Стартът на преговорите за Сирия се оказа труден

В първия ден на мирната конференция "Женева-2" доминираше враждебният тон
Обновена: 23 яну 2014 10:59 | 23 яну 2014 10:58, Елена Кирилова
5
Стартът на преговорите за Сирия се оказа труден
Снимка: архив Ройтерс

Преговорите между сирийските власти и опозицията в рамките на мирната конференция „Женева-2“ вървят изключително трудно.

Вчера министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем използва враждебен тон, който притесни западните дипломати и предизвика опасения, че мирните преговори могат да не постигнат никакъв успех.

По думите на Муалем президентът Башар Асад няма да преклони глава пред исканията и условията на бунтовниците или на трети страни. От своя страна от Националната коалиция призоваха представителите на сирийското правителство в Швейцария да подпишат международен план за оттеглянето си от власт.

Въпреки резкия си тон Муалем заяви, че вярва, че конференцията в Швейцария ще е първата стъпка към истинския диалог за Сирия. Именно на това събитие двете страни в сирийския конфликт сядат за пръв път на масата за преговори.

Още по темата

„Благодаря на всички, които стоят зад нас в последните 3 години – на всички, бих ги нарекъл, приятелски държави“, заяви външният министър. Той подчерта, че сирийското правителството ще се бори с тероризма във всичките му форми и същевременно ще изгражда Сирия с демократична политика и устойчиво общество.

Лидерът на опозицията Ахмед Джарба коментира, че е време да се сложи край на страданието в Сирия. По думите му преговорите на „Женева-2“ са исторически момент. Джарба обвини режима във военни престъпления, съизмерими с тези на нацистите.

Сирийският президент Башар Асад е загубил легитимността си и няма място в евентуално преходно правителство, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Междувременно международното летище в сирийския град Алепо възобнови работата си след година прекъсване. Управляващите определиха това като голяма и важна победа над бунтовниците.

Мирната конференция в Швейцария започна на 22-ри януари, но преките преговори между страните в сирийския конфликт ще започнат по-късно тази седмица. Първият ден от събитието беше белязан от остри обвинения. Анализаторите не вярват, че конференцията ще има успех.

Повече за преговорите в Монтрьо вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
Каква демокрация в Сирия? В държавите от Близкия Изток не може да има демокрация,та те все още се делят на племена и постоянно се бият помежду си.В Сирия,Турция,Иран,Ирак,Либия,Египет,Ливан,Катар,ОАЕ,Оман,Саудитска Арбия,Йордания,Афганистан и Бахрейн няма и не може да има демокрация.Хората,които управляват тези държави са по-лоши дори от диктатори и управляват с твърда ръка и без скруполи.Само най-големият *** на света би повярвал,че в тези държави има демокрация.
4
0
 
3
 
! Отговори
nm преди 10 години
Стартът на преговорите не за Сирия, а за тези против Сирия се оказа труден :)
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Асад само трябва да почака още малко. Да получи повечко военна подкрепа от Иран И да измете каквото е останало от "бунтовниците" - че те сами вече се изтрепват.Както се знае според международното право: Правото е на по-силния!
2
0
 
6
 
! Отговори
Майна преди 10 години
Мисля,че всеки трезвомислещ човек би трябвало да подкрепи Башар Асад.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък подкрепям АСАД - ако той падне идват гадниет ислямисти.