Русия иска наказания за розовия паметник

Москва недоволна от реакцията на българските власти
Обновена: 22 авг 2013 17:01 | 22 авг 2013 17:01, Елка Василева
523
Русия иска наказания за розовия паметник
Снимка: БТА

Русия иска да бъдат наказани виновните за оскверняването на Паметника на съветските воини освободители в София, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Фигурите на воините на един от барелефите на монумента /Паметника на Съветската армия в София – бел.ред./ бяха изцапани с боя и надписи. Това далеч не е първият случай на издевателство над паметниците на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти в страната не реагираха по необходимия начин на многократно изразяваната загриженост от подобни вандалски актове“, заяви Лукашевич.

Още по темата

По думите му руската страна отново отправя искане за предприемане на действени мерки за недопускане на гавра с паметниците на съветските воини, загинали в името на освобождаването на Европа и България от нацизма, а също и да бъдат открити виновните за оскверняването на мемориала.

„Нашето посолство в София предприема съответните демарши в МВнР на България и кметството на българската столица“, каза още Лукашевич.

Паметникът на Съветската армия в София вчера осъмна боядисан в розова боя. В долния край на монумента беше изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" Поводът за акцията на неизвестните "художници" беше  навършването на 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami da si go vzemat v rusia i go paziat ot takiva incidenti.
357
2
 
4
 
! Отговори
.. преди 10 години
Bugareto samo pravat nekakvi vrsotii na rusnacite i gi draznat.. A ruskite pijanici ako ne se bugaro ciganijata dolna dosega ke bese vav istorijata a ako bese nekoe mulence bugarsko ocelilo sega ke govorese cok gusel I akolsun .. Dolna bugarska pomija spoko.. Krajot se gleda ! Koj skaca koj na pechalba koj se poliva s benzine koj se besi koj vav zatvora leko leko izgiva gnusnata paplac are ciao
356
2
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До MаузерТова са предложенията на запада за помощ за Русия. Аз те питах Хитлер и Дзониц *** ли са? Ти нищо не ми отговори? Гьоринг *** ли е? Значи така, Америка с иодставя на руснаците храна и оръжие,охранва ги като шопари. германците зяпат от страни и ръкопляскат и викат браво,браво! Гуут,гут,зер гут! Вундербар! Аусгецайхнет!" Това кли искаш да ми кажеш? Ти знаеш ли кораби за колко МИЛИОНА тона са потопени от Германия? знаеш ли колко пъти Америка е успяла да направи доставките си?
355
0
 
3
 
! Отговори
Вазов преди 10 години
Маузер, що ме не подсетиш...
354
3
 
1
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До СЕЛЯНИНА С КОЛЕЛОТО--392 ;Родината на комунизма го забрани първа. Забрави ли ЕЛЦИН.
353
8
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До MаузерНямаш никакъв шанс да убедиш незнаещ комунист в каквото и да е. Те са научени, че Великият Съветски Съюз е най-добрият и, че никой друг няма право да е Велик и добър. А колко гадости са направили, тях не ги интересува.
352
4
 
4
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Анонимен--389; След ПСВ Иван Вазов става РУСОФОБ и има едно голямо стихотворение срещу Русия .Вземи го прочети.
351
3
 
4
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1--376 ; Това говори за твоето незнание;САЩ дават на МЕСЕЦ; 2 милионатона зърно.10000 камиона,500 самолета, 18000 тона месо ,Танкове,Влекачи, Алуминий,Каучук ,Бодлива тел Пушки ипатрони,***.Армията на Ген.Кривошеин се сражаваше със Шермани.и мн.др.За подробности чети телеграмите между Сталин и Рузвелт и Сталин и Чърчил изд.1976 год. под редакцията на ГРОМИКО.При първата си среща с А.Идън,Сталин иска да даде Бургаски и Хасковски окръзи на Турция,за да пази неутралитет,но Англия
350
4
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Dnes.bg.1В Гърция няма немски дивизии тогава. В Гърция са били преди всичко Италиански и Български войски. Англия и САЩ са се договорили да са там със СССР, а България е харизана на СССР.
349
5
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До MаузерКАК Точно Червената армия трябва да заобиколи България според теб и защо? След като има немски войски в Гърция. И след като Сталин не може да ни има довериев. Немците използват БЪЛГАРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА за войната в русия,използват нашите жепе линии,мостове. НЕМЦИТЕ МИНАВАТ ПРЕЗ НАС ЗА ДА НАПАДНАТ И ОКУПИРАТ ГЪРЦИЯ,СЪРБИЯ. НИЕ ПРЕДОСТАВЕЯМЕ ЛОГИСТИЧНА ПОДКРЕПА НА АГРЕСОРИТЕ. ЛОНДОН И КОВЪНТРИ СА разрушени от Луфтвафе.Чети самият Чърчил. Ние сме обявили война на Англия и Америка!!!
348
3
 
