С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия

Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното правителство
Обновена: 22 яну 2014 19:40 | 22 яну 2014 19:28, Елена Кирилова
122
С горчиви обвинения започнаха мирните преговори за Сирия
Външният министър на Сирия Уалид Муалем. Снимка: архив Ройтерс

Сирийското правителство и основната политическа опозиция си размениха остри обвинения в рамките на мирната конференция „Женева-2“, която започна днес в Швейцария.

Опозицията и САЩ заявиха, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, съобщава BBC. Външният министър на Сирия Уалид Муалем пък коментира, че само сирийците могат да решат съдбата на Асад.

Конференцията е и първото място, на което правителството и опозицията сядат на масата за преговори от началото на конфликта през 2011 г. досега. На събитието присъстват 40 министри на външните работи, а преките преговори между двете страни в сирийския конфликт ще започнат на 24-ти януари.

Срещата в Монтрьо беше открита от Бан Ки-мун. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че според него преговорите няма да са нито лесни, нито бързи.

„Съществуват немалко сили, които на думи подкрепят „Женева-2“, но в крайна сметка не желаят нейния успех, но все пак конференцията дава, ако не 100-процентов, то реален шанс за достигане на мир в Сирия”, коментира той.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Башар Асад няма място в преходното сирийско правителство.

Правителствената делегация от Сирия отправи обвинение, че на масата за преговори седят „представители на държави, на които ръцете са изцапани с кръвта на сирийския народ“. По думите му това са страни, които „изнасят тероризъм“ и се оправдават с Бог.

Сирийската опозиция пък призова Башар Асад да предаде властта на преходното правителство. Ахмед Ал Джарба, лидер на Националната коалиция в Сирия заяви, че не трябва да се преговаря с тиранин, узурпирал властта в страната.

Гражданската война в Сирия, продължава вече повече от три години. Срещата в Монтрьо е поредният опит на международната общност за прекратяване на въоръжения конфликт, който е взел над 100 000 жертви, и е прогонил от домовете над 2 милиона души.

Повече за случващото се на мирната конференция „Женева-2“ вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
10
 
! Отговори
аврам преди 10 години
До Одисей 1 Одисейчо--ти си отлепил тотално бе човече...Айде хвани се нещо на работа-стига вися по форумите,и стига ни трови с тази про-атлантическа пропаганда бе...още малко ще го лапнеш на американците.Обвиняваш хората в такива смЪртни грехове__а ти се изкара направо аНГЕл на справедливата демокрация.Я вземи лопатата в ръце и почвай да бачкаш--такива демократи като теб--дал БОГ--цял свят ги храни...или ти си на надница от някое еврейско ;демократично; сдружение...стига вися пред компа..
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
amerika kolko darjavi e razsipala kolko narod sa izbili da nalojat demokraciata si ,kato se zapochne ot indiancite kolko voini sa vodili .
67
1
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Гледах я почти цялата, изглеждаше като мъртвороден проект. Дано поне това да е само церемониал(за парлама), като се изрази преди това Лавров на пресконференцията си със норвежкия министър на ВнР, и на същинските преговори на 26-ти, да се намерят решения(със салфетки, цигарени кутии и моливи), което без участието на Иран е мнооого трудно.
66
1
 
12
 
! Отговори
фарс преди 10 години
Т.нар.Израел бомбардира неколкократно суверенна Сирия.РТ"Израелското нападение над Сирийска отбранителна база е опит за дерайлиране на мирните преговори"(rt/op-edge/israel-strikes-syria-peace-057/).Не успяха да предизвикат война.Опозицията от терористи на масата ,показва какво очаква човечеството отсега нататък.Асад предупреди Европа да се готви.Tези преговори са фарс,Сирия е белязана от враговете на мира.
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Башар Асад заяви, че Джон Кери няма място да му дава наклон на ***...
64
1
 
8
 
! Отговори
планирано преди 10 години
Тук известния лъжец лъже,че"Израел"нямал нищо общо.Ционисткият план заСреднияИзток на ОдедЙинон"Всеки вид междуарабска конфронтация ще ни помогне в близък план и ще скъси пътя до по-важната цел за разкъсване на Ирак на деноминации както в Сирия и Ливан....разпадането на Сирия и Ирак главна цел на Източния фронт...Сирия ще се разпадне на няколко части"
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nai tajnoto e 4e i dvete grupi pogrebvat deca, jeni i starci...a nekade deca s avtomati izbiavat drugi deca v u4ilistat im, kinata im po ulicite i domovete imkoi go e enia za tova? koi?zasto izbivat deca?
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано Бог да бъде милостив към сирийците, дано мирът да се завърне и Сирия отново да стане ПЕРЛАТА на Средиземноморието!И дано подпалвачите на такива войни осъзнаят, че в този свят всичко се връща!
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво да ги гониш, *** са на ***. Цял свят се моли за мир в Сирия, Папата и другите лидери призовават Божията милост за да бъде спасен този народ от братоубийствата, а ДжИМ Кери бие по масата и поставя ултиматуми, заплашва и такива простотии!И после защо няколко щата изчезнали безследно...
60
3
 
6
 
! Отговори
Русия преди 10 години
До Одисей 1 Ще гоним всички антикомунисти като теб и всички тем подобни *** както гонихме турците при възродителния процес и танковете ще дойдат за вас помниш 14 декември 1989
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисейке, ще ви биеме по джучките, от тук до края на света!)))
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ше рaзбереш бе мaдъ рaшъ, ще рaзбереш рaно, или късно!)))
57
2
 
13
 
! Отговори
Русия преди 10 години
До Одисей 1 защо ли интересно гледат да свалят проруските ръководители от арабските държави. що не си отиде катарския емир
56
1
 
17
 
! Отговори
Русия преди 10 години
Не разбирам защо се борят да махнат Баас във всички страни от арабските държави. А в монархиите на персийския залив дет са най големите ислямисти никой не пиипа
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря за отговора относно Исраел, видно е, че ти е познато задкулисието на тази гражданска война. Интересно как другите пропускат този момент...ОдисейКЕ.
54
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до бспЧервен, негрaмотен пaртизaнин ли си, че незнaеш кой е Джон Кери? Ми той е този зaд когото стоят СAЩ, a СAЩ дa ти кaжa ли кои сa? Хaйде следвaщия път, че инфото ще ти дойде в повече, зaсегa си повтaряй товa, което ти кaзaх.
53
1
 
9
 
! Отговори
Бсп преди 10 години
До Одисей 1 а нужно ли е Джон Кери да върти кадрови промени в Сирия той няма право да нарежда дали Башар Асад да си отива или не . а и не разбрах защо да е лошо Страхил да ходи в Сирия той е свободен. не е ли нарушение на правото за свободно движение. той на собствено е ходил
52
1
 
10
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 А защо самолета на сирийския външен министър Муалем бе задържан на аерогарата в Атина на път за Швейцария вчера нали гърция е демократична или цру нареди а и кой е Кери че да вика Асад да си ходи
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По мое мнение би трябвало да присъства и Исраел.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисейке, знам че са те обрязали, но твойте хора от Ал-Нусра и Ислямска държава на майната си, Асад, мой колега лекар по образование, вече ги мачка по всички фронтове.Татуиорвката на гърба ти Алаху Акбар и Хамдулиля вече не са модерни.Айде