Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол

Това е въоръжена окупация, заяви украинският вътрешен министър
Обновена: 28 фев 2014 14:16 | 28 фев 2014 09:07, Елка Василева
312
Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол
Летището в Симферопол. Снимка: Reuters

Въоръжени лица са завзели летището Белбек в Севастопол. Неизвестните лица са пристигнали там, за да „не допуснат пристигането на някакви бойци“, съобщи Интерфакс, като се позова на компетентни военни източници от Севастопол.

Според някои данни на територията на летището действат руски военни, разположен е щабен БТР с комуникация, посочва агенцията.

Още по темата

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков потвърди малко по-късно, че руски военни са блокирали летище в Севастопол и определи завземането на летища в Крим като "въоръжена окупация".

Оценявам случващото се като въоръжено нахлуване и окупация. В нарушение на всички международни договори и норми, пише Аваков в профила си във Facebook. Това е пряка провокация за въоръжено кръвопролитие на територията на суверенна държава. Това вече не е от компетенциите на МВР. Това е от компетенциите на Съвета за национална сигурност и отбрана, посочва министърът.

За летището Балбек в Севастопол Аваков пише, че то е „блокирано от военни подразделения на флота на Русия. Вътре в летището се намират военни и граничари от Украйна. Отвън са военни в камуфлажни дрехи и с оръжие без опознавателни знаци, но не криещи принадлежността си. Летището не работи. На вътрешния периметър има постове на МВР на Украйна. Въоръжени сблъсъци засега няма“. 

През нощта група въоръжени лица проникнаха в летището в Симферопол. Към момента неизвестните лица вече са напуснали летището, но информацията за случилото беше противоречива.

Според очевидци около 50 въоръжени и екипирани хора са пристигнали на летището с три автомобила „КамАЗ“ без номера и опознавателни знаци. Първоначално те отцепили терминала за вътрешните полети, но след това превзели цялото летище.

Друг очевидец съобщава, че хората в камуфлажни дрехи са били около 150, а „КамАЗ“-ите четири. В автомобилите е имало муниции. Неизвестните са говорели с характерен руски акцент и според източника на агенцията те били много решителни да не допуснат пристигането там на украинския вътрешен министър Арсен Аваков и председателя на Съвета за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Говорителят на летището Игор Стратилати междувременно съобщи, че въоръжените лица са нахлули на територията на летището с руски знамена. „Мислели са, че се е стоварил украински десант, но когато видяха и се убедиха, че няма такова нещо, се извиниха и си тръгнаха“, каза Стратилати за „Ехото на Москва“.

Той добави, че летището работи в обичайния си режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е на русия? !? Украйна е на украинците другарко колониализма си отиде но ще умре с вас
157
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна не може да се раздели току така. Крим би трябвало да стане руски, но останалата част неможе, защото руснаците не я искат, не могат да я преглътнат. Русия се изтропа 50 милиарда за олимпиада, курсът на рублата падна с 25% само за година, има тенденция за спад в цените на нефта и следователно на газа. От края на тази година, в Европа започва вносът на втечнен газ от САЩ и ако се форсира споразумението за свободна търговия, то неговата цена ще бъде почти трикратно по-ниска от на Газпром.
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
201 Има едно предимство , ще се увеличи наплива от желаещи да се преселят тук и ще си решаваме демофграфските проблеми , както е казал народа всяко зло за добро
155
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко за Българите в Крим,ако останад под Руски контрол ще си останат бедни като нас,каква съдба,едва ли господ е Българин
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Македонеца се напи
153
13
 
3
 
! Отговори
Десен преди 10 години
Всяка държава която е била под Руска опека е бедна....примери искате ли че неса малко?
152
13
 
3
 
! Отговори
Обама преди 10 години
Порсто както си прелитам над Москва с Б-2 за да се рагледам дали да не взема да разтоваря багажа в двора на Кремъл? Кво ще речете братя българи и на вас май ви писна от комунистически *** и червени предатели?
151
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НФБ ТИ ПРОПОВЯДВАШ РУСИЯ НА 120 ДЪРЖАВИ ВЕЧЕ СЕ СЪГЛАСИХМЕ С ТЕБ СТИГА СИ ПОВТАРЯЛ
150
2
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
КРИМ ПОИСКА ОФИЦИАЛНО ПОМОЩ ОТ РУСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕЗАПАДНА УКРАЙНА ПОИСКА ПОМОЩ ОТ САЩ И ЕС...ЕТО ТОВА СА ДВЕ ДЪРЖАВИ ..НЕКА ВСЯКА ПОЕМА СВОЯ ПЪТ С МИРНО УРЕЖДАНЕ НА ГРАНИЧНИТЕ ИМ СПОРОВЕ КАКТО СТАНА С ЧЕХОСЛОВАКИЯ...ЕТО Я И СЪРБИЯ И КОСОВО..
149
1
 
