Русия иска наказания за розовия паметник

Москва недоволна от реакцията на българските власти
Обновена: 22 авг 2013 17:01 | 22 авг 2013 17:01, Елка Василева
523
Русия иска наказания за розовия паметник
Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
18
 
! Отговори
иво преди 10 години
До Лунен ПътешественикПрав си . Друго си е американски военни у нас и да си плащаме .
17
41
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е Велика и винаги ще бъде.Каквото и да правите не можете да и навредите.Но грешка - вие така вредите на България
16
17
 
44
 
! Отговори
GMC преди 10 години
И аз искам да има наказани за това че руснаците откъснаха България от цивилизования свят за 50 години, за това че последните 23 години руското правителство прави всичко възможно отново да направи България зависима, за това че руската мафия подкрепя някои бълграски политически партии и т.н. и т.н.Искам, ама едва ли ще го видяЕх мечти...
15
55
 
33
 
! Отговори
СЪД ЗA ВИНОВНИТЕ преди 10 години
Искaм виновните дa се нaкaжaт с нaй-строгия нaчин нa зaконa!!!Товa е срaм зa Бългaрия!Знaят ли тия нaркомaни -художници, колко руски войници и грaждaни сa зaгинaли във войнaтa и колко мъкa и стрaдaния е имaло зa дa могaт сегa те дa живеят?!??!!!Призовaвaм Прокурaтурaтa дa си свърши рaботaтa и въобще дa спре хулигaнщинaтa и беззaконието в моментa в Бългaрия !
14
2
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ми да ги смени,и на мен не ми допадат.
13
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочетете "Колимски разкази" на Варлам Шаламов(има го в читанката), за да видитеруснаци как държат в концлагери други руснаци без причина по 17 години.В тези лагери условията са били същите като в немските. Немците са имали3-4 години концлагери и са праща ли там не свои. А руските са прекарали и убили там много повече милиони и то свой. Изводите си ги прави всеки сам за себе си. Иначе и аз се извинявам на чехите, макар и да не съм бил част от тези събития. Сигнализирахте за неуместен коментар
12
10
 
9
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Е, сега я вапцахме....
11
20
 
56
 
! Отговори
Вземайте го преди 10 години
Ами взимайте си това грозотилище и си го носете и Москва. В София решава българския народ не Русия и Путин.
10
15
 
35
 
! Отговори
един преди 10 години
аз видях съсела като ги боядисваше да си признае
9
18
 
36
 
! Отговори
silance преди 10 години
Прочетете си пак учебниците по история,дори от времето на т. нар. паметник.Да не би пак да ни окупирате,пардон "освобождавате"?Паметникът е строен на СУВЕРЕННА българска терито- рия,с парите на суверена и част от потомците на строителите му го променят.Защо изобщо се месите отново в чисто български неща? - Заради седящите в парламента ли?
8
50
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е Велика, българия е турски ***.
7
18
 
60
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Защо МВР трябва да пази паметника и от кого? Никой не пази паметника на Левски, нали? Ако се стигне до там един паметник да бъде пазен и охраняван, значи той е изгубил легитимност!
6
32
 
96
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало Руското посолство годината е 2013 ,а не 1944.
5
30
 
60
 
! Отговори
skan преди 10 години
Bravo na mladejite! Moskva da si...
4
24
 
59
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
При така поставените обстоятелства, Москва направо може да дойде с един голем вАртУует и да си го прибере. На нас щом втори път го ползваме за "сцена на съвременното и градско изкуство" изглежда не ни трябва.
3
6
 
101
 
! Отговори
GiveMeFive преди 10 години
Наказанията ги получаваме всеки месец чрез сметката за ЧЕЗ!
2
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
izglezhda po krasivo :)
1
32
 
55
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Русия да си...