Съдът в Страсбург осъди България по делото на Борислав Гуцанов

Присъденото обезщетение е 40 000 евро и 4 000 евро разноски
Обновена: 15 окт 2013 21:51 | 15 окт 2013 15:44, Елка Василева
88
Съдът в Страсбург осъди България по делото на Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов слиза от полицейската кола, преди да влезе в съда, 2010 г. Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) издаде днес присъдата си по делото "Гуцанови срещу България", в което ищец е семейството на настоящия народен представител от БСП Борислав Гуцанов. Съдът е постановил, че Гуцанов, съпругата му и двете им дъщери, чийто дом във Варна бе претърсен в ранните часове на 31 март 2010 г. при акция "Медузите", следва да получат обезщетение от 40 000 евро, както и 4000 евро, свързани с разноски по делото.

В мотивираната си присъда от 61 страници съдът разглежда като основателна жалбата, свързана с нарушаване на текстове от Европейската конвенция за човешките права и по-специално текстовете срещу мъченията и нечовешкото или унизително отношение, за правото на свобода и сигурност и за презумцията за невинност.

Още по темата

Съдът единодушно е решил, че има основание да се оспорва периодът на предварително задържане на Гуцанов, както и срокът, изтекъл преди явяването му пред съдия. Също единодушно е преценено, че арестът е продължил неоправдано дълго и е свързан с нарушение на неприкосновеността на дома и на личния живот. С единомислие ЕСПЧ намира, че ищците са били подложени на нечовешко и унизително отношение. С шест гласа срещу един съдът преценява, че Гуцанов е изправен пред съдия късно.

Съдът е преценил, че изявления на министър-председателя и на главния прокурор, за разлика от изказвания на вътрешния министър (към датата на ареста на Гуцанов), не са били в нарушение на презумцията за невинност. ЕСПЧ намира, че в мотивите на решението на Варненския районен съд от 18 май 2010 г. принципът за невиновност до доказване на противното е нарушен. В решението си ЕСПЧ не намира основания да заключи, че задържането на Гуцанов е допринесло за неговото злепоставяне.

Днешното съдебно решение касае специална полицейска операция, извършена в края на март 2010 г. във Варна. Гуцанов бе задържан в качеството си на председател на Общинския съвет по разследване срещу неизвестен извършител, насочено към разкриването на предполагаемо престъпление по служба, довело до подозирани щети за общинския бюджет. Той беше арестуван в дома му пред очите на жена му и двете му деца.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Justice преди 10 години
има нещо много съмнително в цялата тази работа - едно дело за да отиде в Страсбург трябва да мине през всички нива на нашата съдебна система . Какви са решенията на нашият съд икой не коментира?
71
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
сега кой ще ги плаща тези пари,трябва цецо шлифера да ги плати,стига сме плащали за простащината и безумията на управлващите.
70
1
 
12
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
До тих великан.пост74Щом ти защитаваш Цецо шлифера сега извадете 40 000евро да си платите масрафа.Не съм гласувал за ГЕРБ нито за БСП ,, но не може един самозабрави се човек да навреди на хазната с показен арест и после съд в Брюксел.АЗ не искам да плащам за тъпотиите на Цецо шлифера.Плати ти или твоя благодетел.Ако няма пари да си продаде поне 1- я апартамент.Защото заради такива като теб сме на този хал.
69
5
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Европейският съд са лицемери.Но демокрацията значи точно това. И "правовата държава" е така. Можеш да лъжеш и да крадеш и после да си "невинен".
68
13
 
7
 
! Отговори
тих великан 681 преди 10 години
Всеки във Варна знае кой е Борислав Гуцанов и,че Цветан хвана един от многото монополи във Варна.Но понеже са на власт комунистите и бутнаха пари на европейците,зада съборят един човек!!! Един човек...Цветан!!Толкова ги е притеснил,че ще го сънуват още 3-5 години!Браво Цецо,малко им беше!
67
0
 
3
 
! Отговори
Пунта мара преди 10 години
Всичко е пунта-мараПитайте менебаба си пунта мара
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Вирджинияпикоч :)
65
3
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Хайде сега ЦвъЦвъ да плаща, нали все се прави на голямата работа и все съди другите. Откъде накъде българският данъкоплатец трябва да плаща за неговите престъпления по служба? И направо да влиза в ареста, нали думите на шефа му ББ бяха именно, че мястото на престъпниците е в ареста.
64
8
 
24
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
ГРОБ просто действаше по фашистки, аз лично съм щастлива, че диктатурата, която мутрите се опитаха да наложат тук бе осъдена дори и в ЕС! Има демокрация, права на човека, закони, операцията на мутрите беше 100% в разрез с всички демократични и правови норми, които са присъщи за цивилизованите страни. Не оспоримо е, че ГРОБ се опитаха да превърнат България в Северна Корея-диктатура, тормоз и глад.
63
7
 
19
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Тиквата и ЦЦ да плащат...
62
2
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: pr***gerb.bgОтносно: проблемът си е лично твой и не само.а когато използваш думички от типа "Шмекер",то да знаеш,че ще паднеш и няма да станеш .Опровергай ме !Дата: Вторник, 2013, Октомври 15 23:21:25 ЕЕЩ<бр /> <бр />Борисов,ще те върна в "далечната 2009г".Спомняш ли си колко усилия ти и твоята цветаново-флорова шайка хвърлихте за да разбиете семейството ми по препоръка на мерзавеца Въртоломей/Димитриос/ ? Успяхте и с немалката спътникова* помощ.Но за тебе не е нужно толкова много усилия,поради простата причина,че ти и Въртоломей сте доказани престъпници.Подробностите в по-следващи
61
0
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Ами сега...?
60
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, от нашите данъци ще плащаме за кефа на Цоко и Боко! Боко ги взривяване с гранатомети - плащахме, Цецо ги арестуваше, щото му пречеха или не го кефеха - плащаме! Ама ако може само избралите ГЕРБ да плащат, а после ако искат да си ги изкарат с бой от тиквата и физкултурника!
59
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо изненадващо в решението на тоя съд. Все пак нали целта на ЕС е да ликвидира българския етнос!
58
7
 
21
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Тези пари ние ще ги плащаме. Това ли е народният представител избран от народа? Вземете за пример, бившия военен министър. Той можеше да осъди държавата за много повече, но не го направи.
57
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунист и права, кога ЕС ще се произнесе за хилядите избите без и присъда!
56
1
 
14
 
! Отговори
Kочо преди 10 години
Я таа дума "демокрация" колко я мразим само!
55
14
 
22
 
! Отговори
отврат преди 10 години
Като го знаем този що за крадец е : неоспорим факт - по-света правосъдие просто НЯМА !
54
26
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОЛУ КОМУНИЗМА!ОСТАВКА!
53
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на тая нашата *** не трябва да им се позволява да стигат до Стразбург , а с резолюция на ООН да им се организира нещо подобно на Нюрнберския процес , след който 2/3 да отидат на бесилото . Ако бяха нормални хора щяха да усетят народната любов във всеки форум , докато до преди година хората се деляха по партии , сега 80% искат да ги избесим всичките . Това няма начин да не доведе до нещо кърваво накрая .