Водка, гейове и Сноудън - руско-американските отношения затъват

Полемиката около случая "Сноудън" обостри силно двустранните връзки
Обновена: 5 авг 2013 17:33 | 5 авг 2013 17:33,
36
Водка, гейове и Сноудън - руско-американските отношения затъват
Снимка: архив, Reuters

Не се случва често барманите да изливат в канавката водка с отлично качество, вместо да я наливат на най-зажаднелите си клиенти. Но точно това започнаха да правят миналата седмица много собственици на барове, посещавани от хомосексуалисти, в знак на протест срещу новия руски закон, насочен срещу хомосексуалистите, пише ДПС.

"Видеобар "Револвер" вече не може да търпи нито една марка водка, свързана с Русия, във време, когато руското правителство въвежда закон срещу хомосексуалистите, забраняващ така наречената гей пропаганда", написа в страницата си във Фейсбук този бар, намиращ се в Западен Холивуд, в щата Калифорния.

По този начин заведението реагира на неотдавна приетия закон, подписан от руския президент Владимир Путин, който забранява пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения, в това число и информирането на децата за хомосексуализма и организирането на гей паради. През юни законът беше одобрен с огромно мнозинство в руския парламент.

Работещият за няколко издания анализатор Дан Савидж постави началото на необичайния протест като начин "да засвидетелстваме нашата солидарност с руските гейове и техните съюзници и да помогнем за привличането на вниманието на международната общност върху преследването на гейовете, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и техните открити съюзници във все по-фашистката Русия на Путин". 

Призивът, последван от дузина барове от Ню Йорк до Сан Франциско, е като капка в океана на руския износ, а пък "Столичная", една от нарочените марки, понастоящем идва от Латвия. Но в атмосферата на влошаващите се отношения между двата традиционни съперника антируската тема е актуална. 

Войната срещу руската водка не е единственият израз на напрежението между двете страни. В четвъртък Русия обяви, че е предоставила временно убежище на бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, който призна, че изнася поверителни информации и който седмици наред беше блокиран на московското летище "Шереметиево", след като САЩ анулираха паспорта му.

Решението за предоставяне на временно убежище предизвика необичайно рязък отговор от страна на Белия дом, който подчерта, че е изключително разочарован и ще преразгледа участието си в среща на върха в Москва идния месец, по време на която американският президент Барак Обама трябва да се срещне с руския си колега Путин. Това не е положително развитие и ние имаме широк кръг от  интереси с руснаците, но сега правим преоценка дали е полезно подобна среща на върха да се състои", посочи говорителят на Белия дом Джей Карни. Тези думи потвърждават широко тиражираните в американските медии спекулации за състоянието на руско-американските връзки. Много анализатори прогнозират трудности пред двете съперничещи си суперсили. 

Според в. "Крисчън сайънс монитор" полемиката около случая Сноудън обостри двустранните връзки до степен, характерна за периода след края на Студената война. Влиятелни американски политици като сенатор Джон Маккейн призоваха за поредица от силни действия срещу Москва. Те може да включват разширяване на НАТО въпреки руските възражения и завършването на системата за противоракетна отбрана в Европа, на която се противопоставя Русия. 

В. "Ню Йорк таймс" писа, че аферата Сноудън е само една от много причини Обама да не участва в срещата на върха. Според изданието американско-руските отношения са се влошили по всички въпроси.
"От сирийската гражданска война и новия ирански президент, до противоракетната отбрана и намаляването на ядрените арсенали - САЩ и Русия са на километри разстояние по всеки значим въпрос, който обсъждат", посочи изданието. 

Въпреки тези важни проблеми обаче въпросът за правата на руските хомосексуалисти или по-точно за липсата на такива права може да доведе до културно разделение между двете страни. Призивите за бойкот на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи набират инерция в интернет на фона на опасения, че американските спортисти хомосексуалисти могат да имат проблеми с руските закони срещу гейовете. Руският министър на спорта вече  отправи предупреждения за това как ще се прилагат законите по време на игрите. 

Спорът около Сноудън само засили призивите за бойкот. "Трябва да бойкотираме Олимпийските игри по много причини", казва Чери Тейлър в нова дискусионна страница във Фейсбук относно Сноудън. "Случаят Сноудън е само една от тези причини.  Другите са заплахата за арест на всеки спортист хомосексуалист  или зрител с такива наклонности и продължаващите нарушения на правата на човека. Мисля, че ние трябва да отменим срещата на  върха. Ако игнорираме всичко това, просто ще изглеждаме слаби".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
violet.damyanova преди 10 години
do anonimenpod razlishni imena si pishesh sam.
32
0
 
10
 
! Отговори
тт преди 10 години
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ.
31
1
 
11
 
! Отговори
az преди 10 години
Евала на Русия , единствената нормална и твърда страна в тоя все повече *стяващ свят ... братушките са номер 1 ! докато цял свят лиже *** на американците те имат твърда позиция пред тях.
30
3
 
