Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол

Това е въоръжена окупация, заяви украинският вътрешен министър
Обновена: 28 фев 2014 14:16 | 28 фев 2014 09:07, Елка Василева
312
Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол
Летището в Симферопол. Снимка: Reuters

Въоръжени лица са завзели летището Белбек в Севастопол. Неизвестните лица са пристигнали там, за да „не допуснат пристигането на някакви бойци“, съобщи Интерфакс, като се позова на компетентни военни източници от Севастопол.

Според някои данни на територията на летището действат руски военни, разположен е щабен БТР с комуникация, посочва агенцията.

Още по темата

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков потвърди малко по-късно, че руски военни са блокирали летище в Севастопол и определи завземането на летища в Крим като "въоръжена окупация".

Оценявам случващото се като въоръжено нахлуване и окупация. В нарушение на всички международни договори и норми, пише Аваков в профила си във Facebook. Това е пряка провокация за въоръжено кръвопролитие на територията на суверенна държава. Това вече не е от компетенциите на МВР. Това е от компетенциите на Съвета за национална сигурност и отбрана, посочва министърът.

За летището Балбек в Севастопол Аваков пише, че то е „блокирано от военни подразделения на флота на Русия. Вътре в летището се намират военни и граничари от Украйна. Отвън са военни в камуфлажни дрехи и с оръжие без опознавателни знаци, но не криещи принадлежността си. Летището не работи. На вътрешния периметър има постове на МВР на Украйна. Въоръжени сблъсъци засега няма“. 

През нощта група въоръжени лица проникнаха в летището в Симферопол. Към момента неизвестните лица вече са напуснали летището, но информацията за случилото беше противоречива.

Според очевидци около 50 въоръжени и екипирани хора са пристигнали на летището с три автомобила „КамАЗ“ без номера и опознавателни знаци. Първоначално те отцепили терминала за вътрешните полети, но след това превзели цялото летище.

Друг очевидец съобщава, че хората в камуфлажни дрехи са били около 150, а „КамАЗ“-ите четири. В автомобилите е имало муниции. Неизвестните са говорели с характерен руски акцент и според източника на агенцията те били много решителни да не допуснат пристигането там на украинския вътрешен министър Арсен Аваков и председателя на Съвета за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Говорителят на летището Игор Стратилати междувременно съобщи, че въоръжените лица са нахлули на територията на летището с руски знамена. „Мислели са, че се е стоварил украински десант, но когато видяха и се убедиха, че няма такова нещо, се извиниха и си тръгнаха“, каза Стратилати за „Ехото на Москва“.

Той добави, че летището работи в обичайния си режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
20
 
! Отговори
:) преди 10 години
НАТОВ-ци, замесени в 2 настоящи войни, да реват за световен мир звучи като проституки да искат спазване на най-високи морални норми...
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 193 от славянин Какво по-точно за украинския шовинизъм? Нали не закачат някого навън? Това, което правят, си е тяхна вътрешна работа.
176
3
 
2
 
! Отговори
Колев преди 10 години
До Анонименблагодаря за съвета мисля да остана.Няма да се дам толкова лесно.АТАКА-ПОБЕДА
175
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Земята на народитеКомунистите *** на са.ун
174
9
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Това, че са без опознавателни знаци какво означава? Че ги е шубе да се идентифицират. Играят си на провокацийки, белким някой се върже и им посегне първи, иначе самите те не искат да поемат инициативата.
173
3
 
2
 
! Отговори
Vankata преди 10 години
До АнонименАбсолютно точна констатация, и евтиният морскии транспорт от САЩ, само ще дозакове последния пирон в ковчега на Русия - Украйна се разцепва, това е сигурно, Полша печели най-красивите жени, поляците от край време имат проблеми там, точно с това, а Русия се окопава срещу Исляма, но пък ЕС задържа статуса на Периферията си и богатеят баснословно корпорациите му, докато и последният балон с надуе на макс и си изтеглят капиталите и ЕС се разпадне!!!:)
172
5
 
14
 
! Отговори
Колев преди 10 години
До АнонименСвобода за народите долу ЕС и натовския империализъм.Европа на народите.
171
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами колев отивай където искаш сега стената е съборена
170
3
 
