Украйна прие закон за амнистия на задържаните в сблъсъците

Тя обаче ще е обвързана с условия, отхвърлени от опозицията
Обновена: 30 яну 2014 07:31 | 30 яну 2014 07:25,
7
Украйна прие закон за амнистия на задържаните в сблъсъците
Снимка: БТА

Парламентът на Украйна одобри законопроект за амнистия, подготовен от постоянния представител на президента във Върховната рада - депутатът от Партията на регионите Юрий Мирошниченко.

За документа гласуваха 232 депутати (от 416 присъстващи) при 226 необходими, предаде ИТАР-ТАСС.

Амнистията за протестиращите, арестувани при сблъсъците с полицията, е обвързана с условия, отхвърлени от опозицията, която се въздържа при вота, предаде Франс прес.

Още по темата
Законопроектът, който беше приет без обсъждане в пленарна зала, предвижда амнистия за всички участници в безредиците по време на масовите протести, освен извършителите на тежки престъпления. Съгласно текста демонстрантите трябва да освободят окупираните от тях държавни учреждения в Киев и страната в срок от 15 дни.

Гласуването на закона беше предшествано от продължителни и остри дебати в парламентарните групи с участието на президента Виктор Янукович.

След 12-часови преговори текстът беше приет с 232 гласа под протестните викове на депутатите от опозицията и заседанието беше прекратено.

Партия "Свобода" възнамерява днес да оспори приетия от Върховната рада закон за амнистия, съобщи  депутатът от парламентарната група на опозиционната партия, заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на регламента и депутатската етика Игор Швайка, цитиран от РИА Новости.

"Когато е нарушена процедурата (за приемане на законопроекта), може да се внесе постановление за отменяне на закона и да се върне към разглеждане по същество. Планираме да направим това днес", каза той.

"След приемането на всеки закон председателят на Върховната рада няма право да го подписва в течение на два дни, понеже може да постъпят забележки и постановления за отмяна с изброяване на допуснатите нарушения", добави той.

Опозицията няма намерение да изпълнява закона за амнистия и да освобождава окупираните административни сгради, заяви лидерът на "Свобода" Олег Тягнибок на площад "Независимост" в Киев.

"Нима можем да признаваме дадени закони, ако са приети с нарушения", заяви той, като поясни, что при приемането на законопроекта е бил нарушен регламентът, тъй като не е бил разгледан в комисиите.

"Нашата борба трябва да продължи. Исканията на Майдана са изпълнени частично", заяви Тягнибок. Снощи парламентът прие без обсъждане в пленарна зала президентския прокетозакон за амнистия. Той беше отхвърлен от опозицията и нейните депутати отказаха да участват в гласуването.

Според текста, публикуван на сайта на парламента, законът ще бъде въведен в действие едва след като на сайта на Генералната прокуратура публикува информация за освобождаването от протестиращите на всички административни сгради и за разблокирането на улица "Грушевски" в Киев, отбелязва "Интерфакс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
32
 
! Отговори
Reader преди 10 години
Madam Stela,When you next time copy an entry from foreign news agencies, please at least try to translate it properly! As for example: като поясни, что при !!!!!!! It is difficult to have your own opinion, let alone to express it!
5
8
 
34
 
! Отговори
АН преди 10 години
До ГосподатаТОЧНО КАКА ТРИМА *** АМНИСТИЯ НЕ АМНИСТИЯ А ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ОТ МАЙДАН КАКВО НАПРАВИХА ТАМ СЕГА ЩЕ ПРАВЯТ РЕМОНТИ
4
8
 
35
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Докато останалите държави не знаят какво да правят с ***, украинските властив рамките на евроинтеграцията и разбира се с огромни финансови облаги решихада преселят при себе си *** от държавите в ЕС.Указът е подписан от президента Виктор Янукович.Документът е публикуван на официалния сайт на президента.
3
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ss ГАЛИЧИНА,МАХНО,ВЛАСОВ,БАНДЕРА--УБИИСТВА В СЛОВАКИЯ,БЕЛАРУС,СЪРБИЯ,ИТАЛИЯ,АВСТРИЯ.......ДАЖЕ И ПОЛША....ВСЕ ДЕМОКРАТИ!!!МАЙДАМОВЦИ..ДЕМЕК -МАЙНИ!!!!ЧЕСТИТО НА ХОХЛИТЕ--НЕМА САМО НИЕ БУЛГАРИТЕ ДА МИЕМ ДУПЕТА..Я И ТЕ МАЛКО ДА НИ ОТМЕНЯТ!!!!
2
8
 
44
 
! Отговори
Дедо Спас преди 10 години
Амнистия за убийците на полицай .Ако това въстание срещу правителството би се случило в САЩ, щяха да бъдат обявени за терористи и щяха да бъдат избити на площада .Но лицемерието на САЩ и Европейските държави нямат граници .Искат Русия да няма съюзници, за да я нападнат от всички страни и да и вземат нефта, газта, златото, диамантите и дървения материал .Добре че е Путин да държи, ако бяха нашите дупедавци от ГЕРБ отдавна да я няма Русия .
1
8
 
41
 
! Отговори
Господата преди 10 години
"демократи": Яценюк, Кличко и фашиста Тягнибок са като рак, орел и щука кой да води бащината дружина. Тия и без това губят влияние върху бандитите на площада. Страх ги е от преки избори и искат да им дадат властта, както на кръглата маса в България през 90-те - наготово. Ама всички разбраха, че са само пионки в ръцете на САЩ, и това го знаят най-вече украинците. Така че, Еврогейския съюз и ястребите от Фашингтон ще гледат Украйна и нейните богатства през крив макарон