Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим

Турчинов пое задълженията на върховен главнокомандващ
26 фев 2014 12:15, Елка Василева
178
Бившите президенти на Украйна обвиниха Русия в пряка намеса в Крим
Виктор Юшченко, Леонид Кравчук и Леонид Кучма. Снимка: Reuters

Тримата бивши президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, заявиха, че Русия пряко се намесва в политическия живот в Крим, предаде Интерфакс.

Русия, която през цялото време наричаше опитите на нашите международни партньори за политическо урегулиране на ситуацията намеса във вътрешните работи на Украйна, сега сама прибягна до пряка намеса в политическия живот в Крим, се казва в съвместно изявление на тримата бивши президенти.

Според бившите украински лидери правоохранителните органи трябва да проверят спекулациите за нарушаване на правата на рускоезичното население на Украйна, разпалването на вражда между регионите въз основа на тяхното културно и историческо многообразие. Властите в страната трябва също да обърнат внимание на унижението на украинския език и откритите прояви на неуважение към държавните символи на Украйна, казват бившите президенти.

Още по темата

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров прикани ОССЕ да осъди най-решително засилването на националистическите и неофашистките настроения в Украйна, призивите да се забрани руският език, съобщи днес руското външнополитическо ведомство след срещата на министъра с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер.

Лавров е призовал ОССЕ "по-най решителен начин да осъди нарастването на националистическите и неофашистките настроения в Западна Украйна, призивите на националистите да се забрани руският език, да се превърне рускоезичното население в "неграждани", да се ограничи свободата на изразяване на мнения, да се закрият неугодните политически партии", предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви по-рано днес, че партията му ще внесе в Държавната дума законопроект, даващ право на украинците да получат руско гражданство, предаде ИТАР-ТАСС.

Той също така предлага да се даде възможност на всички желаещи сътрудници на отряда "Беркут" да постъпят на работа в структурите на руското МВР и впоследствие да получат руско гражданство.

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, и. д. президент на Украйна, пое задълженията на върховен главнокомандващ въоръжените сили на страната. Това се посочва в подписан днес указ на държавния глава, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Съгласно т. 17 от част първа на чл. 106 и чл. 112 от Конституцията на Украйна поемам, считано от днес, задълженията на Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се притеснявaй 95, десните в русия сa проaмерикaнски, мисля че местните нa еднa подурaлскa облaст дори искaхa дa ги приемaт в СAЩ преди време! Целия свят скоро ще сме едно село. ТОВA СA ФAКТИТЕ, БЕЗ ЗНAЧЕНИЕ НA КОГО МУ ХAРЕСВA, ИЛИ НЕ.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нaционaлистъИ гледам как ще си плати :). Като Украйна каза, че иска 35 млрд. долара от ЕС-то гледаха тъпо и им обещаха не повече от 1-2 млрд. - останалото ако дойде и по под формата на "чужди инвестиции" - т.е. като у България - ние ви даваме пари - вие ни давате предприятията, концесиите, монополите и т.н. :).Мисля, че крайния резултат от тези глупости ще е, че Украйна ще се разпадне на 3 или 4 и то до месеци. Между другото тази териториика е доста изкуствено създадена.
100
2
 
1
 
! Отговори
ЗА 107 преди 10 години
До АнонименТОВА САМО ТИ СИ ГО ВЯРВАШ. ЛЕВИТЕ В ЕВРОПА СА ПРОРУСКИ НАСТРОЕНИ
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
101 Може и така да е не отричам , межди другото в мюсулманския свят тече в момента конфликт предимно помежду им знаеш шийти и сунити , съгласен съм но руснаците имат проблем и те си го знат много добре защото като европейска нация и при тях раждаемостта е ниска , застаряването на самите руснаците също , това са европейски проблеми а от юг и югоизток чукат на врата китайци и мюсулмани , това е истината .
98
1
 
5
 
! Отговори
мими преди 10 години
ДОЛУ УКРАЙНА!!!!!!КРИМ Е НА РУСИЯ!!!!!!САМО ПЛЮЕТЕ ПО РУСИЯ БЕЗ ПРИЧИНА,ТЯ ТОЛКОВА ЛИ МНОГО ВИ ВРЕДИ.ЕВРОПА И МВФ КАКВО ЩЕ ДОНЕСАТ НА УКРАЙНА,ЗНАЙТЕ БЕДНОТИЯ И БЕЗРАБОТИЦА!!!!!!!
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНЕЩО ПРОТИВ РУСКИЯ ПРОИЗХОД ЛИ ИМАШ?
96
0
 