1
 
! Отговори
) преди 10 години
Стената ще бъде разрушена
148
2
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До АнонименПРИЯТЕЛЮ МНОГО БЪРКАШ АКО КАЗВАШ ЧЕ КОЛОНИАЛИЗМА СИ Е ОТИШЪЛ...МНОГО БЪРКАШ АКО КАЗВАШ ЧЕ В САЩ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ...*** ДО 1970Г НЕ СА ИМАЛИ СЪЩИТЕ ПРАВА КАТО БЕЛИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ЯНКИ ...УЧИЛИЩА ..ЗАВЕДЕНИЯ... ТРАНСПОРТ УЧИЛИЩА..НЕКА ГОВОРИМ ИСТИНАТА..КОЙ УБИ МАРТИН ЛУТЪР КИНГ...НЕ СЪМ РУСОФИЛ НИТО ТЕХЕН ЗАЩИТНИК НО ГЛЕДАМ ИСТИНАТА И МИСЛЯ С ГЛАВАТА СИНАЙ-ДОБРЕ Е УКРАЙНА ДА СЕ РАЗДЕЛИ И ВСЯКА ЧАСТ ДА ПОЕМЕ ПЪТЯ СИ БЕЗ КРЪВОПРОЛИТИЕ. КАКТО СТАНА С ЧЕХИ И СЛОВАКИЯ
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименmnogo ti se iska.
146
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 10 години
*** Василева няма нищо общо с тази статия. Това е превод от руската преса. Стоя зад думите си.
145
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоо пиини си хапчето те бяха вече в берлин построиха стена за да не могат попадналите под тяхно робство да ходят при роднините си 53 000 германеца са осъдени и лежали в затвор берлинската стена я събориха но тя ев главите на руснаците и те постоянно я строят на чужди територии 120 нации са вътре в руската стена
144
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин зaгуби Киев, скоро ще зaгуби и Москвa.
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ИСТИНАТА,ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ, *** Василева ПИТАМ ВИ ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ТОЛКОВА БРУТАЛНО.
142
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 10 години
До 184: И ЮАР, и ЮАР...
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън комунистите от България
140
5
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
МИСЛЯ ЧЕ МОЖЕ РУСИЯ ДА СЕ РАЗДЕЛИ НА 120 ДЪРЖАВИ НО НЕКА И САЩ СЕ РАЗДЕЛИ НА 51 ЩАТА...ФРАНЦИЯ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ТЕРИТОРИИТЕ ДОМ -ТОМ..КАКВО ОЗНАЧАВА ФРЕНСКА ГВИАНА..А АНГЛИЧАНИТЕ..ДА ДНЕС ЗАПАДА Е ПО ДОБРЕ УСТРОЕН..ИМА КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ РАЗЛИЧНО НО НЕКА ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ ДА ПЛАЩАТ ЗАПАДНИ ЗАПЛАТИ КОГАТО ОТИВАТ В БЕДНА СТРАНА А НЕ ДА РЕВАТ ЧЕ ИМАЛИ НИСЪК СТАНДАРТ..ИЗНАСЯТ СЕ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ КОИТО НЯМА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ТОВА Е ИНТЕРЕСА КЪМ УКРАЙНА КЪМ ПОЛЕЗНИТЕИЗКОПАЕМИ
139
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците разположиха войската си на границата с Украйна и само чакат сигнал да нахлуят. ЕС и САЩ напълниха гащите от страх. Напред руснаци, аз съм с вас! НАХЛУВАЙТЕ И ИДВАЙТЕ И НАС ДА НИ ОСВОЦОДИТЕ ОТ ФАШИСТКО РОБСТВО! НЕ СЕ СПИРАЙТЕ ЧАК ДО БЕРЛИН!