"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"

Руският печат: Сочи стана третата, неофициална столица на Русия
Обновена: 7 фев 2014 14:09 | 7 фев 2014 10:19, Елка Василева
115
"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Изобилстваща от срещи на върха и съвещания с президентско участие, на които се струпват висши длъжностни лица, Олимпиадата затвърдява статута на Сочи като трета, неофициална столица на Русия след Москва и втория по значение град Санкт Петербург, пише "Ведомости".

Освен проявите, свързани с Игрите, програмата на руския лидер Владимир Путин в Сочи включва множество двустранни срещи. За откриването пристигат повечето президенти на страните от ОНД, лидери на европейски и азиатски държави. Сочи се превръща в център за вземане на решения и поради притока на руски министри, дошли да решават работни въпроси, а делегациите от парламента наброяват към 50 депутати и сенатори.

"Путин явно обича Сочи, където престоява едва ли не толкова, колкото и в Москва. Фактически това е трета столица, каквито са си правели по морските крайбрежия римските императори", смята политологът Евгений Минченко. Освен това в Сочи разпускат хора, свързани със силовите структури, за които е проблем да излизат в чужбина, а президентът Путин е свикнал с подобно обкръжение, отбелязва експертът.

"По съветско време почивките в Сочи се смятаха за престижни, един вид награда, а Путин е съветски човек - неслучайно се възраждат много съветски традиции, будещи носталгия сред част от елита", коментира Леонид Давидов от Фонда за развитие на гражданското общество. Затова е логично покрай президента в Сочи да се местят и "придворните", а всички големи и държавни компании вече са си построили там санаториуми "резиденции".

"РБК дейли" помества три прогнози за представянето на руските олимпийци: оптимистична, реалистична и песимистична. Първата гласи, че Русия може да спечели на игрите 16 златни медала, като се класира на първо или на второ място. "За това обаче ще трябва да помагат всички звезди - пише вестникът, - да се задействат не само явните фаворити, но и "скритите картинки".

Два златни медала в биатлона, хокейна победа на руските национали или голяма награда за отбора по фигурно пързаляне ще бъдат нещо като чудо, смята "РБК дейли". Много ще зависи от това как се представят скиорите, но за пръв път в историята руските олимпийци ще претендират за златото в цели девет дисциплини, изтъква той.

Според "реалистичния" сценарий вестникът очаква 9 златни медала за Русия, а най-песимистичният предполага само 5. Но дори и той подсказва, че след Ванкувър руските олимпийци ще направят в Сочи сериозен пробив и ще се върнат в елита на световния зимен спорт, заявява "РБК дейли".

Руският олимпийски отбор наброява 225 спортисти, чиято средна възраст е 22,5 години. За игрите пристигат 6000 участници от около 88 страни. Спортната програма постави олимпийски рекорд и по общия брой дисциплини, и по броя на включените нови видове спорт, напомня "Росийская газета".

"Телевизионната аудитория на олимпиадата в Сочи ще достигне безумна цифра - три милиарда души!" - възкликва официозът. За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато, за сребърните - по 525 грама сребро, за бронзовите - по 460 грама бронз.

Освен ръчното шлайфане са използвани и супермодерни технологии - шарките тип пачуърк са нанасяни с лазер във вътрешността на прозрачен поликарбонат. Всеки медал е изготвен с точност до 0,001 милиметра и представлява уникално бижутерско изделие, уверява "Новие известия".

"Проучихме международния опит и се помъчихме да предвидим всички възможни ситуации - изкъпване в шампанско, случайни изтървавания, проверка чрез захапване", изрежда традиции и рискове Сергей Лукянченко от завода производител. "Направихме всичко възможно, за да гарантираме качество и надеждност", уверява той.

Олимпиадата в Сочи може да влезе в историята по много причини, но една от тях вече й гарантира това със сигурност - щафетата на олимпийския огън. Тази от Сочи би всички предишни рекорди, отбелязва "Комерсант".

За 123 дни огънят измина 65 000 километра, обиколи 135 града - фактически из цяла Русия: европейската част, Сибир, Далечния изток и крайния север. Уникални бяха и приключенията на олимпийския факел, далеч надхвърлили стандарта. Огънят стигна дъното на езеро Байкал, Северния полюс, най-високия в Европа връх - Елбрус, дори полетя в космоса. И пътуваше как ли не – с влак, автомобил, самолет, атомен ледоразбивач и космически кораб, пише "Комерсант".

Знаково събитие нарича "Независимая газета" призива на Русия участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят "олимпийско примирие" за периода на Зимните игри в Сочи.

Традицията на олимпийското примирие идва от историята на древна Гърция; за жалост далеч не всички воюващи страни я спазват днес, отбелязва всекидневникът.

