Украйна гласува за помощ от 610 млн. евро от ЕС

Ситуацията в Киев бавно се нормализира
Обновена: 4 мар 2014 11:55 | 4 мар 2014 11:55, Веселина Йорданова
87
Украйна гласува за помощ от 610 млн. евро от ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Върховната Рада днес ратифицира меморандум между Украйна и Европейския съюз за получаване на помощ от 610 милиона евро, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

За решението за гласували 280 украински депутати. Споразумението е от февруари 2013 година, но така и не е било ратифицирано при управлението на проруския президент Виктор Янукович, уточни Ройтерс.

Още по темата
В обяснителната бележка към съответното постановление, цитирана от ИТАР-ТАСС, се отбелязва, че то "ще даде възможност да се направят необходимите стъпки, за да влезе в сила за Украйна меморандумът за разбирателство между Украйна като кредитополучател и Европейския съюз като кредитор за предоставяне на макрофинансова помощ на Украйна от Европейския съюз в размер на 610 милиона евро".

В резултат на приетото решение Киев ще получи възможност да привлече "допълнителни кредитни ресурси за поддържане на стабилността на своята финансово-икономическа система".

Водещ заседанието е председателят на Радата Олександър Турчинов, назначен от парламента за и. д. президент на Украйна. В пленарната зала са регистрирани 288 народни представители от общо 450.

Междувременно украинската столица бавно, но сигурно се връща към мирния живот. Работници възстановяват вече пешеходния мост на ул. "Институтска", предаде ИТАР-ТАСС.

Една от централните улици в Киев, "Институтска" бе място на сблъсъци по време на протестите срещу режима на отстранения президент Виктор Янукович.

Транспортната ситуация в града е под контрол; тук-таме има задръствания. Пътната милиция работи нормално. По най-натоварените отсечки са разпратени регулировчици.

Вчера вътрешното министерство в Киев съобщи, че столичната милиция е формирала пет групи за бързо реагиране и 200 пеши патрула. "Във връзка с последните събития и с цел стабилизиране на оперативната обстановка" в Киев се засилва охраната на обществения ред, информира на сайта си украинското ведомство.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: УкрайнаЕСратификация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
50 Как ще се проведе този референдум под охраната на тези войници без обозначителни знаци ли , нали се сещаш какъв ще е резултата
39
3
 
5
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До до 26--24 ;На *** очите им все в чуждото. Все чужди сметки обичат да правят.
38
1
 
3
 
! Отговори
* преди 10 години
Днес Аксенов обяви също, че референдумът за статута на Крим може да се проведе по-рано от 30 март. Първоначално допитването беше насрочено за 25 май, но с изострянето на напрежението в Украйна Върховният съвет на автономията реши да ги изтегли за края на този месец. Референдумът ще се състои даже по-рано от 30 март, заяви Аксенов пред медиите в кримската столица. Той уточни, че окончателното решение за датата ще бъде взето на заседание на Върховния съвет до края на седмицата.
37
0
 
0
 
! Отговори
до до 37 преди 10 години
Щом казваш :)))))
36
3
 
2
 
! Отговори
* преди 10 години
Собствено отбранително министерство планират да създадат властите в Кримската автономия в Украйна. Това обяви на пресконференция в Симферопол премиерът на републиката Сергей Аксенов, цитиран от РИА Новости.Новината идва, след като ред началници на силови структури в региона, включително командващият Украинския флот, преминаха на страната на проруски настроените автономни власти, които не признават новото управление в Киев.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох славянче това са непосредствени разходи , вие поне малко можете ли да рзсъждавате , те врзват само временно Платежния баланс , ако изобщо ви говори нещо термина
34
2
 
2
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До Анонимен-- *** стани злато търсач и заббгатей. Да не те е правил Волен Сидеров.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
41 Правителството на Проф.Беров наречен от някои сламения човек избрано с мадата на ДПС и с гласовете на БСП не беше предвидило изобщо Компенсации за затварянето на блоковете , беше предвидило затварянето на 1 и 2 през 1998 и изобщо не ставаше дума за Еврочленство , ограмотих ли те
32
4
 
3
 
! Отговори
213123 преди 10 години
80 УБИТИ и хиляди ранени ... и това било чиста и некурумпирана власт ! Янукович избива хора като кучета ! САМО ТОВА ПОКАЗВА КАКВА Е ВЛАСТТА ! Да беше излезнал на избори и всичко щеше да се реши без жертви , НАРОДЪТ РЕШАВА !!! ВСИЧКО ДРУГО , КОЕТО ПИШАТ ТЕЗИ БСП-*** ТУК СА ПРАЗНИ ГЛУПОСТИ НА ЛУДИ ХОРА , КОИТО СИ МИСЛЯТ , ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ГРАДИ ВЪРХУ ТРУПОВЕ ! НАРОДЪТ РЕШАВА !!!
31
3
 
