Съдът в Страсбург осъди България по делото на Борислав Гуцанов

Присъденото обезщетение е 40 000 евро и 4 000 евро разноски
Обновена: 15 окт 2013 21:51 | 15 окт 2013 15:44, Елка Василева
88
Съдът в Страсбург осъди България по делото на Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов слиза от полицейската кола, преди да влезе в съда, 2010 г. Снимка: архив, Булфото

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) издаде днес присъдата си по делото "Гуцанови срещу България", в което ищец е семейството на настоящия народен представител от БСП Борислав Гуцанов. Съдът е постановил, че Гуцанов, съпругата му и двете им дъщери, чийто дом във Варна бе претърсен в ранните часове на 31 март 2010 г. при акция "Медузите", следва да получат обезщетение от 40 000 евро, както и 4000 евро, свързани с разноски по делото.

В мотивираната си присъда от 61 страници съдът разглежда като основателна жалбата, свързана с нарушаване на текстове от Европейската конвенция за човешките права и по-специално текстовете срещу мъченията и нечовешкото или унизително отношение, за правото на свобода и сигурност и за презумцията за невинност.

Още по темата

Съдът единодушно е решил, че има основание да се оспорва периодът на предварително задържане на Гуцанов, както и срокът, изтекъл преди явяването му пред съдия. Също единодушно е преценено, че арестът е продължил неоправдано дълго и е свързан с нарушение на неприкосновеността на дома и на личния живот. С единомислие ЕСПЧ намира, че ищците са били подложени на нечовешко и унизително отношение. С шест гласа срещу един съдът преценява, че Гуцанов е изправен пред съдия късно.

Съдът е преценил, че изявления на министър-председателя и на главния прокурор, за разлика от изказвания на вътрешния министър (към датата на ареста на Гуцанов), не са били в нарушение на презумцията за невинност. ЕСПЧ намира, че в мотивите на решението на Варненския районен съд от 18 май 2010 г. принципът за невиновност до доказване на противното е нарушен. В решението си ЕСПЧ не намира основания да заключи, че задържането на Гуцанов е допринесло за неговото злепоставяне.

Днешното съдебно решение касае специална полицейска операция, извършена в края на март 2010 г. във Варна. Гуцанов бе задържан в качеството си на председател на Общинския съвет по разследване срещу неизвестен извършител, насочено към разкриването на предполагаемо престъпление по служба, довело до подозирани щети за общинския бюджет. Той беше арестуван в дома му пред очите на жена му и двете му деца.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
32
 
13
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Драги сънародници, сами виждате, народа почва да проглежда какво представляват престъпните партии от БСП-ДПС-ДС. Вчера пак имаше въоражен грабеж с автомати, което се превръща в ежедневие. Тези неща ги бяхме забравили при управлението на Б. Борисов и Ц. Цветанов. Това са факти а не пропаганда. Позитановските плювачи не искат да го признаят, но нека попитат майката от Враца където убиха детето и главорезите на БСП-ДС. Вече се върнаха ежедневните убийства, грабежи, побоища. Това за, което хората предупреждаваха вече е факт.
31
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
основни грешки на предишните бяха тези показни , но ненужни акции (показващи не толкова високото им интелектуално ниво) и това че не можаха да изчистят прокоратурата от *** натрупан там от десетилетия . Нормално е нормален съд да отсъди срещу безсмисленно показен арест , дори и на АБСОЛЮТЕН престъпник като този , който иначе нашата мила прокоратура никога няма да осъди . Нищо чудно да се удави при риболов и да го намерят на някой плаж
30
5
 
29
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
Хайде одлетя единия апартамент на Цвъки за компесация на Гуцанов.
29
9
 
10
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Кво толкова е станало-по 1 стотинка на калпак се пада да плащаме.
28
15
 
37
 
! Отговори
Радо К преди 10 години
Във Варна се говори, че този е престъпник, но трудно може да се докаже това.
27
14
 
34
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Гробари и поплоги на Буда!!!ИЗВИНЕТЕ СЕ БЕ!
26
10
 
38
 
! Отговори
кк преди 10 години
Честито, др. Цветанов!!!! Да си ни жив и здрав! Поредната присъда за поредната глупост....
25
25
 
18
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 10 години
КУТЕВ КАК СИ ДРУГАРЮ...КРАДЕТЕ КАКВОТО МОЖЕТЕ ЩОТО КРАЯ ПРИБЛИЖАВА
24
10
 
15
 
! Отговори
ФЕН преди 10 години
НАЙ ВЕРОЯТНО АДВОКАТА ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА ЗА НИЩО НЕ СТАВА
23
4
 
39
 
! Отговори
Софиянец - шоп преди 10 години
Очакваме и Н.Цонев да ги осъди сега и още толкова, ако не и повече! Но трябва те да ги плащат, а не от бюджета! Мислеха, че са вечни и сътвориха куп простотии! Който не се е сетил, той не ги е осъдил! И гинеколозите от Горна Оряховица, и те трябва! *** прости!
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българският "съд" и "полиция" са толкова злепоставени пред Европа и света, примитивни и съсипани институции, където се работи с методи останали от преди комунизма, че който и да се хване да ни съди в нормален съд винаги ще успее!
21
13
 
37
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Още ще плащаме от доброто управление на най-големия *** и измамник Борисов доказан!
20
14
 
16
 
! Отговори
не син преди 10 години
Съд ли е тури си го на *** още повече,ако е Европейски,Хелзински и т.подобни ! Който е пробвал да осъди България в такива съдилища ,все е успял ! Не вярвам такава 100% успеваемост да е честна ,затова - ДА ИМ ГО НАЧУКАМ !
19
3
 
41
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Цецо, арестувай ме и мене, че ми трябват 40 хилки...
18
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господи този съд от европа по-зле от нашият....
17
11
 
45
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
ТИКВАТА МУТРАТА БУДА ДА ГИ ПЛАТИ
16
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази снимка ме радва. Жалко че нямаме съд в България и ги пускат тези престъпници
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бившият министър на икономиката и енергетиката от правителството на тройната коалиция Румен Овчаров влезе в надзорния съвет на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Това показа справка в Търговския регистър.Официално Овчаров е надзорник в компанията от вчера. Той е предложен от руската компания майка Нефтена компания Лукойл, а не от българската държава, която чрез икономическото министерство държи златна акция в бургаската рафинерия.
14
4
 
14
 
! Отговори
Ореха и Чобана преди 10 години
Ще ви увелича данъците за да можем да платим на човека ! На спечелилите - честито ! На раята - плащай данъка, защото ще ти пратя съдия - изпълнител !
13
7
 
35
 
! Отговори
цеко сифоня преди 10 години
цецко къде си сега *** с ***, сега кажи как ги залавяш бандитите с 100 000 лв. обезщетение сега прави мутри на ченге, което върши всичко перфектно /*** грозен/. нямам думи.