Цигарите избиват 6 млн. души годишно, сметна СЗО

2,3 млрд. души в 92 страни са обект на ограничения за пушене
11 юли 2013 17:05,
18
Цигарите избиват 6 млн. души годишно, сметна СЗО
У нас вече близо година действа забрана за пушене на закрито. Снимка: Булфото

Употребата на цигари убива близо шест милиона души всяка година, най-вече в страните с ниски и средни доходи, съобщава АФП, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Ако се запазят сегашните тенденции, броят на смъртните случаи, причинени от тютюнопушене, ще нарасне до осем милиона годишно през 2030 г., пресмятат специалистите.

Документът подчертава, че сред починалите през последната година пет милиона души, са били пушачи или отказали се, докато над 600 000 души са загинали в резултат на т. нар. "вторичен пушек" или пасивни пушачи.

Докладът на световната организация подчертава още, че близо 2,3 млрд. души в 92 страни, са обект на ограничения за пушене, което е пет пъти повече отпреди 5 години.

Въпреки кампаниите за обществено здраве пушенето остава главната причина за смърт, която може да бъде избегната, заключават експертите от СЗО.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: смъртСЗОпушенепушачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
по добре да пуша от колкото да се напия като просяк
13
1
 
2
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Каквото и да се пише,пушенето е вредно.чове,който са съзнателно си вреди,трябва да плаща по-високи здравни осигуровки,да не говорим за загубите на работно време.
12
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Разбира се, че убива само в държави с ниски доходи. Нали там се изхвърлят най-големите ***. Купете си едно боро тук и едно от Германия да речем...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЗО - рекетьори и наемници на фармацевтичните мултинационали
10
1
 
6
 
! Отговори
Демон преди 10 години
А колко хора избива годишно Световната здравна организация, в едно със своите господари - фармацефтичните компании? Защо никои не изследва колко души годишно измират от хопохондризъм, предизвикан от неспирните реклами на лекарства. На мен ми втръсна всеки ден да ми набиват в мозъка колко важно е да се тъпча с лекарства. Точно тези лекарства убиват повече хора, отколкото алкохола и цигарите взети заедно!!!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
междувременно в България се стимулира тютюнопроизводството
8
1
 
11
 
! Отговори
Неделя преди 10 години
И от автомобилите сигурно умират още към 15 милиона на година, ама никой не спира производството на автомобили или ги ограничава от завода до максимум 60км/ч нали?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ехххх като почнете, ама то и онова е вредно. Все едно да кажеш: Е хубаво пияният шофьор е помел няколко човека на спирката, ама братя Галеви са извършили много по-големи престъпления. Еми значи да не го наказваме шофьора, така ли? Споко, другарката Андреева, за която смятам, че трябва да й се отнеме д-р и да се замени с др., щяла да ви либерализира пушенето, щото всеки сам си решавал как да мре. Еми решавайте си, ама ако се разболеете от рак, лечението ви се плаща от общата хазна. 100 000 лв.
6
2
 
4
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
Над 6 милиона деца умират всяка година от недохранване. Това сочат данните от доклад на Бюрото по въпросите на населението във Вашингтон, публикувани в ежедневника People's daily. -И В СЪЩОТОТ ВРЕМЕ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ РЕВАТ ЗА СУБСИДИЯ,Е.АХ ТИ И ГЛУПОСТА.
5
4
 
10
 
! Отговори
Георги преди 10 години
А храните с ГМО колко хора годишно убиват я кажете?
4
2
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Доста по-вредни са *** в хипермаркетите,които все повече завземат пазара и променят вкусовите качества на всичко!Защо СЗО не повдигне въпроса за храните,които се продават?И по какво се различава ракът от цигарите от другия рак?Напоследък много млади хора(пушачи,непушачи) си отиват и причината не е само в цигарите..Всичко е манипулация!
3
7
 
10
 
! Отговори
zvero3 преди 10 години
Егати, колко съм изперкал вече от тез БСП, прочетох заглавието:-*** избиват 6 млн. души годишно, сметна СЗО. Викам си, че ние не сме толкова, че да ни избият бре!
2
5
 
7
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Всеки сам си решава как да си живее живота и си носи последствията.Категорично съм против да плашам данъци за да забраняват на хората наркотици и после да ги издържат по затворите.
1
4
 
3
 
! Отговори
24g. преди 10 години
много ясно и после аз ще ви задуша с чист никотин, седи си вкъщи и живей!