Обама все още не е решил за удар срещу Сирия

Берлин и Лондон категорични: Международната реакция е неизбежна
Обновена: 29 авг 2013 15:00 | 29 авг 2013 09:25, Елка Василева
79
Обама все още не е решил за удар срещу Сирия
Барак Обама. Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама отново заяви позицията на САЩ, че сирийското правителство е извършило мащабна атака с химически оръжия срещу цивилни миналата седмица. Той каза, че САЩ са проучили доказателствата и не смятат, че опозицията, която се бори срещу сирийското правителство, разполага с химически оръжия или със средства да нанася удари с тях, предаде Асошиейтед прес.

Обама каза, че не е решил каква ще е реакцията на САЩ. В интервю за обществената телевизия Пи Би Ес той допълни, че ответната реакция на страната му ще бъде да изпрати "силен сигнал" на сирийския президент Башар Асад, предаде БНР.

„Не съм взел решение. Получих варианти от военните и имах изчерпателни дискусии с моя екип по национална сигурност. Въпреки че това, което се случва в Сирия, е трагично и въпреки че призовах Асад да се оттегли, за да има преходно правителство, в което да бъдат включени всички групи в обществото, заключението, до което стигнах, е, че директен военен ангажимент и замесване в гражданската война няма да подпомогне ситуацията на място“, каза Обама.

Президентът изрази надежда, че в крайна сметка в Сирия ще бъде осъществен политически преход. Той изрази и готовност от страна на САЩ да работят с всички, включително с Русия и други страни, за да се направи опит да се съберат враждуващите страни за уреждане на конфликта. Обама подчерта, че Вашингтон е заинтересован той да не се проточва безкрайно.

Още по темата

Междувременно Асошиейтед прес предаде, че администрацията на президента Барак Обама търси допълнителна разузнавателна информация, за да подкрепи намерението за удар срещу военната инфраструктура на сирийския режим.

Американското електронно разузнаване е прехванало комуникации на сирийски военни командири с нисък ранг, обсъждащи химическа атака, но те не свързват пряко нападението с достатъчно високопоставен служител на режима, за да може да го свържат със самия президент Башар Асад, посочват източници от разузнаването, настояли за анонимност.

В идеалния случай администрацията иска разузнавателни данни, свързващи атаката директно с Асад или с някого от вътрешния му кръг, за да се изключи възможността изолиран елемент от военните на своя глава да е решил да използва химическо оръжие без разрешение на Асад.

От своя страна лидерите на Германия и Великобритания Ангела Меркел и Дейвид Камерън заявиха позиция, че сирийското правителство не трябва да се измъкне безнаказано за атаката с отровен газ срещу собствения си народ, заяви вчера официален Берлин, цитиран от Ройтерс.

Канцлерът Меркел и премиерът Камерън се обединиха в телефонен разговор около мнението, че за употребата на отровен газ край Дамаск миналата седмица вече има достатъчно доказателства, се посочва в изявление на германското правителство, пише БТА.

В него се казва още, че сирийското правителство не трябва да се надява, че ще може да продължи тази война, която нарушава международното право. "Затова по мнението на канцлера и на министър-председателя международната реакция е неизбежна", заявява германското правителство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
chernio преди 10 години
xaide be pochvai taia voina che i na teb da ti vidiat smetkata sasht amerika dara bara govna.
60
0
 
0
 
! Отговори
Nedovolen преди 10 години
До АнонименChul te nekoi ...
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да ви обясня голямата част от американците какво представляват - любимата им храна е Макдоналдс и всеки от тях има поне пистолет под ръка! Всеки ден се стрелят като обезумели в собствената си страна, а вие ги питате защо постоянно убиват невинни, виновни и каквито им попаднат хора под ръка. От другата страна, Сирия е била десетилетия наред под контрола на Англия и Франция.Тези хора са страдали толкова много, че ви е бедна фантазията. Тероризмът го създадоха САЩ. Така, че моля ви...
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички подкрепящи удари срещу Сирия,можете да си натъпкате ушите с барут,и да си треснете главата в стената.Е така просто за кеф!
57
0
 
6
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Наглия тип Обама Мама се *** толкова му се искаше да плямпа но никой не го взе на сериозно.През 1999 г и клинтън развратний си бе показал магариите но Русия и др.Милошевич му показаха как се е оцапал особено след като стелта падна свален и сърбите играха хоро върху него
56
0
 
5
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Зверят се кукловодите и още неса му наредили.Целият свят,без чифутогъзоблиците разбирасе,са против тях.Щото не се знае,дали бумеранга няма да се върне изотзади!Станели така,светът ще ликува!Амин!!!
55
0
 
6
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Ако се вгледате внимателно в снимката ще видите как са се изпънали конците които са вдигнали дясната му ръка
54
3
 
