Русия става основен играч в Близкия изток

Руско издание: Без Русия светът вече щеше да води Трета световна война
Обновена: 13 ное 2013 14:32 | 12 ное 2013 22:02, Елка Василева
74
Русия става основен играч в Близкия изток
Снимка: архив, Reuters

В неделния печат се откроиха две новини, разделени с няколкочасов интервал. Първо бе съобщено, че президентът на Русия е разговарял по телефона с краля на Саудитска Арабия. После научихме, че сирийската опозиция скланя да участва в преговорите "Женева-2". Това е нов успех за Руската федерация - тя се превръща в основен играч в Близкия изток, пише Любов Люлко в "Правда".

В исторически план руската нация е обединявала всички народи и етноси на територията, наричана в различни времена Руска империя, Съветски съюз или Руска федерация. И то без да ги асимилира - запазвайки и развивайки тяхната специфика, с уважение към чуждите религии, вярвания, начини на живот. Векове наред руската държава е изграждала дипломация, насочена главно към зачитане на другите нации в стремеж да ги подпомага, без да ги унижи (понякога в свой ущърб). Тази помощ често е била отблъсквана с обвинения в имперски наклонности, но времената се менят - хората, недоволни някога от СССР и руснаците, получиха възможност да сравнят руските действия с това как действа сега Западът.

И се разбра, че Западът насочва усилия главно към потискане, асимилация, рушене на неугодните нему религии, устои и демокрации, че компромиси може да намира само Русия, в чиято православна вяра за разлика от католицизма и протестантството е опазен приоритетът на душата над духа (сиреч на миротворчеството над агресията). Днес това личи особено ярко в Близкия изток, където руската дипломация бележи успех след успех. Съзнателно или подсъзнателно мнозина политици схващат, че без Русия светът отдавна вече щеше да води военни действия в рамките на Трета световна война и това щеше да е краят на цивилизацията.

Промени в региона се очертаха още миналата година, когато премиерът на Ирак Нури ал Малики направи две посещения в Москва - без изобщо да стигне до Вашингтон.

След като американците я "освободиха" от Саддам Хюсеин, страната заложи на сътрудничество с Русия и сключи пакетно споразумение във военнотехническата сфера на стойност 4,3 милиарда долара. Първата партида хеликоптери Ми-28НЕ и Ми-35, включени в тази спогодба, ще бъде доставена в Ирак още тези дни.

Ще посочим, че Малики направи въпросния завой не само защото руските оръжия демонстрират в местни условия превъзходство пред американските, а защото Русия не сключва петролни договори с Иракски Кюрдистан, без да пита Багдад, както правят американците. Малики знае чудесно, че Държавният департамент в мечтите си вече е разделил страната му на по-малки държави (както впрочем е разделил и Русия).

Втората важна победа на руската дипломация бе постигната още преди историческите спогодби за Сирия - при посещението в Русия, направено през август от началника на саудитското военно разузнаване принц Бандар, главния наставник на въоръжената сирийска опозиция. По данни, изтекли в телевизия Russia Today и в чужди медии (Ройтерс, "Дейли телеграф" - цитирани бяха собствени източници), принцът предложил на президента Владимир Путин цяла Европа в пълно разпореждане на "Газпром", също и милиардни договори за покупка на оръжия, стига Русия да обърне гръб на неотстъпчивия Башар Асад.

Бандар заявил, че в противен случай ще има терористични атентати по време на Олимпийските игри в Сочи. "Чеченските групировки, които застрашават Олимпиадата, са под наш контрол и няма да заемат позиции в Сирия, без да уредят нещата с нас", цитира негови думи примерно ливанският в. "Ал Монитор". В отговор Путин пък заплашил с ответен удар по територията на кралството. При всяко положение Бандар си заминал с празни ръце.

Това стана ясно след пробивния успех на Русия по сирийското направление, когато бе сключен договор за унищожаване на сирийските химически арсенали, а в замяна Западът се отказа да предприеме военна инвазия и да свали президента Асад.

За този успех "спомогна" президентът Обама с навика си да прокарва разни "червени линии" и амбициите на "велик политик".

Впрочем нека му благодарим: той прокара "червена черта" и за Русия, чието ръководство ясно осъзна, че ако обърне гръб на Сирия, ще последва Иран, а после и тя самата. Сирийските спогодби спряха триумфалното шествие на ислямистите из Близкия изток. Освен това бе нанесен удар по транснационалното правителство, спонсорирано от еврейското лоби, което за щастие бе избрало погрешния политик в лицето на президента на САЩ, за да завоюва световно господство. В последния момент Обама се изложи - достраша го да даде заповед за военна намеса.