21
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Мен никой не ме попита искам ли в NATO.Не ме попита искам ли в ЕС.Това дали е демократично?
169
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СВОБОДA ЗA НAРОДИТЕ ДОЛУ РУСКИЯ ШОВИНИЗЪМ, ИМПЕРИAЛИЗЪМ И НЕОКОЛОНИAЛИЗЪМ! ВЕДНAЖ ЗAВИНAГИ ДA СЛОЖИМ КРЪСТ НA ИМПЕРИИТЕ ОТ МИНAЛОТО, РУСИЯ Е ПОСЛЕДНAТA РAЗПAДAЩA СЕ ТAКAВA, ДA ПОМОГНЕМ НA ДЕМОКРAЦИЯТA И МИРA!
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УНИАН со ссылкой на информированный источник сообщает о том, что на внешний рейд Балаклавской бухты под Севастополем подошел ракетный катер Черноморского флота (ЧФ) РФ. Тем самым фактически был заблокирован выход из бухты в море кораблям и катерам украинских пограничников. Кроме того, на улицах города Севастополя появился еще один бронетранспортер морской пехоты ЧФ РФ на площади Ушакова, у здания Матросского клуба ЧФ РФ. В информагентстве отметили, что уточнить информацию в пресс-службе Черноморского флота РФ не предоставляется возможным.
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11:47Российские танки находятся в 15 км от границы с Украиной. Об этом сообщает Интерфакс-Украина со ссылкой на источник в военных округах. Российская сторона нас проинформировала о том, что в рамках проведения учений вблизи границы с Украиной будет находиться военная техника, сообщил собеседник агентства.
166
14
 
3
 
! Отговори
сауди араб преди 10 години
Вервай си, ние инвестираме в бъдещето, а русия кво прави, напада по малки народи и ги заробва? Няма народ в света да иска доброволно да е в съюз с комунистическа русия. Ако има кажи коя е? Пък за моя мозък не се кахъри, гледай си твоя. Вземи заедно с руските ти приятелчета да съберете тоалетна хахртия и я пратете на мъдурото във венецуела,че скоро ще стане както при нас по времето на комунизма. Ще има да цапат стените в тоалетните, щото вестниците са скъпи. путин да не би да е избран честно?
165
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
203+ Турция има голям терминал за втечнен газ, но ни играе игрички не ни дава изграждане на газопровод и внос от там, иначе отдавна да сме решили този въпрос с внос на азерски и катарски. Колкото до Донецк и Харцыск, Русия дълги години източваше Украйна чрез него. В същност това е и легендата за Украинската икономика и проруските протести в Украйна. Изглежда руснаците знаят, че това няма да е задълго, защото построиха нов завод за тръби. Неговото производство е по-скъпо обаче.
164
13
 
2
 
! Отговори
сауди араб преди 10 години
Вдигам добива на нефт и ръшша, ке клекне, даже ще се наака. Веднъж го сторихме по времето на ссср, сега може пак да го повторим. един 1$ да не стане 1 мил.рубли. Не се перчете много, щото тоя път няма прошка.
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
120 народа земите им и богатствата им сигурно пак са на русия не ви щем олигарсите за посредници ще купуваме от тях нека се замогнат
162
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
205 Кой ти ликвидира икономиката бе тупако , стига олигофрения смотабяци ниедни , кава иконоки аси имал че да се ликвидира и кого толкова интерсуваш ча чак и да ти ликвидира , абе вие наистина се взимате на сериозно
161
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майданските снайперисти - къде сте бе - що не стреляте по спецназовците - нали сте големи украйнски патриоти :) Хайде бе - един камък метнете, да ви видим сега! Каквото търсихте - получихте, потапяйте се!
160
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
НА 199СЕГА БЪЛГАРИЯ НА КАКВО ДЕРЕЖЕ Е?ПО-БЕДНА Е ОТ ЦЪРКОВНА МИШКА,ТАКАВА Е БИЛА ПРЕДИ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ 1944Г.ЗАСЕГА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА ВЪВ ЕВРОПА!!!!!ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА Е ИМАЛО РАБОТА И ХЛЯБ,А СЕГА КАКВО ИМА??????ЕДНА МИЗЕРИЯ И БЕДНОТИЯ!!!!!!ЕВРОПА НИ ИЗПОЛЗВА НАС,ТЯ НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА СЪЗДАВА ДОБЪР ЖИВОТ НА ХОРАТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.ЗАПАДНА ЕВРОПА СИ МИСЛИ САМО ЗА ТЯХ,ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА,А САМО ГЛЕДА КАК ДА ГИ ИЗПОЛЗВА ИКОНОМИЧЕСКИ И ДА ЗАВЛАДЯВА !!!!!
159
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДесенНие като сме под Американска опека, цъфнахме и вързахме. Глад, мизерия, безработица, болна нация, най - бързо изчезващата в света. Да благодарим на Американските ни "приятели" че ни ликвидираха икономиката, образованието, здравеопазването и армията.