4
 
! Отговори
ЗА 97 преди 10 години
ТУРСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ОТИДЕ В СОЧИ
95
0
 
2
 
! Отговори
Аз пък мисля преди 10 години
да поискам и РУСКО гражданство освен родното. Гледам как всячески се мъчат да разрушат РУСИЯ - НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА. Така както стотици хиляди руснаци са загинали за нас да не сме под турски ятаган - да защитим страната, спасила ни смърт и приютила 300 000 българи бягащи от турчина-душманин
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
че позицията на пучиското правителство ЕС и САЩ за този район са без значение. Важна е позицията на Ердоган, но той със сигурност няма да застане на страната на пучистите по обясними причини. -----------------------Извинявай 92 но използването на термина " пучинско правителство " издава твоя руски произход или поне произхода на материалите които четеш и от които черпиш информация .
93
0
 
3
 
! Отговори
89 преди 10 години
Пропускаш само една малка подробност - мюсюлманството не е монолитна е единна религия. Ако в тези 25-30 млн. слагаш и разните азерски, хазарски, грузински и още куп подобни племена с много в грешка. Разликата между азер или татарин мюсюлманин и чеченески мюсюлманин е от земята до луната - горе-долу като между християнин и богомил. :)))
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До нaционaлистъЕНП 277 ДЕПУТАТА, ПЕС 218 ДЕПУТАТАНЕ Е ГОЛЯМА РАЗЛИКА
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българинВ ЕВРОПА ЛЕВИТЕ КОЛКО СА МОЖЕ ДА ПРОВЕРИШ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА
90
2
 
0
 
! Отговори
нaционaлистъ преди 10 години
Умиление предизвиквa у мен елементaризмa в проруските " съждения" тук. Бе Европa е " русофилскa", бе Уевите сa във " възход", плоски и полирaни мозъци сте мухъли, зaтовa и толковa често реaлносттa ви го зaбивa дълбоко! Aз съм нaционaлистъ и изпитвaм увaжение към нaшите укрaински брaтя! С тях сме в борбaтa с руския империaлизъм, и нито педя от свещенaтa укрaинскa земя, нямa дa бъде дaденa!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
92 Но кой ти говори за такива неща , кой е тръгнал да маха военние бази от Севастопол , защо предричате неща , които в момента нямат нищо общо с с исстината а истината е че Русия вдига цената на газа и на митата , раздава на Кримските руснаци паспорти по облекчена роцедура въпреки ,ч е знае много добре че в Украйна не от сега а отдавна не се признава Двойното гражданство , ТОВА СЕ КАЗВА ДЪРЖАВЕН СЕПАРАТИЗЪМ , нищо друго . в Киев се смени едно корумпирано управление но никой не срещу Русия
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българинНЕ СЕ ЯДОСВАЙ, ПРОСТО АНТИРУСКАТА ПОЛИТИКА В ЕВРОПА НЯМА БЪДЕЩЕ. В ЕВРОПА ЛЕВИТЕ СА ПРОРУСКИ НАСТРОЕНИ И ИСКАТ ОБЕДИНЕНИЕ НА ЕВРАЗИЯ СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО НА ЕВРОПА.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 85ТУРЦИЯ ВОДИ КУРС НА СБЛИЖАВАНЕ С РУСИЯ И ЕС
86
0
 
5
 
! Отговори
85 преди 10 години
Не ми се пишат глупости. Казах ти ясно украйнците са малцинство в Крим и Севастопол. А нападение на военни бази не е само да мяташ камъни през оградата, а каквито и да е действия които въпрепятстват нормалното и функциониране вкл. затрудняване на логистиката, придвижването и т.н.Казах ти ясно, че позицията на пучиското правителство ЕС и САЩ за този район са без значение. Важна е позицията на Ердоган, но той със сигурност няма да застане на страната на пучистите по обясними причини.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРАСТАТ ПО ДЪРВЕТАТА НАПРАВО. ТИ ДА НЕ СИ НЯКОЙ РЕЛИГИОЗЕН ПРИМИТИВ?
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
87 Не сме ли , не е ли България малко по хубава страна за живеене от преди 2007 , ти сляп ли си глух ли си или си *** като тапир.
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80 Не са 40 млн а са между 15-20% това колко прави 25-30 млн , но растат със страшна сила . На практика Русия е Европейската е една от страните с най-много мюсулмани наред с Албания , Босна , Косово , България