9
 
! Отговори
nqkoi преди 10 години
Тези *** американци що не вземат да си погледнат щатите, а се правят на богове из целия свят.....
53
2
 
8
 
! Отговори
регистрирах се преди 10 години
Обама да си гледа гетата и да не се бърка, където не му е работа. То не може човек навсякъде да огрее, даже нашата Тиква не успя, дето е къде-къде по-печена от него.
52
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Силно се надявам да има справедливост, ама не някъде на оня свят, а тук, в нашия и да си получат заслуженото . Защото, ако САЩ не е държава, не знам коя друга е. Е, направиха си за очи там един Изсраел, но истинската са САЩ.
51
0
 
16
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
По-Масово Унищожение на ХОРА от това с БОМБИТЕ над Хирошима и Нагасаки НЕ Е ИМАЛО НИКОГА в Човешката История.Този Експеримент на АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ Е НЕПРОСТИМ,защото там са загинали и пострадали МИЛИОНИ НЕВИННИ ГРАЖДАНИ...!Нечистоплътна е Политиката на Америка.Тя е Функция на Алчността на Световните Военно-Промишлените Картели,които ФИНАНСИРАТ СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ.
50
1
 
5
 
! Отговори
. преди 10 години
До АнонименВ момента водя спор относно Сирия и въобще близкоизточния въпрос в един форум (международен такъв) и реакциите са, все-едно вярвам във феи и змейове и съм ***, ако си мисля, че има конспирация. Освен това съм злодей, защото не вярвам на официалните обяснения за атентата на 11 Септември. =====А ти защо изобщо се занимаваш с промити мозъци. Когато спориш с ***, помни, че вероятно и той прави същото.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Америка са агресори и ще си получат заслуженото
48
0
 
4
 
! Отговори
Indigo преди 10 години
До 50Добре съгласен! Веднага се изкъпах и парфюмирах....само, че тия не искат да се къпят и ще си смърдят вечно...и не ми говори за жизнен стандарт и 2500$, може и 5000$ да са, ама ако дадеш тия пари на една *** какво ли ще направи с тях....ето за това целият арабски свят е на това положение с изключение на 2-3 къпещи се и нормално мислещи държави. Представи си как сед 50-100г. ще свърши петрола и всичко ще работи на Хелий3 които има в изобилие в космоса, КО ще правят тогава тия смръдливци
47
0
 
7
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Годината е 2013 и войните вече не само ракети и взривове Всяка грешна дипломатическа стъпка е атомна бомба с дългосрочна икономическа радиация Тук важи правилото НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ- ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ Великите сили не кръстосват оръжия Те кръстосват переспективи
46
3
 
3
 
! Отговори
чукча преди 10 години
до 49Първо смръдливец си ти защото жизнения стандарт на тези хора е няколко пъти по висок от твоя Средния доход е 2500 долара при годишна инфлация 2% Иначе гладните лъвове винаги се борят за плячката но от това на нея не и става по добре Глада с едно ядене не се засища за това идва ред на следващата плячка Никой няма гаранция че няма да е той Това се отнася дори и за хишника който рано или късно е изяждан от своите
45
2
 
5
 
! Отговори
Indigo преди 10 години
Всички сте мноооого прави, какво се занимава целият свят с тия смръдливци! Да ги оставят да се избият до крак, с каквото оръжие си пожелаят, а последният да се гръмне сам, ако не аз ще го гръмна!
44
2
 
13
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Не бил решил!?!?.....Не са му наредили , не е започнал............
43
1
 
16
 
! Отговори
тато преди 10 години
ПЪРВО ЛЪЖИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИХВАНАЛИ РАЗГОВОРИТЕ НА НИСШИ РЪКОВОДИТЕЛИ АМА ТЕЗИ ЗА БЪЛЪЦИ ЛИ НЕ ИМАТ ДА СИ СПОМНИМ КАК ИЗЛЪГАХА ЗА ИРАК КОЛКО НЕВИНИ ЖЕРТВИ ЛЕЖАТ НА СЪВЕСТА ИМ ДОЛУ САЩ ВРАГОВЕТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО СЪД ЗА ТЯХ
42
0
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Вчера ядох консерва боб с наденица.Лягам на една пейка да подремна.Край мене две бездомни кучета и три гларуса.Заспивам ама много ми се пърди.Мисля си :'Що да не пръдна на чист въздух".В просъница Пръднах....... и после Пак... и Пак... и Пак ...и Пак...Събуждам се и гледам двете кучета,трите гларуса и един случаени минувач паднали възнак и берат душа. Притесних се, че може да ме обвинят за използване на оръжие за Масово унищожение.Затичах се към Хирошима-там ще се укривам тия дни.