Според в. "Джерузалем пост" Русия стои и зад сделката "относно ядрените амбиции на Иран". Изданието пише, че САЩ и Западът "си позволиха да се помамят" от руските предложения, поради което "Иран вероятно ще запази достатъчен ядрен потенциал, за да се придвижи рязко към ядреното оръжие в нужния момент".

Коментарът е по повод евентуалното скорошно подписване на договор с Иран, който да отмени санкциите срещу временно (!) замразяване на експериментите с обогатяване на уран. Това е израелска оценка, но дори премиерът Бенямин Нетаняху разбира, че САЩ не могат да решат въпроса в негова полза - нито в този конфликт, нито в палестинския. Кой да му помогне тогава? Москва действа успешно и тук.

През февруари например "Газпром" си гарантира ключови сделки на пазара на израелски втечнен природен газ. Според наблюдатели 20-годишният договор е само първа стъпка в новата енергийна игра на Русия в Близкия изток, пише "Джерузалем пост". Освен това Нетаняху пристига на 20 ноември в Москва, за да преговаря с президента Путин. Той явно иска да повтори маршрута на Малики, Бандар и лидерите на други страни от Персийския залив, които се изреждат на гости при Путин в търсене на по-тесни дипломатически и военни връзки. Години наред Русия не играеше никаква роля в палестинско-израелските преговори. Може би трябва да сложим начало и тук - руската дипломация ще се справи.

Египет също не е далеч от мисълта да се преориентира към Руската федерация. Миналия месец администрацията на Обама в САЩ "ядоса" египетските военни с решението да намали помощта и доставките на американски оръжия за тази страна. При предстоящото посещение на президента Путин в тази страна Русия за пръв път от 70-те ще получи възможност да заздрави позициите си в Египет, изгубени, когато египетският президент Ануар Садат изгони оттам съветските военни съветници и спря да купува оръжия от СССР.

Балансът на силите в Близкия изток се променя – според западните медии не заради силата на Русия, а заради слабостта на САЩ. Все пак ни се струва, че силата на Америка е в нейната военна мощ, а силата на Русия - в миротворческия й потенциал.

Арабите се умориха да воюват. Русия обаче може да им помогне и материално, най-добре го доказват енергийните договорености с Израел. Близкият изток има желание да сътрудничи с Русия, но дали Русия също го желае? Да - защото, ако е спокоен Близкият изток, спокоен ще бъде и Кавказ. Не бива обаче да повтаряме грешките на Съветския съюз и с лека ръка да помагаме на всеки срещнат, та дано ударим в земята американците - трябва това да ни гарантира предимства, най-вече икономически.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия - империя на злото и враг на човечеството - номалното - мръсни комунистически *** !!!!!!!
50
1
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
не може човек сис всичкия си да напише че русия е подпалвач на войни.подпалвачите на войни са всеизвестни и утвърдени ;престъпниЦИТЕ от САЩ И ИЗРАЕЛ+ ОСТАНАЛИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ
49
10
 
0
 
! Отговори
българин преди 10 години
Пише, че "силата на Русия" била "в миротворческия й потенциал." - това е бисерът на тази "статия". ***, които я харесват, явно са за психиатрия. Заедно с преписалата я *** Василева. НЕОПИСУЕМА С ДУМИ НАГЛОСТ Е ДА ДРЪНКАШ ЗА "МИРОТВОРЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ" НА РУСИЯ, КОЯТО ПРЕЗ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ, КАКТО И ДНЕС, Е ПОДПАЛВАЧ И УЧАСТНИК В НАЙ-КРЪВОПРОЛИТНИТЕ И УНИЩОЖИТЕЛНИ ВОЙНИ В СВЕТА. И ОСОБЕНО ЗА БЪЛГАРИЯ (от 10-ти век насам).
48
1
 
12
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Ей, за първи път от много време насам да прочета обективна статия
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееех, отдавна трябваше да се случи това! Още по времето на войната в бивша Югославия. Русия трябваше да се намеси и там, и в Ирак и т.н. Жалко, че чак сега се намесиха. Но браво на Путин, голям е.
46
2
 
5
 
! Отговори
Да ама не преди 10 години
Като чета коментарите, язък за България. С толкоз слабоумно и приметивно наивно население сме за никъде. Не знам от къде трябва да си внесем хора/управници, които обичат България.
45
1
 
3
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
До Влади-МирАко имаш предвид Путин - полковник е, не го понижавай така. :)
44
1
 
9
 
! Отговори
Учител преди 10 години
До bariera_61 ако беше ходил на УЧИЛИЩЕ-нямаше да ръсиш такива ексраменти сега! Накъде с таз малка книжчица,книжчица или пишчица?То с тези РАЗМЕРИ интелектуални или сексуални,как да си бариерен????
43
5
 
