Къде е Виктор Янукович, питат се в Киев

ЕС е готов да предложи значителна финансова помощ на Украйна
Обновена: 23 фев 2014 12:32 | 23 фев 2014 12:21, Елка Василева
267
Къде е Виктор Янукович, питат се в Киев
Много хора вчера отидоха в опразнената президентска резиденция край Киев. Снимка: Reuters

Местонахождението на държавния глава Виктор Янукович е неизвестно, заяви неговият представител в украинския парламент Юрий Мирошниченко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза, че днес няма връзка с него и че не знае къде се намира Янукович.

В центъра на Киев днес е спокойно след вчерашния ден, в който настъпи обрат в украинската политическа криза, предаде Асошиейтед прес.

Отряди за самоотбрана на протестиращите, с каски и самоделни щитове, които поеха контрола над столицата, заеха мястото на полицията, която охраняваше президентството и парламента. Целта е да се попречи на радикални сили да рушат или провокират насилие.

Вчера протестиращи поеха контрола над президентството, а парламентът гласува държавният глава Виктор Янукович да бъде отстранен. Но той заяви, че остава на власт, въпреки че вчера напусна столицата. В интервю за харковска телевизия Янукович определи случващото се като държавен преврат.

Още по темата

Жители на град Донецк, смятан за негов бастион, казаха, че са засилени мерките за сигурност по основния път, който води до частния му имот в града, навеждайки на мисълта, че той може да е там, предаде Ройтерс.

Интерфакс съобщи, че граничари не са му позволили да напусне страната, след като снощи е опитал да отлети с извънреден чартърен полет от Донецк.

Много хора вчера отидоха в опразнената президентска резиденция край Киев, където снимаха частната му зоологическа градина.

Еврокомисарят по валутните и икономически въпроси Оли Рен каза днес, че ЕС е готов да предложи "значителна финансова помощ", веднага щом Украйна има ново правителство.

От европейска гледна точка "е важно да се даде ясна европейска перспектива на украинския народ, който показа ангажираност към европейските ценности", посочи Рен.

Вчера на свобода бе пусната бившият премиер Юлия Тимошенко, която веднага отиде на площад „Независимост“, за да приветства множеството. Тя призова хората да не напускат Майдана, да не отслабват натиска, докато не бъдат изпълнени всички искания на протестиращите.

Реакциите бяха смесени. Тимошенко е противоречива фигура в Украйна, където много хора са разочаровани от корумпираната и елитарна политическа класа, отбелязва Ройтерс. Малка част от множеството й ръкопляскаше и скандираше името й, но се чуваха и освирквания. Други слушаха безмълвно.

Освобождаването на Тимошенко променя Украйна, тъй като опозицията получава един общ лидер, който може да стане президент, макар Виталий Кличко и други също да са претенденти за поста, допълва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, и той като добър ръководител и борец срещу капитализма е решил да я разшири с някое друго леопардче, пък може и гепардче, или някой екзотичен папагал, айде стига глупости, слепи ли сте ,чудя се, тоя,ако му беше видял Ленин резиденцията щеше да го обеси на първото дърво в Херсон...
18
3
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Да ви информирам,техния парламент е забранил всички други партии ,освен ..........познайте от раз. И ще избират нов премиер,един от кандидатите е Тимошенко.Ха познаите кого ще изберат? Тия замязаха на някаква смесица от нацизъм и сталинизъм. Ахахахахахахахахахааххаахахахах,после се пишат за демократи и радетели за ЕС ахахахахахах
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е държавна резиденция не е на Янукович собственост..
16
7
 
5
 
! Отговори
Бретън Уудс преди 10 години
Очевидно новата икономическа политика на ЕС се изразява в предоставянето на значителни помощи при нови правителства. Съдейки по супер успешните мерки за излизане от кризата, които парализираха Европа, явно стратегията вече е променена. Дано поне в това си начинание успеят.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При Кадафи,Чаушеску и Саддам.Цъкат белотче,а рогатите подгряват казана с катрана и бъркат с тризъбците!
14
10
 
12
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
усещате ли как Янукович ще последва съдбата на чаушеску ...такава трябва да е и съдбата на Путини на всички червени крадци По света и у нас
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брех, цяла зоологическа градина си имал борецът за безкласово социалистическо общество, че той палатът му по-голям от сараите на Доган...А колкото до това,че Украйна се разцепва се чудя защо тогава всички соц-партийни фукционери са по летищата и граничари ги озаптяват да не напуснат страната ...
12
2
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Е като го убият протестиращите как ще защитава интересите на народа ? Разсъждавай малко.
11
8
 
12
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Садам го измъкнаха от подземен бункер, Кадафи от тръба. Тоя от къде ли ще се покаже ,напълнил гащите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само си спомнете, че преди време имаше доста сериозни обвинения, че Янукович е наредил Юшченко да бъде отровен... Ама и той нали "на ползу роду...."
9
1
 
2
 
! Отговори
оха преди 10 години
До Салахадини се раздават много ама много
8
0
 
2
 
! Отговори
м дааа преди 10 години
у нас
7
4
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Айде Украина спсявай фалиралия ЕС!!Сега като почнат едни Пенита и Лидъли с германска бира ум ша ви зайде!!!Мухахаха .Искам украинка за чистачка у нас!!И като гледам, ще имам май!!!
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Янукович избяга от народа си, нали уж защитаваше неговите интереси, пък сега бяга като стрелян заек!
5
9
 
13
 
! Отговори
всички останали преди 10 години
Американският посланик в Киев ще каже, кои партии ще бъдат разрешени (фашистките), и кои партии ща бъдат забранени (всички останали)!
4
9
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Тия в Киев какво се правят на ощипани. В Донецк е да ги информирам. Айде,ако им е яко дупето да отиват и да го убиват. Ама нещо май не им се иска,че се правят на две и половина. Минъорите ги чакат ,евромайдановците да се позапасят с повечко вазелин и други лубриканти,че инак ще боли мноогоооооооооооооооооооооо
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Русия съм,в Русия съмНе,в Беларус,в БеларусПри Мадуро,при Мадуро...Ким,Ким,Ким
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Историята на Украйна е до болка позната в България и Латинска Америка. САЩ и МВФ ще им отпуснат уж "помощ" от 1 милиарда долара или малко повече. Тимошенко и Кличко ще трябва да закрият армията и отбраната на Украйна, да вдигнат цените и да закрият конкурентните заводи на САЩ. САЩ вече ще ги пазят с бази и НАТО и ще има внесат ГМО за да ги хранят.
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам къде е, но скоро ще бъде при Чаушеску !