6
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До MаузерКАК Точно Червената армия трябва да заобиколи България спроед тез и защо? След като има немски войски в Гърция. И след като Сталин не може да ни има довериев. Немците използват БЪЛГАРСКИТЕ ПРИСТАНИЩА за воната в русия,използват нашите жепе линии. НЕМЦИТЕ МИНАВАТ ПРЕЗ НАС ЗА ДА НАПАДНАТ И ОКУПИРАТ ГЪРЦИЯ,СЪРБИЯ. НИЕ ПРЕДОСТАВЕЯМЕ ЛОГИСТИЧНА ПОДКРЕПА НА АГРЕСОРИТЕ. ЛОНДОН И КОВЪНТРИ СА разрушени от Луфтвафе.Чети самият Чърчил. Ние сме обявили война на Англия и Америка!!!
347
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Гурчо, съзирам в мрака интимната ви мисъл, но една легенда не бива да умира заради липсата на финансиране! Не всичко е пари, г-н Гурчо! Ще горите в Ада, ми се струва...и няма да ви нося сладолед!
346
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Договорът Рибентроп-*** от 1939 година разпределя
345
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не беха *** сега щяхте турски да говорите.
344
3
 
8
 
! Отговори
СЕЛЯНИНА С КОЛЕЛОТО преди 10 години
До boyko_stoew: ОТ 1989 Г. НАСАМ ,ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ ЗОВАТ ДА СЕ ИЗБИВАТ КОМУНИСТИТЕ ,ДА СЕ ЗАБРАНИ ПАРТИЯТА ИМ И Т. Н. НА ТЕЗИ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ ,ЩЕ ИМ КАЖА САМО НЯКОЛКО ДУМИ : ГОСПОДА ЛИЖЕЗАДНИЦИ НА ЗАПАДА И САЩ ,ТА НИЕ ОЩЕ НЕ СМЕ ЗАВЪРШИЛИ РАБОТАТА СИ ПО ЛИКВИДИРАНЕТО НА КАФЯВАТА ЧУМА /ФАШИЗМА/ , А ВИЕ ИСКАТЕ ДА ЛИКВИДИРАТЕ ТОВА ,КОЕТО НИКОЙ НЕ Е ВИЖДАЛ - КОМУНИЗМА ! ДОКОГА ЩЕ СЕ ПРЕОБРАЗУВАТЕ ОТ ЕДНИ ПАРТИИ НА ДРУГИ С ЕДНО И СЪЩО СЪДЪРЖАНИЕ - БКП В СДС В ГЕРБ И АЛА БАЛА
343
1
 
7
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До MаузерВ гърция има немсии дивизии и няма никаква вероятност Някаква съюзническа армния да не мине през България. просот никаква! Войник ходил ли си? как оставяш една вражеска армия,българската и тази срещу която воюваш да те удари в тила докато ти напредваш към центъра на Европа. как да стане тая работа? Че нали немците ще разбият руската армия? НЯМА НИТО ЕДНА СТРАНА СЪЮЗНИЦА НА ГЕРМАНИЯ,КОЯТО ДА НЕ Е ОКУПИРАНА ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ! НИТО ЕДНА! ТИ ЛУД ЛИ СИ? ЩЕ СТАВАШ ТАКЪВ? ИЛИ СЕ ПРАВИШ НА ТАКЪВ?
342
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой още ще даде минуси на Иван Вазов - *** сте вие, *** , дано *** минат през вас като парен локомотив
341
1
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До boyko_stoewЕ то това е нещо УНИКАЛНО! Това което си писал! Еничарите от Осман империята ряпа да ядат! За пръв път срещам такова самопризнание, че за теб нямало значение какъв си? Няма нужда от коментар смятам аз! Написаното говори само!
340
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях малък аз, но още помна:във стаята ни бедна, скромнависеше образ завехтелдо Божата света икона.Над него имаше корона,под него пък - двуглав орел.И често майка ми тогазиме вдигаше да видя азиотблизо тоз лик свят и стари нежно думаше ми: чадо,целуни тоя хубав дядо,целуни българския цар!
339
4
 
7
 
! Отговори
Mаузер преди 10 години
До Dnes.bg.1--364 ;Това е по вина на Воения ни министър Ген. Маринов,който е Руски агент.Русия иска да забави изгонването на немците за да ни обяви войнаи ни окупира.Защо русия на Парижката конференция гласува против признаването ни за участник в антихитлеристката коалиция.За да ни окупира и граби. Моя дядо дяваше по 25 тона зърно наряд, което заминаваше за Русия.Преди ДЕВЕТИ в моето село нямаше 1 в лагер. Като "изгря свободата" 30 човека,вкл. и моя баща минаха през Белене.Не искаха ТКЗС.