателната служба на Люксембургската държава (Service de renseignement de l'Etat luxembourgeois – SREL).

Депутати от всички политически сили с изключение на Християнсоциалната народна партия (ХСНП), подкрепиха доклада. Но Юнкер, който е ветеран от големи политически битки в Европейския съюз, не се очаква да си тръгне без бой. Той загатна намерението си да говори два часа, когато в други ден се състои пълен дебат в парламента.

Очаква се обаче коалицията да падне, което ще принуди държавния глава, великия херцог Анри, да разпусне Камарата на депутатите (парламента) и да свика избори. Смята се, че те ще бъдат произведени на 20 октомври вместо през лятото на идната година.

Лидерът на социалистите Люсиен Люкс вече призова за "ново начало" в политиката във Великото херцогство, докато други поискаха оставката на Юнкер.

Комисията разкри, че премиерът в качеството си на носещ отговорността политик е пренебрегнал проблемите в разузнавателната служба.

След края на Студената война и създаването на парламентарна надзорна комисия, която да го наблюдава, разузнаването е станало тревожно безконтролно, заяви комисията. Тя посочи многократни случаи на следене на комуникации и подслушване на отделни лица.

Една от най-видните жертви на тази дейност е бил не кой да е, а самият Юнкер. Шефът на разузнаването по това време Марко Мил използвал специален ръчен часовник, за да запише тайно среща с министър-председателя през януари 2007 г.

Когато Юнкер узнава за това в края на 2008 г., то довежда до разрив в отношенията между двамата, като Мил напуска поста през 2009 г., за да стане шеф на сигурността в германската компания "Сименс" през следващата година.

Люксембургски депутати сега атакуват с мотива, че премиерът е имал само ограничено влияние върху службата, обвинявана също, че е търгувала с коли държавна собственост и че е платила жилището на бивш високопоставен магистрат.

От края на 2012 г. до голяма степен благодарение на пресата жителите на Люксембург по същество бяха принудени да станат свидетели на шпионски филм, като няколко части от пъзела все още липсват.

Твърди се, че е подслушана среща между великия херцог и неговия премиер, макар че закодиран компактдиск, съдържащ информация за нея, не може да се дешифрира.

Инцидентът е свързан с очевидец, който твърди, че видял люксембургския принц Жан, братът на великия херцог, на мястото на бомбено нападение през 80-те години - нещо, което принцът яростно отрича.

Скандалът в херцогството се разрасна през последните месеци, изигравайки спомагателна роля за процеса срещу бомбаджиите, започнал през февруари. Двама бивши полицаи се обвинени, че заложили поредица от 20 бомби между 1984 г. и 1986 г., ранили няколко души и причинили сериозни имуществени щети.

Многократно се появяваха твърдения, че разузнаването е замесено, а целта на бомбаджиите била да осигурят по-добро оборудване за полицията.

Юнкер трябва да даде показания, когато процесът се поднови през септември, макар че оставането му на премиерския пост дотогава е поставено под голям въпрос.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари