САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна

Ще защитаваме рускоговорящите при насилие, контрира Путин
Обновена: 2 мар 2014 12:30 | 2 мар 2014 07:30, Александър Попов
801
САЩ заплаши Русия с изолация заради кризата в Украйна
Снимка: Reuters

Отправяйки доста сериозно предупреждение, САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски. В противен случай рискува международна изолация и промяна на отношенията си с Вашингтон, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Още по темата

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона.

"Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.

Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите
възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по национална сигурност Сюзан Райс.

Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна.
 
"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорящите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място, Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


801
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
1
 
6
 
! Отговори
елена преди 10 години
Ха,изпревариха!
473
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Студена война.
472
2
 
21
 
! Отговори
Защо се чудите преди 10 години
Америка отмъщава на Путин заради позицията му за сирия...ето ,че му спретнаха войната на самата граница
471
2
 
34
 
! Отговори
Колев преди 10 години
Тази урудлива нация трябва да престане да заплашва целият свят, международни убийци!
470
6
 
46
 
! Отговори
хахахах преди 10 години
Не , че е тук мястото ама да попитам - абре олигоф.ени когато нападахте Виетнам , Кореа , Ирак ,Сърбия, Афганистан , и тнт и тнт всички други , които мизерстват гладуват и измират заради вас бе най - долни твари - вие *** съобразихте ли си с някого зачетохте ли нещо уважихте ли суверинитета нечий - не не го сторихте , нито с вашите домакини (нещастните)индианци нито с когото и да е било !!! МЛЪК И НА КОЛЕНЕ .
469
1
 
48
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Изолация без Китай е вятър работа.
468
3
 
56
 
! Отговори
дънди преди 10 години
Американците заплашват? Страхуват се от Русия че ще си вземе Аляска. Американците създадоха много войни, разделяха страни, бомбандираха с уран Сърбия - светът ги мрази, а те заплашват?
467
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаркаОбичам Те.
466
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боли ги к*ла руснаците за вашата изолация. Западните психопати драпат за поредната кървава война, ок ще я имате.
465
2
 
18
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Кrаvаrinа Ти си ***. Русия ще вземе Крим защото руското население е коренно това е Киевска Рус. А украинската народнос е изкуствена. Както и македонците са изкуствено създадени като народност. Скоро и в източния дял на Македония дето хората пазят българско съзнание ще избухнат вълнения с искания за присъединяване към България а Българска армия ще навлезе в Македония която ще е присъединена към нас. Русия и България ще подпишат протокол с който Русия признава присъединяването към България на Македония а България признава Крим за Русия.
464
1
 
31
 
! Отговори
Колев преди 10 години
До ВасилевКилъри Клинтън при срещата си с тиквата в София заяви: повече грижи за ромите те са бъдещето ви.А според планът Ран-Ът,Населението на територията България не трябва да бъде над 4 милиона.Чакай инвестиции от американците..
463
2
 
18
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
В ерата на ХД-спътников шпионаж,неразумно е да се "облъчва" с дезинформации от типа: "Едуард Сноудън".А сега вие от Наса как си мислите ,че ще игнорирате моите коментари,чрез"минуси",или това вече не е "обществена тайна"? И от сега ли Рейгън инвестираше в "Звездни войни" за да достигне руските ГАПС-спътникови технологии? Ще им гоните "цървулите" ,защото руската "Придобика " от 90-те на миналия век е само мечта за вас.Ха-хахаха.Високотехнологични САЩ-маймуни.И колко ви струва този "експеримент-Терор" над мен?
462
0
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Във ерата на ХД-спътников шпионаж,неразумно е да "облъчват" дезинформации от типа: "Едуард Сноудън".А сега вие от Наса как си мислите ,че ще игнорирате моите коментари,чрез"минуси",или това вече не е "обществена тайна"? И от сега ли Рейган инвестираше в "Звездни войни" за да достигне руските ГАПС-спътникови технологии?Ще им гоните "цървулите" ,защото руската "Придобика " от 90-те на миналият век е само мечта за вас.Ха-хахаха.Високотехнологични САЩ-маймуни.И колко ви струва този "експеримент-Терор" над мен?
461
3
 
25
 
! Отговори
Hahaha преди 10 години
Единсвеният фактор който спасява САЩ от фалит е военната доминация, но Русия показа зъби и ако омекват каето се превръща в тенденция. Скоро ще бъде и крахът на съединените африкански щати. Хххахах
460
2
 
39
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
Хах, когато американците нападнаха независими държави като Ирак, Афганистан или дори Югославия никой не им каза и копче, сега кво се дървят на братушките
459
2
 
28
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до 615: България във времето на "прехода винаги е била "Американска колония".Искаш ли факти за това? Ами религиозни "кукувици",като "Вервайте ми",ами съгласието на България за "ударите на Нато в Югославия,ами участието в Ирак,Афганистан и още "мисии",не са ли Израелски и Американски завоевателски войни това? Както някога Кенеди бе отсранен от ЦРУ,така същите заедно с партньорската си Мосад спретнаха "Кулите близнаци",без знанието и участието на Пентагона.Ами "Сарафово" с всичките му предпоставки "преди " и След" ? *** ,с лекето ти,ще лансираш "врели,не-кипели"!
458
7
 
3
 
! Отговори
kravarina преди 10 години
значи в украйна на изборите избрали комунягата Янукович и всичко било манипулирано. Вие що избрахте станишев, бе. маниполирано ли е. винаги 1 милион уриди в бг гласуват за ***. и аз чакам българия да тръне напред. комунизъма ви е в кръвта, както и на украинците и руснаците. искат комунизъм с мерцедеси и карибите
457
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-много да изолира цяла Европа от газ следващата зима...
456
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХОРА - УТРЕ Е 3-ти МАРТ - ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО , ПРОШЛАЯЦИ ЗАНИМАВАТЕ СЕ С УКРАЙНА - КЪДЕ ВИ СА ТРИКОЛЬОРИТЕ НАЛИ ЦЯЛО ЛЯТО ГИ РАЗВЯВАХТЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА - КЪДЕ СТЕ ПАТРИОТИИИ ???????????? ИЛИ ПАК СТЕ ПРЕД УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО С ТЕХНИТЕ ЗНАМЕНА - ПРОДАЖНИЦИ - ПОП КРЪСТЮ
455
5
 
5
 
! Отговори
краварина преди 10 години
бело РУС, Киевска РУС и т.н. какви са в украйна, американци. това , че ги управляват корумпирани *** като в нас, не ги прави американци. по тая логика и аз съм американец, щото станишев управлява и аз мразя ***