43
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Добър анализ, изложените факти са коректни, няма какво да скачаме. Скоро Запада ще разбере, че капиталистическа Русия е много по-опасна от СССР. Руснаците не случайно зарязаха комунизма, а нас временно ни *аха. Поне видяхме не само меда на новите ни ,,съюзници,,, които осъзнават, че рано или късно ще ни загубят и се стараят всяески да оставят една пустиня след себе си. По възможност населена с *** и мюсюлмани, като преграда пред руското влияние.
42
3
 
43
 
! Отговори
До ф преди 10 години
Ти май не живееш на тази планета. Америка запада и затъва с такава скорост че никой не може да я спре. Никой не я харесва и не я зачита. Израел .. какво да ти кажа същата работа. Русия на колене никога не е била и никога няма д бъде. Русия от поне 10г набира такава мощ каквата Америка никога не е имала ( не говорим за оръжия ). И занапред всички ще се съобразяват с Русия не с смешната Америка. Повече страни трябваше да са като Русия.
41
7
 
52
 
! Отговори
РОССИЯ преди 10 години
Да живее Русия !Долу колониалното робство на Запада !!! НАЙ-НАКРАЯ МЕЧКАТА НАДИГНА ГЛАВА И ЩЕ СМАЖЕ КАУБОЙ КОИТО СЪСИПАХА СВЕТА. Браво на Русия това е начина - разплачи ги чрез ресурсите и хамериканците ще яхнат колелетата скоро МУУУУУУХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХА
40
7
 
41
 
! Отговори
макето преди 10 години
Да пием за бракята рус
39
9
 
75
 
! Отговори
Днес преди 10 години
Русия има шанса да възвърне престижа си и тя прави вече крачки в тази посока.Ние отново не сме в час и си избираме приятели от оста на злото - Брюксел-Вашингтон.Да запада успя в годините на студената война да докаже предимства но цената на това доказателство са десетки ограбени страни.След 1989 запада ограби и разруши всички икономики на бившите соц страни а след това започнаха под формата на демокрация да грабят и други.Без Русия България не може - това е истината демократи.
38
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Skrii se Ohliov.....
37
18
 
82
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Да живее Русия !В братска Русия ми е надеждата да отхвърлим омразното потисничество на САЩ/Израел/ЕС !Абсолютна истина е, че Русия не асимилира държавите, които са под нейна закрила за разлика от Америка.За 24 години видяхме, че американците искат да циганизират и ислямизират България.Затова надеждата ни е в Русия.Братска Русия !Православна Русия !Руснаците са наши братя, с които имаме обща религия, обща писменост, обща история ...Да живее Русия !Долу колониалното робство на Запада !!!
36
8
 
80
 
! Отговори
милко преди 10 години
Скоро се върнах от Русия ,възхитен съм от видяното .Забравили са ни отвсякъде ,пък ние все с тях с избиваме комплексите .Не сме им изобщо в категорията.
35
3
 
20
 
! Отговори
Who Cares преди 10 години
Бандар заявил, че в противен случай ще има терористични атентати по време на Олимпийските игри в Сочи. "Чеченските групировки, които застрашават Олимпиадата, са под наш контрол и няма да заемат позиции в Сирия, без да уредят нещата с нас", цитира негови думи примерно ливанският в. "Ал Монитор". ***Ako tova e viarno, toia Bandar traibvashe da e v Sibir!
34
6
 
29
 
! Отговори
тавариш Грухшвили-2ч преди 10 години
Спокойно!Трета Световна Война ще има!Никой не я е предотвратил!Глобалното затопляне и пренаселването на света не е *** работа!Главната цел на САЩ е когато му дойде времето всички техни противници да воюват срещу тях с камъни и дърве!Англо-американците вече са по разрушаването на напредъка в държавите а тоя дето строеше държави го нема вече!Дреме им на замразената вода на руснаците за тая работа!
33
22
 
10
 
! Отговори
тавариш Грухшвили преди 10 години
Тука има хора които още си живеят в 20 век!Ало,ядрените бомби са нож с две остриета като могат да гръмнат в твоята собствена държава!Иначе от бившия СССР само Русия разполага с ядрени бомби благодарение на САЩ и Западна Европа които заплашваха с шамари и ритници всички бивши републики на СССР които не го дадът на руснаците!Вече сме в 21 век на ХАРП и САЩ-бомбардировач летящ с 5000км!Сумати съветски учени вече работят за САЩ купени с пари и гражданство!
32
40
 
11
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Нито самолетоносачи имат,нито самолети от типа на Б2,които могат без проблем да ударят където поискат,нито безпилотни самолети.Причината да няма удар на САЩ срещу Сирия е,че Обама не иска война защото за него гласуват хора,които не желаят САЩ давоюва.