"Беркут" настъпи в Киев, радикални демонстранти ги изтласкаха

Евакуираха парламента и правителството
Обновена: 20 фев 2014 10:57 | 20 фев 2014 09:22, Елка Василева
286

Снимка: Reuters

 

Бойците от спецчастите "Беркут" пристъпиха към активни действия и предприеха опит да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост" в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия "5 канал".

В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим.

Още по темата

След това радикалните демонстранти на площад „Независимост“ атакуваха милиционерския кордон, изтласквайки спецчастите „Беркут“ към Мариинския парк и взимайки няколко души от тях в плен. Това съобщи местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Нарушавайки примирието в деня на траур, протестиращите използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда.

От сцената на площада звучат призиви за укрепване на позициите на улиците Грушевски и Институтская.

Протестиращите са подпалили покриви край Октябърския дворец на улица Институтская. По думите на очевидци около него се води стрелба с автомати. Спецчастите „Беркут“ биват изтласквани от Дома на профсъюзите към Европейския площад.

Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението.

Демонстрантите правят димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летят петролни бомби и камъни.

Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото.

Радикалните демонстранти отново превзеха Украинския дом, който се намира близо до площад "Независимост" и започнаха да изграждат барикади пред централния му вход. През нощта срещу 19 февруари под натиска на „Беркут“ протестиращите напуснаха Украинския дом, който беше завзет през нощта срещу 26 януари.

Служителите от апарата на правителството на Украйна бяха помолени да напуснат сградата. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от правителството. Малко преди това от Върховната рада бяха евакуирани депутатите и служителите. Следващите заседания на парламента са отменени.

През изминалата нощ лидерите на опозицията договориха с властите примирие. Но национал-радикалното обединение „Десен сектор“, чиито представители участваха в сблъсъците с милицията и завземането на административни сгради в различни региони на Украйна, отказа да спазва примирието.

Междувременно стана ясно, че Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини.

Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"... протестиращите използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда..." Няма такова безхарактерно ***, като Янукович. "Евродемократите" стрелят, палят живи хора, а милицията седи с вързани ръце, като наблюдател и жертва. Целият този долен цирк можеше да бъде прекратен от спецчастите за половин час, стига президентът да имаше топки, а не да се чуди, как да угоди на загрижените за западните си авоари олигарси.
128
4
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До 139 Тиквата падна за дузпа като Сираков, 5 месеца преди редовните избори.Не се брои.
127
15
 
9
 
! Отговори
до 141 преди 10 години
Нещо бъркаш колонизатора. България е колония на Русия от 70 години насам.
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 82....Защо тогава ,,великата демокрация САЩ '' смаза с насилие негърските бунтове през 1992г. и вкара хиляди американци в затвора?
125
6
 
12
 
! Отговори
до 99 преди 10 години
Моля те не бъркай демокрация с посткомунистическо управление на службите!!! Ти не си видял какво е демокрация и очевидно дори не знаеш значението на думата. В България има ХАОС и СВОБОДИЯ, но НЕ и демокрация. Разликата е от тук до небето. Набий си го ти и другите в червените ви хленчещи кратуни!!!
124
21
 
12
 
! Отговори
саша преди 10 години
Украинците кефят яко!!! Определено са пример как се води борба за справедливост и срещу корупцията!!!!!Стискам им палци!
123
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като приключат с комунистите там, да идват насам, че нашите доста са се разпищолили и имат нужда от бой и други неща!
122
9
 
10
 
! Отговори
ЛГТГП преди 10 години
Западният капитализъм-"демокрация" отново оголи кървавата си лешоядна муцуна като насърчава и подпомага нацисти и *** на уличните правила-какво би било в Лондон, Вашингтон, Париж, Берлин при същата обстановка: хиляди убити-затова тази псевдоцивилизация си е поела към поредния си гроб.
121
4
 
0
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До Кирето 129Коя година, кой президент?Я напиши!
120
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички тези безобразие правят САЩ нашите колонизатори
119
5
 
8
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Пълен цирк се разиграва по улиците на Киев и Украинските градове. Вижте само как милицията се оставя да бъде бита от хора с каски и пръчки , в САЩ айде удари полицай така и те разстрлеват от упор. Заключение => И едната и другата страна имат полза от хаоса, безредиците и войната в Украйна , иначе сега нямаше да е така. Но като цяло Украйна е много интересна страна по-абсурдна от Русия и по-бедна от България (нагл. от насел. разбирасе)там какви ли не чудесии стават последните 22-23 години.
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 115Глупако ти осъзнаваш ли какви глупости пишеш? Май изобщо не си наясно че ако са действали професионални руски снайперисти труповете щяха да бъдат много повече и може би всичко щеше да е свършило вече.
117
5
 
4
 
! Отговори
Поредния папуняк... преди 10 години
До 127Здрасти Папуняк! Умен си като за 3 коча. :) Откъде ти светна това и откъде знаеш кое е по-добро за Украйна от самите тях? Искаш ли да те наема за експерт, щом си толкова вещ?
116
16
 
6
 
! Отговори
ПРИВЕТ ОТ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА УКРАЙНА!!!ОБИЧАМЕ ВИ И СЕ УЧИМ ОТ ВАС!!!
115
12
 
10
 
! Отговори
do 115 преди 10 години
Много хора не знаят в днешно време, че точно комунистическата власт взима властта в България чрез терористични актове. Единствените в историята на България, като изключим Бургас в днешно време. Българският елит беше убит и унищожен и неграмотни и некадърно лоялни на партията кучета управляват от тогава държавата ни вече 70 години. За това България НЯМА елит и за това сме бедни и мизерни. Един елит се създава с десетки години и се създава от интелигентни хора, а не от простаци. Жалко за България!
114
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Севернокорейците пак са полазили форума.
113
4
 
3
 
! Отговори
Кирето преди 10 години
До Кашчей БезсмертнийФранция ***. На прима виста ти отоварям, ако пуснеш Гугъл може и да намериш още. Задраскай я тая опорна точка, щото се излагаш с нея.
112
4
 
2
 
! Отговори
do 120 преди 10 години
Ti pogledni v neta kak goryat komunyagi v reis v Cherkaska oblast. Ili kak gubernatora na Luck e varzan s beleznici na kol i polyat sas studena voda.Kato mecka. Ako rusnacite vleznat v Ukraina Afganistan ste im se stori detska gradina.
111
9
 
21
 
! Отговори
113 преди 10 години
Много си наивен, човече. Ядрото на този преврат е добре организирано и още по-добре платено. Борбата е да се откъсне Украйна от Русия и ресурсите и да бъдат заграбени от други "освободители". Украинците добро няма да видят нито от Щатите, нито от Русия, нито от ЕС. И те са изкупителни жертви като нас българите, но ще платят много по-висока цена. Дано им дойде акъла в главите и да спрат унищожаването на собствената си страна.
110
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дръж се Украйна !!!Запада иска да открадне жените и децата ви !