Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море

Великобритания изпрати 6 изтребителя в Кипър
Обновена: 29 авг 2013 13:10 | 29 авг 2013 13:08, Елка Василева
148
Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море
Ракетният крайцер "Москва". Снимка: архив, Reuters

С оглед на ситуацията в Източното Средиземноморие Русия коригира състава на военноморската си групировка в тази акватория. В близките дни там ще бъде изпратен голям кораб за борба с подводници от Северния флот на страната, заяви източник от руския Генерален щаб за Интерфакс-АВН.

По-късно към руската групировка ще се присъедини и ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот, който приключва в момента мисии в Северния Атлантик и скоро ще се насочи към Гибралтар, каза източникът, чието име не се посочва. А наесен в оперативното съединение ще се включи ракетният крайцер "Варяг" от Тихоокеанския флот, който ще смени големия кораб за борба с подводници от същия флот "Вицеадмирал Пантелеев".

Източник от главния щаб на руските военноморски сили обаче заяви пред официалната агенция РИА Новости, че промените в Средиземно море не са свързани с напрежението около Сирия и представляват "планирана ротация", посочва Франс прес.

Междувременно стана ясно, че военното командване на Франция е изпратило в източната част на Средиземно море фрегатата "Шьовалие Пол". За това информира френското сп. "Поан", цитирано от Интерфакс.

Още по темата

Фрегатата потегли от пристанище Тулон, за да се срещне в Средиземно море с британски кораби и подводници, които вече наближават Сирия. "Шьовалие Пол" е въоръжен с управляеми ракети и според "Поан" е смятан за един от най-модерните кораби във френския военноморски флот, посочва агенцията.

Великобритания пък е разположила шест изтребителя „Тайфун“ в Акротири в Кипър, за да защитава британските бази там, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Изтребителите не са изпратени, за да участват във военна акция срещу Сирия, а като "предпазна мярка" "във време на повишено напрежение в по-широк регион", посочи министерството. Говорител на ведомството каза, че това е движение на отбранителни активи, действащи само във въздуха.

След като даде независимост на Кипър през 1960 г., Великобритания си запази две военни бази на острова - Декелия и Акротири. По традиция те се използват за поддръжка на операции в региона, но не и за бойни действия. Така през 2011 г. Акротири играеше роля на команден център за координация на международната военна операция в Либия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай ще завладее Сирия и това ще бъде изненадата във тази неизбежна война.
21
12
 
7
 
! Отговори
Оня преди 10 години
До kaspar_garovХайде де :) Върви им го обясни на рубладжийте :)
20
2
 
11
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Само да уточня Вараяг е от същият клас като Москва ракетен крайцер.В момента са най големите бойни кораби с които Русия разполага тъй като 4-те кораба от най големият им клас бойни круизери Киров в момента са на докове и им се прави модернизация.
19
5
 
43
 
! Отговори
ХО ШИ МИН преди 10 години
ВИЕТНАМ ЩЕ ВОЮВА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ !
18
48
 
16
 
! Отговори
Няма шанс преди 10 години
Някой сериозно вярва ли че русия ще тръгне да защитава сирия, като се изправи срещу САЩ! руснаците просто са обречени далеч от москва и сталинград. Не могат да се конкурират със САЩ в Близкия изток! путин не би причинил такъв срам за родината си!
17
17
 
8
 
! Отговори
kaspar_garov преди 10 години
много стенми интересни като почнете да пишете глупости. как китай кредитира америка при условие че китай прави международните разплащания с американски долар. а долари колкото искат могат да си печатат в вашингтон
16
6
 
34
 
! Отговори
Марин преди 10 години
До Desert storm 3Баце дано не се стигне до войнда, защото повярвай ми, огромния флот на САЩ и хилядите им самолети, няма да имат никакво значение.
15
5
 
23
 
! Отговори
Мао Дзе Дун преди 10 години
Да видиме Китай каква техника ще докара, или пак ще пасува и ще заложи на икономическите облаги.
14
6
 
42
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Desert storm:Вероятно си почитател на "Iron man" 3,"Kaptain America" или поредиците на "Delta Force" С Чък Норис!!"Русия не можела да води извън територията си война".Само този пасаж ме накара да се замисля за психичното състояние на народа ни!!!Какво ли се занимавам да ти отварям очите......................
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Самолети, кораби, подводници дрън-дрън. Печели този, който привлече Чък Норис на своя страна :Д
12
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия пък къде се бута? каква работа има там?
11
57
 
16
 
! Отговори
Desert storm 3 преди 10 години
русия може да води война единствено на своя територия.В момента САЩ е единствената супер сила, която може да води война на хиляди километри от своята територия осигурявайки поддръжка на огромна армия.Това е разликата между САЩ и русия.И това е предимството с което САЩ надделяват!путин много добре осъзнава това и единственото което му остава за да се отсрами е да поразиграва шепата си овехтели корабчета в Средиземно море.Но в реална война срещу САЩ далеч от москва путин не може да мисли!Няма шанс
10
5
 
33
 
! Отговори
Райна преди 10 години
И това ще е само плашене на дечурлигата и клатене на пръст, както беше със Северна Корея. Чак толкова не са пичове тези лоести западняци, че да бръкнат до лакът в гнездото на осите в близкия изток. Сега ще си покомуникират няколко дена чрез медиите с руснаците, и ще си седнат на дирниците. Все пак наближава 11-ти септември, собствените им народи ще ги скъсат от протести. Всички знаят, че Алкаида не е от групировките, дето си затварят очите, ако се избиват техни хора.
9
5
 
29
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Ама печатницата за долари нали върви добре?Добре е смазана, нали?
8
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Остана само и ние да пратим нашият "Дръшки" са всява респект
7
28
 
6
 
! Отговори
Оня преди 10 години
До 10:)))))Още един икономически корифей :))) И би ли ни казал как точно Китай кредитира Америка и с каква по-точно валута го прави? :))))
6
2
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А България да изпрати отряд селяни от Коиловци, които миналата година набиха френски комнадоси :)
5
4
 
21
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
В днешния свят икономически, политически, финансови и всякакви др. интереси са опплетени като свински черва, затова и на Обамата му е трудно да вземе решение, на В.В. да заеме по категорична позиция. Америк. ракети "Атлас" летят с руски двигатели РД -180, а руския пазар е изключ. важен за америк. потребителски стоки. Прекратяване на сътрудничеството означава загуби на пазари, от там безработица и соц. напрежение, но евентуални удари ще бъдат първия провал ва В.В. от както се занимава с политика!
4
42
 
7
 
! Отговори
Оня преди 10 години
До 4Би ли ни обяснил как фалира държава, която дължи пари сама на себе си? Предполагам си запознат със структурата на дълга им и с чия валута се извършват 2/3 от световните трансакции?Голямо забвление сте ми като започнете да приказвате неща, които въобще не разбирате.
3
5
 
76
 
! Отговори
Май, май.... преди 10 години
Американците ще ни спретнат една Трета световна за да покрият Фалита :)