3
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Негативните коментари не ме притесняват, това което мисли масата винаги е грешно и глупаво, самата тя е глупава.
29
6
 
3
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Никой не им щет водката! Винаги съм твърдял че алкохолът е ОТРОВА, разбила не едно семейство и изключително вредна за здравето. Ако искам да живея повее от руснаците /65г/, никога няма да пия тази отрова! Производителите на водка търгуват със СМЪРТТА, продавайки отрова. Винаги ми е била смешна фразата "Наздраве". Какво здраве има в алкохола бе, джанъм? М/у Путинчо готви ограничаване на консумацията на алкохол чрез вдигане на цените,а сега ако и всички гей-барове спрат да купуват....ФА ЛИ Т!
28
5
 
2
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
До АнонименХм , тъпчо, какъв Китай? Олимпийските игри най-вероятно ще са провал! Просто тия неандерталци не могат да организират такова нещо, не знам защо проявиха доверие към тях. Не са само гейовете,
27
5
 
3
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
До fAlkoneХоххо, тъпчо, много си наивен, гейове има навсякъде. Всъщност руснаците не са хомофоби ,изгледах един клип в ютюб , говори един руснак при това много умно. Ама вие тук кълвете путиновата пропаганда и милеете по Путин... Робски народ! Ще си берете последствията 100 поколения напред!
26
4
 
3
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
До GodДа разбира се, имат същите права, като на пример да те убият насред улицата.
25
6
 
2
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Мазнете се вие на руснаците, ама ще ви питам когато Путин ви надене един отзад с АЕЦ Белене и южен поток тогава откъде ви е дошло?
24
2
 
3
 
! Отговори
ednakvia преди 10 години
ne trqbva da ima geiove i lisbiiki i sekvi takivaq trqbva da si badesi4ko normalno nqma da mi rastat deata v takava obvarkana naciq smart zageiovete i si4ki takiva trqbva malko krainost
23
3
 
22
 
! Отговори
НЕНОРМАЛНИ преди 10 години
Мда, според мен НОРМАЛНОТО е да НЕ си ***, а да се рекламира нещо, което НЕ е НОРМАЛНО е НЕНОРМАЛНО, значи закон против рекламирането на нещо НЕНОРМАЛНО е НОРМАЛЕН!Хората протестиращи срещу НОРМАЛНИ закони са НЕНОРМАЛНИ....или доста добре платени (мотивирани, както е модерно)! Та в тоя ред на мисли защо ни занимавате с ненормалници или с продажници не мога да разбера! С тая статия правят реклама повече на Путин, което хич не е лошо! Де да имахме и ние един като него ..а може и да бъркам?
22
3
 
33
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
НАЙ _ТЕЖКИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРЕД ЗАПАДА СА ; КАК ДА БЪДАТ УЗАКОНЕНИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ .ПЕДОФИЛИЯТА И ВЪЗМОЖНОСТА ТЕЗИ "СЕМЕЙСТВА " ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА .И КАК ПО_ЛЕСНО ДА СЕ ИЗЕМВАТ ДЕЦАТА ОТ НОРМАЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА.....ПО_БЪРЗО ДА ИДВА ПОТОПА...........
21
2
 
38
 
! Отговори
ivailo преди 10 години
Най-накрая един политик да вземе адекватни мерки срещу пропагандирането на тая гнусота-хомосексуализма.
20
1
 
37
 
! Отговори
fen преди 10 години
Евала на руснаците за което трябва са твърди както трябва.
19
2
 
24
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Няма да се притесняваш др. Обамич, след прекрасно проведената гейперестройка, винаги можеш да намериш политическо убежище във Великата Бяла Страна. Може да рекламираш палта от самур или консерви с черен хайвер(като един друг перестройчик). Нобеловата награда вече си я получи, предварително;-))пп Краварите са *** прости и зомбирани и нищо няма да разберат;-))
18
3
 
33
 
! Отговори
От 10 преди 10 години
Какъв мощен медиен рев да ни натрапят тяхната "ценностна" /на гейовете/ система. На мен си ми харесва нашата. Може да не е най-добрата, но както се казва никой не е съвършен. Ще дам само един пример. Нашите попове може и да попийват, може и да поглеждат подир жената на ближния, но само толкова. За разлика от католическите падрета, част от които са гейове и педофили. Обичали да се забавляват с момченца. Ето тази западна ценностна система искат да ни натрапят.
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо не са ли ............... купили водката ? Следователно са направили ........... печалба на руските фирми ............................. Сигурно се чустват много тъпо ама гейове ....
16
0
 
28
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 10 години
много им дреме на руснаците че изсипали 4-5 бутилки водка в канала някакви английски *** да им ходим по простия акъл
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щели да бойкотират Олимпийските игри ха ха! Стига половин Китай да отиде и местата свършиха!
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никъде другарят Путин не забранява да се ***, а само да го навират в лицето на другите. Законът е приет с ОГРОМНО мнозинство - ми т'ва е демокрация, бе, янки! Ама не кат' вашата, фалшива!