САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна

Ще защитаваме рускоговорящите при насилие, контрира Путин
Обновена: 2 мар 2014 12:30 | 2 мар 2014 07:30, Александър Попов
801
САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна
Снимка: Reuters

Отправяйки доста сериозно предупреждение, САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски. В противен случай рискува международна изолация и промяна на отношенията си с Вашингтон, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Още по темата

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона.

"Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.

Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите
възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по национална сигурност Сюзан Райс.

Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна.
 
"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място, Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


801
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
1
 
1
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ ЗАВИ преди 10 години
До 611!!Незнам от къде съм избягал но от такива анонимници като теб сме на този ред..Аз няма да те обиждам както ти правиш..не е това начина като си на различно мнение от някой друг.
453
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 618"Евала" - мале в българия каква дива селяния ви тресе, просто не ми го побира акъла. Я да питам като Украйна е руска територия, то тогава България държава ли е според *** или руска провинция?
452
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е русия е същия като в България, но ако тук има пропаст между бедни и богати - с други думи населението и няколко-стотин *** като станишев, божков, доган и тем подобни, то в русия не е пропаст, ами са на различни планети.
451
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ ЗАВИАбе ти пак ли избяга от лудницата?
450
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 610Самите руснаци не са проблем и никога не са били. Проблема винаги са били управниците на Русия и пропагандата. Руснаците уж мразеха всички англо-говорящи. Да, и така се говореше и по руските телевизии. Ама интернет е пълен с кадри какво стана концерта на ac-dc 91-ва. Полицията седеше и се молеше нищо да не става, защото имаше милиона и половина души и беше неудържимо. По руските телевизии се съобщаваше за няколко хиляди. И въпреки пропагандата всички пееха и знаеха текстовете.
449
3
 
27
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ ЗАВИ преди 10 години
Правителство!!Как ще помогне на нашите сънародници там???Защо отказвате гражданство на нашите братя а заселвате *** в България???Тези два въпроса трябва да бъдат задавани на ставане и на лягане на тия бетонни кратуни в парламента!!!
448
32
 
4
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ ЗАВИ преди 10 години
Този путин е егати агресора ще запали голяма война тоя ***..Руските амбиций започнаха много да дразнят..и то целия свят.Намесиха се в Сирия и какъв е резултата?Хиляди убити и прогонени от домовете си хора..Гледайте сега какво ще стане с Украйна...още по зле..Сега обаче България е пряко засегната и ще бъдат избити много българи..вече има жертви от нашите но всичко се прикрива защото и тук ситуацията е взривоопасна.Къде спите български журналисти???Всяка секунда трябва да питате българското
447
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** сигурно пак се е напушил ама нищо утре като го пусне тревицата и се сети че все пак Русия е най голямата ядрена сила в света ще започне пак да го увърта.
446
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ванката 578Ванка, мръсната ционистка *** управлява и Русия , и никога не е спирала от 100 години насам, каквото има да става по техен сценарий, ще става. Кой създаде израел....кой спонсорира руската революция 1918. А вие промитете мозъци, лижете топките на Путин и Обама и гей-европейците. Никога няма да има независима България за съжаление
445
4
 
24
 
! Отговори
Българка преди 10 години
САЩ-НАТО ДА ГО ДУХААААААААААТ ... БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА НАПУСНЕ НАТО И ЕУ И ДА СЕ ПРЕЪИДИНИ КЪМ ЕАС ...
444
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рускини да бършат *** в европа не съм виждал. това говори достатъчно
443
2
 
24
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Черният човек от бялата къща вместо да ни занимава с глупости и да пише декларациики е по-добре да каже до къде стигна изпращането на 35 млрд. помощ за бедстващия украински народ, както и да сподели как американско оръжие се оказа на мегдана?
442
5
 
16
 
! Отговори
сопол преди 10 години
запада винаги упражнява умиротворителни мисии, а русия е агресора. а в китай демокрация ли е. китай не ви ли пречи, за китайската агресия в тибет нещо ООН да свикате.
441
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 569Комунизъм никога не е имало-факт. Но *** сега искат онзи "комунизъм" дето беше тук. Ама в България и демокрация не е имало. А ето-държавата, която държи челното място за демократичност-Норвегия-какво им е-да-най-скъпите горива в света, въпреки че където копнат в морето си бликва нефт. Да ама най-важните-образоване и здравеопазване са напълно безплатни. И какв-БВП-то им продължава да се вдига. Населението също. Полицията не е въоражена-не се налага. Та?
440
3
 
26
 
! Отговори
Кирилов преди 10 години
Защитниците на радикалния ислям и неонацизма заплашват Русия с изолация.Време е да разберат,че не са господари на света.Не може да имат интереси в целият свят,а Русия да не защитава своите на самата си граница.
439
9
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
kraino vreme e muzikite da badat postaveni v izolacia i operdasheni
438
3
 
25
 
! Отговори
сопол преди 10 години
точене на ддс, ниски заплати, неплащане на заплати, корупция, безработица, подслушване, точене на евро фондове, олигарси, мутри, чалга, ниски пенсии, никаква индустрия, отрицателен прираст.как даже си позволявате акъл на други държави да давате. българия вече не е в руско влияние. все пак сме в ЕС, а райони в бг са по бедни и от африка, да не говорим за чукотка.не ме интересува пияндурската украйна. и си вярвате , че тимошенко и кличко ще променят нещо
437
6
 
35
 
! Отговори
Галя преди 10 години
СССР не съществува вече. Това, че подкрепяме Русия, не ни прави комунисти. Не подкрепяме "демократът" Обама, нито изгнилия ЕС.
436
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще им пръднат на някои части США, бре наглец, той си приел закончета, да бие по всякакви точки на света стига едно черно *** да бъде ухапано от комар, а другите да не могат да си защитят интересите, махни се бе *** нещастен
435
5
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Ето истинската оценка на украинците!!! МОСКВА, 2 мар РИА Новости. Около 675 тысяч граждан Украины въехало в Россию за два месяца с начала года, по данным погранслужбы РФ, при этом за последние две недели февраля, по данным ФМС России, за предоставлением убежища обратились порядка 143 тысяч человек.И никой не бяга към ЕС и САЩ което е показно кой е агресора!