2
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До prokurora--16 ; Ти какво искаш да ги хранят ли ? Егати готованското комунистическо мислене.Ислед Турско изпадаме в икономическа криза. Значи ли че не трябваше да гоним турците. След ДЕВЕТИ пак бяхме в криз но никой не ни пита дали ни е приятно.Всичко заминаваше за СССР. След Разпада на СССР Па бяхме в криза.Търгувахме само с СССР.Пазара се разпадна. Горбачов въведе Жестоки мита срещу нашите стокик Трябваше да останем към Русия така ли?Няма нужда.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
37 Не не съм от тях представи си , въпрекич е знам многп добре колко много се краде , но това е наш проблем , не на Европа , тя пише доклади , пращат ОЛАФ , нос нашите ченгета комунисти борбата е трудна , какво да се отказваме ли .Знаеш ли каква е разликата между парите на Путин и на Европа , че Путин не го интересува какво ще се случи , той си купува Украйна а Европа иска Украйна да се развие и парите да не потънат в посткомунистическата номенклатура
29
7
 
3
 
! Отговори
с. преди 10 години
ВАЖНО ! ВАЖНО ! ВАЖНО !Предвид надигащата се антиевропейска вълна и някои еуфорични проруски настроения, струва ми се задължително, всеки да си направи сам за себе си тази проста анкета от 10 точки. Това са (в общи линии основните положения в живота днес) образование, здравеопазване, пари, свободно време, бит и така нататък.МОЛЯ, отговорете:ОБРАЗОВАНИЕ - къде би пратил детето си да учи? В университет в:а) РУСИЯб) Германияв) Великобританияг) САЩЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - ако някой роднина се разболее тежко, къде си мечтаеш да се лекува:а) РУСИЯб) Германияв) Великобритания
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
33 това кой те излъга , Волен ли , гласувай си за него и ще ти даде едно кюлче , бони мозъци и понятие си нямаш от технологиите , капитлите и трудностите с които се добива това злато , копай бе , кой те спира , някой да те е спрял , отиваш кандидатсваш за концесия някъде си където само ти и баба ти знаете че има златна жилка , тамън няма да има конкуренция , купувай машини те не струват нищо , наемай хора и действай нали си отворко
27
1
 
1
 
! Отговори
от 34 до 36 преди 10 години
Предполагам, че си от тези под 1% "усвоили" парите. Баща ти от ДС - ти младенец, завършил някъде, ти си знаеш къде - подготвен с много теории как това, което правят крадците на България, колко било полезно, според някой икономически приом.ВАШЕТО "УСВОЯВАНЕ" НЯМА ДА Е ВЕЧНО.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
34 пълни глупости си изписал , нещо за европейските фондове да си чул случайно , кой е най-олемия чуждестранен инвеститор в момента когато инвеститорите се изнесоха след кризата , известно ли ти е че ако ги нямаше европейските инвестиции съвсем щеше да цъфнеш и да вържеш. А ако взимаш заеми е нормално този който ти ги дава ако е МВФ да има претенции как ги харчи защото той не ти ги дава за да си пълниш гушата , а за да се развива страната , това е неговата роля , на теб не ти харесва нали
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tia ukrainzi mnogo al4ni be. da se opraviat bez da prosiat. nikoi ne im e dlyzen. dr. strani kak se opraviat.
24
2
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Прав си. В крайна сметка като погледнем Обамата и предизборната му кампания и колко струва и колко европейци от малките страни биха могли да се нахранят и за колко време - ЛОШО ЩЕ НИ СТАНЕ.Обаче парите текат в обратна посока - към МВФ, ЕС и САЩ. Не към БГ. Ние ако искаме пари - само под формата на заем, който те ще ни кажат къде да инвестираме и харчим.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБългария една от най-богатите на златни залежи.Не случайно ни се присмиват --злато газим, гладни ходим
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е лошо няма сега вече са длъжници и на Евросоюза Бравос давайте все така нали си заминава искайте и още като в Гърция все един ден трябва да Банкрутира
21
1
 
5
 
! Отговори
ПСС преди 10 години
Явно ситуацията е майка плаче! Преди дни плакаха за 100+ милиарда, сега са навити на 600+ милиона. Или кой колкото даде - малко, но от сърце. Навярно си мислят, че е като при комшията да отидеш - той бърка в джоба и дава. Нещо не чух за гаранции, как ще се връщат и други такива. Ако стане, да знаете , че и аз искам. Може и по-малко.