ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени

Кремъл пък разкритикува Запада и го обвини в "двоен стандарт"
Обновена: 7 мар 2014 15:42 | 7 мар 2014 15:41, Веселина Йорданова
123
ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени
Антивоенен митинг пред руското посолство в Киев. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз очаква разследване и предаване на правосъдието на отговорните за убийствата и насилието в Украйна. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Кочиянчич каза това, помолена за коментар на изтеклия запис на разговора на Ащън с външния министър на Естония Урмас Пает.

Както Dnes.bg писа, в записа външнополитическият представител на ЕС Катрин Ащън и външният министър на Естония Урмас Пает обсъждат насилието в Украйна.

Още по темата
"Всички свидетелства сочат, че убитите от снайперисти хора и от двете страни - полицаи и хора от улицата, са били убити от едни и същи снайперисти, казва Урмас Пает в записа, качен в YouTube. "Сега става все по-ясно, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", добавя Пает. "Интересно. Тогава това трябва да се разследва", отвръща Катрин Ащън.

Преди няколко дни пресслужбата на министерството на здравеопазването на Украйна съобщи, че 95 души са загинали по време на протести в Украйна от 30 ноември 2013 година до 3 март. Близо 1000 души са потърсили медицинска помощ.

Днес говорителят на ЕК Алехандро Улзурун не отговори на въпрос дали подготвяните от държавните и правителствените ръководители на ЕС визови забрани за руснаци биха били насочени към притежателите на служебни и дипломатически паспорти, или биха обхванали по-широк кръг граждани на Руската федерация.

По неговите думи на този етап е рано да се говори по тази тема, доколкото все още няма решение.

Попитан дали възможните икономически санкции срещу Русия биха засигнали доставките на газ, Улзурун отново не даде ясен отговор. Той уточни, че ЕС е готов да подпише споразумението за асоцииране с Украйна в цялост, а в политическата му част – преди изборите в края на май.

Междувременно Кремъл разкритикува западната подкрепа за новото украинско правителство като "триумф на двойния стандарт", предаде ДПА.

"Това, което сега виждаме в Украйна, е триумф на беззаконието, на цинизма и на рухването на международното право", заяви днес в телевизионно интервю Дмитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин.

По думите му Западът пренебрегва правото на самоопределение, за което призовават някои в Украйна. Усилията на руския президент за деескалация на кризата в Украйна не срещат разбиране, заяви Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Москва не оркестрира събитията в Украйна. "Тъкмо напротив", каза Песков в интервюто.

Русия няма да приеме езика на санкции и заплахи от страна на ЕС, но ако те бъдат приложени, няма да останат без отговор, пък се казва в разпространено днес изявление на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В текста се посочва,че Москва е посрещнала "с недоумение" резултатите от вчерашното извънредно заседание не Европейския съвет в Брюксел, посветено на кризата в Украйна. "Трудно е да се отървем от впечатлението, че конюнктурните подходи са надделели над здравия разум, който диктува необходимостта най-малкото да се изслуша принципната позицията на стратегическия партньор на ЕС - Русия", заявява външнополитическото ведомство в Москва.

Министерството оценява като "крайно неконструктивна позиция" решението на ЕС да замрази преговорите с Русия за облекчаване на визовия режим.

В отделно изявление руският дипломат Анвар Азимов, главното длъжностно лице по визовия диалог с ЕС, каза, че съюзът не е налагал никакви визови санкции спрямо конкретни руски граждани, включително политици. По думите му, ако това стане, ще бъде нарушение на споразумението от 2006 г. "за опростено издаване на визи".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: УкрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стана ли ясно кои са истинските убийци сега? Не кой друг а от новата власт, а всички скачат на руснаците и най-вече хамеригунците дето са най-отговорните за тая блъсканица в Украйна. Не си спряха империалистическите въжделения, не ги е срам!
77
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Украинци, тези дето направиха Голодомора, сега го гласят пак!
76
0
 
8
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
Интересно , как ли ще се самоосъдят , след като те самите подкрепяха финансово същите бандити който убиваха
75
0
 
25
 
! Отговори
хика преди 10 години
Запада помага за распадането на Украйна! Украинци опомнете се, Америкосите не ви мислят доброто не забравяйте какво направиха с Югославия, Либия, Сирия...
74
1
 
2
 
! Отговори
78 анонимен преди 10 години
Да се поправя до 76 не 77Явно се трият коментари тук -.-*** медийна цензура!
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще дойде денят, в който майданските терористи и съучастниците им ЕС и САЩ ще си платят за това, което извършиха.
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези които стрелеха бяха откупени и ако не греша техните деца сега отглеждаме като "бежанци"-бъдещи терористи.Никога руски граждани няма да стрелят по мирни Украинци.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 77 Дали са ти психотропни хапчета от ЦРУ и са ти казали, че са антидепресанти! Не ги пий повече ;-)
70
0
 
3
 
! Отговори
история и продължени преди 10 години
Е,нека има и малко фактология...youtube/watch?v=4l46STwUHZk
69
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСНАЦИ СА ОТГОВОРЕН Е МОСКВА
68
1
 
24
 
! Отговори
слава на русия преди 10 години
Тези евро бастуни да си гледат гей браковете и да не се месят на Русия, че ще ядът дървото!
67
0
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Ахахахаха.А защо тогава се скъсаха да се ръкуват с тях а? Тяхната мама откачена.
66
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ще изринат цяла Европа, ако тези се направят на смели! За какви се помислиха, за господари на света или какво? Да си стоят мирно на задните си части, че ще съжаляват, ако напрявят грешен ход!
65
0
 
12
 
! Отговори
История и продължени преди 10 години
Кто не скачет, тот москаль" это был первый лозунг, который я услышал....-това са слова на журналист,посетил Украйна още в началото на събитията! Преведено по смисъл означава Кой не скача е московчанин /като обида/защо ли ми напомня за едни години,когато продадохме нацията си с "Кой не скача е червен ! ?????
64
0
 
15
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Съгласно анкетиране, проведено от германската компания Infratest-dimap, 57% граждани на Германия са против икономическите санкции спрямо Русия.77% германци са против изключването на Русия от "голямата осморка". Над половината анкетирани са съгласни, че президентът на САЩ Барак Обама не прави принос в уреждането в Украйна. 12% смятат за целесъобразна западната военна подкрепа на Украйна, докато абсолютното мнозинство са против това.
63
0
 
1
 
! Отговори
e преди 10 години
Нали специално им звъннаха по телефона да им обяснят, какво още не им е ясно?
62
0
 
7
 
! Отговори
архангел до 58 преди 10 години
Момче, откъде пък реши, че Украйна вземат повече заплати оттук???? Доколкото знам, средната заплата за измислената държава е около 300- 350 долара. 1 кг. месо е над 15 долара, а кв. метър ново строителство е между 1000 и 2000 долара, а в Киев - повече! Слава Богу - у нас е много по-добре от Украйна и това е факт! Виж- Русия е друга работа! Там реалната средна заплата за цялата страна е около 1000 долара месечно, а в Москва, Сибир и т.н. отива над 2000!
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ са в паника , техните еврейски господари губят войната срещу Русия !
60
0
 
8
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 10 години
би ли осъдил себе си в Нюрнберг?? СТИГА ДВУЛИЧИЕ И АГРЕСИЯ
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запада няма интерес да унижи Путин и със сигурност ще му даде някаква възможност, провала довел загубата на Украйна да бъде поднесен на фанатизираните му поддръжници като победа.