Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници

Председателят на Държавната дума възмутен от кощунството
Обновена: 23 авг 2013 21:55 | 23 авг 2013 21:51, Елка Василева
281
Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници
Снимка: БТА

Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Сергей Наришкин призова днес да не бъдат допускани нови случаи на оскверняване на съветски военни паметници в България, предаде РИА Новости.

Паметта на падналите по бойните полета е свещена, подчерта Наришкин пред журналисти навръх 70-ата годишнина от победата в Курската битка - едно от главните сражения през Втората световна война. "Не може да не ни възмути кощунственото отношение към паметниците на съветски воини. За съжаление, неотдавна в столицата на България стана поредният случай на оскверняване на (Паметника на Съветската армия)", подчерта председателят на Държавната дума.

Още по темата

Наришкин отбеляза, че "на такива постъпки могат да се решат само страхливи и подли хора". В Русия запазват увереност, че "българският народ почита паметта на съветските воини освободители", изтъкна той.

"Спасяването на паметниците от повтаряне на подобни инциденти, това е важна задача за нашите български колеги, за чието решаване е необходимо и историческо просвещение", даде да се разбере Наришкин, пише БТА.

Не е нужна крайна реакция по повод случилото се с Паметника на Съветската армия, заяви по-рано днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен". Министър Вигенин каза това, помолен да коментира искането на Русия да има наказания за виновните за оскверняването на паметника и предприемане на незабавни мерки за недопускане това да се случва в бъдеще.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
25
 
! Отговори
Христо Иванов преди 10 години
Паметника първо не е ,,съветски,,! Строе и въведен в архива от НРбългария ,с пари от фондовете на НРбългария.Това че изразява определена политическа подмазващина си е напълно в реда на нещата за времената тогава.Чиста политика.Друг е въпросът за съвременното му значени- по скоро да се демонтира и пренесе в музей на ,,Съветската и пост-съветската окупация на българия,,.А въпросът с легитимноста на паметници на държава - окупатор си е въпрос на Закон!И трябва да бъде приет такъв!
23
31
 
18
 
! Отговори
Одипей 1 преди 10 години
Каква легитимна власт е имало в България преди 9.9.1944 ? Каква е тази легитимна власт, която става причина за смъртта на 4000 българи под американски бомби, и 40 000 невинни в окупираните територии ? Легитимна власт, която умишлено държи населението си бедно и дава привилегии на шепа стопански кооперации с връзки в царския двор ? Много легитимна власт, няма що...Заслужавали са си куршума тия "интелектуалци".
22
16
 
25
 
! Отговори
американец преди 10 години
Комунистите пак скочиха, ама нали и те бкп са си на власт. До кога ше лижат *** на Русия?
21
13
 
28
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 чакай малко Сашо , нали знаеш защо е идигнат този паметник у нс , понеже ни управляваха комунисти , нищо друго . Червената армия нахлува в България като окупатор , тя от никого не ни е освобождавала , в България си е имало съвсем легитимна власт .
20
17
 
10
 
! Отговори
yatsamngoi преди 10 години
Когато отменят дискриминативнният закон за г.й-пропагандата,тогава да дават наставления на останалият свят!
19
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Задунайската губерния", "***", хахаха. *** архаиците сте, да взема да ви подаря сандали :) Така и не разбрахте, че на руснаците им е през *** за България. И това важи не само за тях, за целия свят. България заслужено е една плюнка на картата на света - тук живеят най-тъпите, прости, миризливи хора на земята, на които винаги комунистите са им виновни и винаги някой ги е ощетил. Пък ако някой е пострадал от комунизма - ми пикоч за него, да е бил по-умен. :)))
18
14
 
21
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Загиналите във войните войници са най-малко виновни за всичко което е станало след това. Имайте поне малко уважение към душите им.
17
10
 
29
 
! Отговори
В музея преди 10 години
Има вече музей на соц-а. Там е и петолъчката. Там е мястото и на подобни паметници. Пенсионерите да ходят там с цветя и каквото си искат.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toia dolu da ne e finansoviat ministar na germania
15
19
 
39
 
! Отговори
yatsamngoi преди 10 години
По всички форуми се наблюдава масова Русофилия, сега май процеса се обръща - масова русофбия. Аз като ви повтарям отдавна че властта в Русия е прогнила... Забележете - никой не му минава през ума да посегне на Ал. Невски или на руският паметник, не мразим Русия а ретроградната власт на Путин.
14
15
 
22
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
9 абе *** ти е си ли реститутка , не си ли върнаха именно вие *** най-бързо нивите и ливадите дето сте си паси говедата преди девети , но понеже сте влизали първи в колкхозите вашите документи са били изрядни , другите които влизаха последни тряббваше с години да се влачат по съдилищата , РЕСТИТУЦИЯ НА ЗЕМЯТА се нариа връщането на предишните собственици , не всекиможе да има магазин на Витошка но всички имате ЗЕМЯ , мръсни ***
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Но цимента е наш.
12
16
 
39
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
10 тъпче от червената армия не , но тя докара на власт безгашниците мандарджии които избиха без съд и присъда хиляди българи , цвета на българската нация
11
22
 
35
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
И да не забравяте - следващия път с оксижена.
10
10
 
31
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Ние сме най-мразените от славяните народ!Това говорят фактите!Нима поляци и чехи като оня Черни не ни мразят?За сметка на това ни мразят още и сърби и руснаци и прочие.....
9
37
 
23
 
! Отговори
До 6 коко преди 10 години
Кои интелектуалци са "избити" от Червената армия в България ? Заучени приказки. България няма интелектуалци. Освен може би Едвин Сугарев :))) Даже прекалено малко урунгели са били избити през социализма.
8
35
 
28
 
! Отговори
За простотията преди 10 години
на разни недоубити фашисти, алчни реститути, сини крадци и гербаджийски бандити и вся остальная *** няма граници. Вместо всеки ден да се молите в памет на войните за спасението си от газовите камери и пещите на Освиенцим, разни гейчета се правят на велики като вандалстват върху паметта на героите
7
3
 
12
 
! Отговори
anonimen do Orfey преди 10 години
Glupak!Pone imeto si smeni,da kipazi6 Bg! I vzemi po4eti malko u4ebnika po istoriya,tapako!
6
17
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Нерде Шан нерде Багдат , може ли някой да ми каже какво общо има между белогвардеец и антисемит и наа всичкото отгоре пост написан на руски в български сайт , ето за това пиша винаги ,а именно че най-голямата опасност за бъгрската държавност преставлява Русия поради факта че горим близки езици и изповядваме источно православие , така Хитлер анексира преди години Австрия с мотива че са южни германци , защо мислите че са водили толкова войни Руската и Османската империи
5
26
 
47
 
! Отговори
koko преди 10 години
Точно тази армия докара телените огради е България, режима изби интелектуалците до 3-то коляно.....останаха само *** и гъ.облизците....мястото на този паметник е след Околовръстното някъде, който иска да ходи да му носи цветя....