При всяко положение Олимпиадата в Сочи вече се превърна от амбициозен проект в реалност. И независимо колко медала ще паднат в касичката на олимпийските й национали, Русия вече може да бъде смятана за победител, добавя "Независимая газета" , цитирана от БТА.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
17
 
! Отговори
Bulgatani преди 7 години
Руска мечка и китайски тигър ще създаде най-мощният алианс в света. Браво, Русия!
96
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 7 години
До Бумяс И Монголия . Трите държави са се договорили . Москва Пекин Улан Батор
95
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 7 години
До Бумяс И Монголия. Трите страни Русия Китай и Монголия са се договорили
94
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 7 години
До Бумяс И Монголия. Трите страни Русия Китай и Монголия са се договорили
93
2
 
0
 
! Отговори
бумяс преди 7 години
До Анонимен 104номерът е не военни съюзи и съвместни учения а смислено изживян единствен живот. русия и китай предлагат ли това?
92
1
 
8
 
! Отговори
БКП преди 7 години
Това за Китай е добре. Итар Тасс съобщи че монголския външен министър който води официалната монголска държавна делегация също е заявил позицията на Монголия за включване в евразийския съюз на разговор с Президента Путин. Монголия която е най вярния съюзник на Русия и СССР в Азия в момента увеличава значително Икономиката си благодарение на руските инвестиции в златния добив в който Монголия е сред първите места в света а също и добив на месо и консерви благодарение на руските инвестиции
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В НОВИНИТЕ ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПОКАЗАХА СРЕЩАТА МЕЖДУ ПУТИН И ГОЛЯМА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ КИТАЙ ВОДЕНА ЛИЧНО ОТ РЪКОВОДИТЕЛЯ НА КИТАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА СИ ДЗИПИН ,НА ТАЗИ СРЕЩА СЕ ПОДПИСАХА МНОЖЕСТВО ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ,ПРЕД РУСКИТЕ МЕДИИ КИТАЙСКИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ ЗАЯВИ ,ЧЕ КИТАЙ ПРОУЧВА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ВКЛЮЧИ СТРАНАТА МУ В НОВОСВФОРМИРАЩИЯ СЕ ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ ,А ЗА НАЧАЛОТО НА МАРТ СЕ ПЛАНИРАТ НАЙ МАЩАБНИТЕ СЪВМЕСТНИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ
90
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умрете завистници!!! Браво на Русия. Давай Россия!!!
89
29
 
2
 
! Отговори
кикот преди 7 години
Луди пари - хвърлени на вятъра!
88
5
 
24
 
! Отговори
Смях преди 7 години
До 83 анонимен Русия заедно с Китай и др съюзници се бори против извръщенията на американския империализъм.
87
10
 
5
 
! Отговори
55 преди 7 години
Русия победи себе си.....
86
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като Съветски възпитаник никога не съм преставал да се интерисувам от Русия.Това което виждам е видимо от всички.Възход на Руската държава.Отърсване от краха на 90-те години.Възраждане на руския национализъм и шовинизъм.Много добре се работи с носталгията по миналото.В нета на песента за катюша ще видите две момиченца пеещи легендарната песен облечени в гимнастиорки от Втората световна война.Русия се възраждаи това се отчита за голямо неудоволствие на някои.А БРИКС ще бъде номер едно
85
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е номер 1
84
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дали някой ще отиде на тая Олимпиада на собствени разноски или ще си е поредната патьомкинская деревня - голямо изхвърляне на пари, само да си лъснем малко фасадата? Аз поне не знам някой да си е платир туристически пакет за Сочи.
83
2
 
15
 
! Отговори
жена преди 7 години
Много готин !!!
82
1
 
22
 
! Отговори
Смях преди 7 години
До 90 анонимен Точно Грузинците са най големите като излючим ЦРУ агента Саакашвили приятели на Русия и СССР Сталин е грузинец и Гърците също особенно в Кипър там съветското влияние победи америка. Русия даде спасителен пояс на Кипър 2011г.
81
14
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 7 години
"За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато". И кое му е златното на златния медал, питам аз? Едно време са се правели малки медали, но златни. Сега правят огромни медали колкото новогодишна баница, а златото вътре - колкото за покрие медала. Иначе Русия ще си вземе максимума на медалите, спор няма. Съдии и рефери винаги дават едно рамо на домакина, особено в силния му спорт. Путин каза "Искам златни медали"! Реферите изпълняват.
80
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия се противопостави на съединението на България, Русия плати на сръбския крал да ни нападне в гръб през 1885 г, Руския черноморски флот бомбардира Варна и Балчик през 1886 г, Руския император плати на Румъния да ни нападне в гръб през 1913г. Русия ни обяви война през 1944 г., Руската армия окупира българия и краде от българския селяни в продължение на 2 години, Русия финансира създаването на македонската нация, Русия нарича 7 млн. волжки българи -татариИ след всичко това има русофили ?
79
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
88 Знаи така лошо е да мечтаеш за Велика България щом ще накърняваш свещенните РУСКИ ИНТЕРЕСИ
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
85 Не виждаш ли колко си *** , изобщо не схващаш за какво ти говоря , да не би Дейвуд Камерън да е организирал Олимпиадата в Лондон или Бил Клинтън тази в Атланта , не вижадш ли разликата бе. Как така русиофил като теб не знае КОЙ Е ПРЕЗИДЕНТА НА РУСКИЯ ОЛИПМПИЙСКИ КОМИТЕТ и не рови в Гугъл особено днес , че ау ще видиш гейското знаме на сайта му , както и Олимпийската харта , кво ти разбира бетонната чутура