Русия иска наказания за розовия паметник

Москва недоволна от реакцията на българските власти
Обновена: 22 авг 2013 17:01 | 22 авг 2013 17:01, Елка Василева
523
Русия иска наказания за розовия паметник
Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** на *** Костов го направиха ....идеята дойде от Соросовите педерастчета..
37
11
 
26
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До АтакистИ американците, и руснаците не ги интересуват българските интереси, а техните си. Американците са бомбардирали една година, ама руснаците 45 години, пък и след това, ни е**ат мамата. Уж са "приятели", а им плащаме по-скъп газ от германците. Как става тая работа бе, приятели на Русия? Я *** да обяснят - руснаците като са ни големи приятели, що плащаме най-скъпия газ. Обяснете, нещастни промити мозъци!
36
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлaгaм ПП ГЕРБ дa се прекръсти нa Aнaрхичнa Хунтa ГЕРБ - AХ ГЕРБ
35
10
 
9
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
НЕ Е ПОЧТЕНО ДА СЕ ЗАИГРАВАМЕ С ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ, КОИТО САМИ СМЕ СИ НАТРЕСЛИ. НИКОЙ НЕ НИ Е НАТИСКАЛ ДА СИ ГО ИЗДИГАМЕ - ОСВЕН ПРОСЯШКОТО НИ СЕЛЕНДУРСКО ПОДМАЗВАЧЕСТВО ПРЕД ПО-СИЛНИЯ. КОРЕНЯЦИ НА СТАРА ВАРНА СЧИТАТ, ЧЕ Е ИСТОРИЧЕСЕСКИ ДОСТОВЕРНО ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН(!!!)ПАМЕТНИКЪТ НА ЙОСИФ СТАЛИН В МОРСКАТА ГРАДИНА НА ВАРНА-ГРАД, КАТО ИСТОРИЧЕСКА ДАДЕНОСТ И ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ. НА НЕГОВОТО МЯСТО СЕ НАМИРА НИКОМУ НЕПОТРЕБЕН ГРОЗНИК-СЛЪНЧЕВ ЧАСОВНИК. ДА СИ НАПРАВИМ ПРЕОЦЕНКА ОВРЕМЕ - МОЛИМ!?
34
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия в момента е изключително комплексирана нация ...Тяхно право си е да си избират Путин и Сталин (което е едно и тоже) но много се дразня, като почнат да ни обвиняват как така не харесваме "великия Путин" и как така не искаме да сме в една компания с Беларус и Туркменистан
33
5
 
21
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ами като сме дупедавци така ще е - ще се извиняваме, ще ни наказват, после и на Русия ще се извиняваме. Ще се извиняваме че живеем, че дишаме, да се извиним и на турция че сме били тук и сме имали държава когато са нахлули и са изклали маса народ, да се извиним и на македонците че благодарение на нас са се освободили и имат държава, която пак НИЕ първи признахме. да се извиним и на извънземните.... все за нещо...
32
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не се пънете като Саакашвили да не си изядете накря вратовръзката
31
29
 
19
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
На тия уродливи скапаняци "художниците" по им харесва бас хващам 1943 -та година и хамериканската авиация, която разруши до основи София!
30
23
 
38
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Русия е Велика" - хахаха! Русия е най-смотаната нация на света. Стоят над водата единствено заради това, че имат ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО природни ресурси. Дори и с многото ресурси успяват да направят така, че масово да са прости, бедни, и жалки пияници. То не че ние не сме така, ама нямаме техните ресурси. А руснаците успяват от злато да правят л**на, ей специални умения се искат за това.
29
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тоя сайт е пълно с *** ***, "загрижени" за 30000 лв. и "невиждащи" 1 МИЛИАРД!
28
3
 
27
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Къде е Дянков, дето щеше да напляска руснаците?Пляс, пляс!!
27
16
 
25
 
! Отговори
обективен преди 10 години
абе тия руски пръчки кой си мислят, че заплашват? айде марш с въшливата ви "красная" и паметниците и
26
31
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, aмерикaнофили, *** долни , мaрш веднaгa с вождa ви Борисов в Aмерикa.
25
11
 
15
 
! Отговори
az преди 10 години
До СЪД ЗA ВИНОВНИТЕсмешко
24
16
 
26
 
! Отговори
съсел преди 10 години
И българите искат наказание за това, че се Путин се опитва да ни зароби завинаги със строеж на ненужна нам АЕЦ.
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да пратят Болен да осъществи граждански арести.
22
18
 
33
 
! Отговори
Болга преди 10 години
Тия руснаци продължават с имперскито си поведение.Първо да освободят Волжките Болгари да си направят държава и да не ги наричат татари.Кого са освободили и кого са заробили историята тепърва ще се произнася....Та да си взимат паметника в Масква.
21
19
 
23
 
! Отговори
До ръкопляскaщите преди 10 години
Сегa ще се бръкне пaк във вaшия джоб зa почиствaне . Тaкa ръкопляскaхте и нa изкъртените пaветa и плочки ,които ни струвaхa 30 000 левa.Тaзи aнaрхия води до път без изход.
20
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно напомняне-нито паметникът,нито България са руска собственост!
19
17
 
43
 
! Отговори
jpn преди 10 години
Да си взимат паметника и си го носят в Сибир да плашат мечките