Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море

Великобритания изпрати 6 изтребителя в Кипър
Обновена: 29 авг 2013 13:10 | 29 авг 2013 13:08, Елка Василева
148
Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море
Ракетният крайцер "Москва". Снимка: архив, Reuters

С оглед на ситуацията в Източното Средиземноморие Русия коригира състава на военноморската си групировка в тази акватория. В близките дни там ще бъде изпратен голям кораб за борба с подводници от Северния флот на страната, заяви източник от руския Генерален щаб за Интерфакс-АВН.

По-късно към руската групировка ще се присъедини и ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот, който приключва в момента мисии в Северния Атлантик и скоро ще се насочи към Гибралтар, каза източникът, чието име не се посочва. А наесен в оперативното съединение ще се включи ракетният крайцер "Варяг" от Тихоокеанския флот, който ще смени големия кораб за борба с подводници от същия флот "Вицеадмирал Пантелеев".

Източник от главния щаб на руските военноморски сили обаче заяви пред официалната агенция РИА Новости, че промените в Средиземно море не са свързани с напрежението около Сирия и представляват "планирана ротация", посочва Франс прес.

Междувременно стана ясно, че военното командване на Франция е изпратило в източната част на Средиземно море фрегатата "Шьовалие Пол". За това информира френското сп. "Поан", цитирано от Интерфакс.

Още по темата

Фрегатата потегли от пристанище Тулон, за да се срещне в Средиземно море с британски кораби и подводници, които вече наближават Сирия. "Шьовалие Пол" е въоръжен с управляеми ракети и според "Поан" е смятан за един от най-модерните кораби във френския военноморски флот, посочва агенцията.

Великобритания пък е разположила шест изтребителя „Тайфун“ в Акротири в Кипър, за да защитава британските бази там, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Изтребителите не са изпратени, за да участват във военна акция срещу Сирия, а като "предпазна мярка" "във време на повишено напрежение в по-широк регион", посочи министерството. Говорител на ведомството каза, че това е движение на отбранителни активи, действащи само във въздуха.

След като даде независимост на Кипър през 1960 г., Великобритания си запази две военни бази на острова - Декелия и Акротири. По традиция те се използват за поддръжка на операции в региона, но не и за бойни действия. Така през 2011 г. Акротири играеше роля на команден център за координация на международната военна операция в Либия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
30
 
! Отговори
Хо преди 10 години
Новина е в стил все едно световните сили се подготвят за шикозна средиземноморска регата......!
41
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам, повечето коментиращи черпят сведения директно от командването на руския флот. Подробно са запознати с въоръжение, ТТ-данни и най-вече с намеренията на руснаците. При това положение, съдбата на САЩ е ясна, ами да бягат докато е време :) Хора, помислете малко преди да се изпразвате-ако Русия имаше такова превъзходство, защо не го е използвала досега???
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въййй! Как пък толкова много хора сте наясно с неща, дето имат етикет "Строго секретно!"? И то баш въоръжението им познавате на всичките? Дето обичайно се взема на сериозно да не се разказва за него или за други армейски работи, че за това падат и глави.
39
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще видим дали съществуват държави като Русия и Китай или са просто мишки
38
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските военни технологии са на светлинни години зад американските! Не случайно 95% от учените в света живеят и работят в САЩ.
37
38
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майко мила, колко заблуден комуняк има, дето от много гледане в петък вечер на Москфилм е свикнал безкритично да крещи "да живей расия".Руснаците най-много да поскимтят докато заличават Сирия и това ще им е. Докато си чакат реда. :)
36
10
 
44
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Русия деликатно им заявява, че не трябва да пипат по Сирия, защото ще има много руски тукати в американските муцунки. А за тия, които подценяват руския флот и в частност подводниците мога да им кажа само, че американците напълниха гащите, когато разбраха, че руска подводница е стояла близо 1 месец незабелязана край източните им брегове.
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъшност в източното средиземноморие има само руски търговски кораби. Русия, Ливан, Иран, Китай, Виетнам, С. Корея и т.н. АМА ИЗОБЩО НЯМА ДА УЧАСТВАТ, НА ИСТИНА! Вервайте ми!
34
1
 
3
 
! Отговори
Ben Gan преди 10 години
Ко?Не!
33
18
 
9
 
! Отговори
91176 преди 10 години
Целия западен свят печели от навлизането на США в Сирия. Едно марионетно правителство би успокоило Израел, Турция и колкото и да не вярвате Саудитска Арабия, ОАЕ , Бахрейн и Катар. Петролопроводи и газопроводи могат да се появят в Сирия и то без транзитни такси, е може да разбереш защо "братята руснаци" се сърдят по въпроса с Сирия. Да не говорим че си губят последната база в Средиземно Море и Остават блокирани от НАТО в Черно море.
32
15
 
50
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Който е фен на Америка, да ходи там да мие чинии. Русия е и винаги ще бъде велика държава!Не само притежават висок дух и патриотизъм, но и страхотни военни технологии, за които западняците изобщо нямат защита.
31
8
 
30
 
! Отговори
Звездите ми шептят преди 10 години
Айларипи! Хващам бас, че хамериканците ще подвият опашки! От базата в сектор Орион 5z са изпратили Ромулански разрушител, говори се, че Медведев е бил на борда!
30
2
 
30
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
И БЕЗ ПСИХО-ОРЪЖИЯТА СВЕТЪТ Е ТРЪГНАЛ НА ПОЛУДЯВАНЕ!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно щом Русия се стягат значи е сериозна работата при положение че казаха че няма да участват и са против нападението.
28
16
 
41
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Да живее Русия! Всички се съобразяват с нейното влияние и мощ! Само глупци като нашите *** си вирят носа, без а разбират.
27
11
 
40
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Мачкайййййй ,Башар !!! Идваме и ние и наистина ще ги смажем тия жалки плъхове !!!
26
5
 
55
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Военноморския флот на Русия не е над водата, а под водата!
25
29
 
13
 
! Отговори
DARK преди 10 години
До 28Колега ходи разгледай инвернтара на руснаците!Нямат нищо което да може да възпре американците извън северните райони на планетата!На открит терен наличнота въоражение на САЩ неможе да бъде затруднено от нищо!Виж ако им се наложи да се тепат в пресечени гористи местности тогава Руското въоражение има равни шансове даже и по големи!Военната доктрина на Русия е такава , че неможе в такива открити местности да се противопостави!Само ще плашат гарги с присъствие.
24
7
 
41
 
! Отговори
Торпедо преди 10 години
Подводният крайцер К535 "Юрий Долгорукий" заедно с групата ескортиращи подводници вече са в Средиземно море. Добре ще е американският флот да се ОСЛУШВА! Да не ги удари КИТ по ***...
23
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в изявление на Пентагона се посочва че двете американски авианосни съединения намиращи се в момента в Средиземно море просто ловят риба . А на борда на флагмана на Швейцарския военноморски флот един мармот загъва шоколад...