ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!

Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха
Обновена: 13 мар 2014 18:02 | 13 мар 2014 15:30, Елка Василева
302
ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!
Снимка: Reuters

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна", заяви Европейският парламент в резолюция, приета на сесията в Страсбург.

ЕП определя руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право, а плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия - като незаконни. Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха за сигурността на ЕС.

Резолюцията определя присъствието на "незаконно пребиваващите" руски военни в Крим като "явно нарушение" на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции". Евродепутатите се позовават в оценката си на украинската конституция, според която Автономна република Крим може да организира само референдуми по въпроси от местен характер, но не и по теми, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

Резолюцията определя твърденията на Русия, че целта е защита на руските граждани в Крим, като "напълно неоснователни", тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията остро осъжда "оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Виктор Янукович като "фашисти".

Още по темата

Евродепутатите призовават украинското правителство да осигури защитата на правата на националните малцинства, включително украинците, чийто майчин език е руският. ЕП настоява за нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната. Приветствано е решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в страната.

ЕП подчертава необходимостта ЕС да разговаря с Русия с един глас, както и да подкрепя правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще. Приветствано е решението на Европейския съвет от 6 март за преустановяване на преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

Според ЕП в случай на руско анексиране на Крим ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи и замразяване на имущество. ЕП призовава при такова развитие ЕС да предприеме мерки по отношение на руските дружества, особено в енергийния сектор.

Евродепутатите подкрепиха решението на ЕС да предостави на Украйна 11 милиарда евро помощи, подписването на политическата част от споразумение за асоцииране с Киев и незабавното намаляване на митническите тарифи за внос в ЕС на украински стоки. ЕП призовава за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна и за въвеждане на временни, опростени и евтини визови процедури за украинските граждани.

В резолюцията се допълва, че парламентарното сътрудничество между Европейския парламент и Държавната дума на Русия и Съвета на федерацията не може да продължи, все едно че нищо не се е случило.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zaplaha za parazitite chyfyti strah li vi ot braskia ryski botysh .paplach.
194
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха"Ами да ,заплаха за техните планове да поробят и обезкостят още една територия !!
193
10
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонименруснаците няма да си оставят магарето в калта ------------ Дам...само да не стане да си оставят тигъра у канавката. Мухахахахаха!
192
14
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Това тигърче на снимката дали го лови АрПиДжи? Щото в Украйна военната служба е задължителна и белите момчета са пострелвали с това-онова. "Десния сектор" със сигурност ги сърбят ръцете да изпекат някоя руска пу*ка.
191
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в скоро време чакам да минем на печки с твърдо гориво, руснаците няма да си оставят магарето в калта
190
3
 
32
 
! Отговори
Злобара Демон преди 10 години
Все пак има нещо позитивно- това е Началото на Края на ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И не ми трийте коментара, нали имаме свобода на словото, или нещо съм в грешка?
189
19
 
4
 
! Отговори
дим преди 10 години
абе отворковци някой от вас сети ли се че нашето черноморие е изкупено от руснаци??И лятото като дойдат ако ние изкаме да сменим нашето правителство значи трябва да очакваме руски кораби за да си защитят гражданите???И тогаваако се случи ще трябва да сте доволни че духате на братята си а те изпадат в екстаз от братската обич.И писането на мнения в интернет ще е мечта ама вие пак ще сте доволни защото ще сте под команда.Народ който няма свобоно мислене не получава свобода
188
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕДНАГА НЕЗАБАВНОООООООООООООООООООООООООО
187
1
 
15
 
! Отговори
Злобара Демон преди 10 години
Все пак има нещо позитивно- това е Началото на Края на ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
186
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РРРРУУУУУУУУУУУССССССССССИИИИИИИИИИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ НИЕ СМЕ С ТЕБЕ ВСИЧКИ НАРОДИ В ЕВРОПА.
185
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ трябва незабавно да изтегли всички свои военни сили, незаконно пребиваващи на територията на целия свят, с изключение на Русия, Северна Корея, Куба и Китай.
184
0
 
26
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
И ако Русия не се подчини на рездолюцията какво ще стане? Ще я набият ли?))) Нали така са свикнали да пранв
183
1
 
23
 
! Отговори
не син преди 10 години
ЕП,ЕС и САЩ да си .....майката !
182
1
 
23
 
! Отговори
bat'Kolio преди 10 години
Тия смешници евродупедати да спрат да изпускат всеки ден по някоя идиотщина относно събитията в Украйна. Нека се върнат към обичайното си всикидневие - пръцкането.
181
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се изтегли ама това надали ще промени желанието на хората от Крим за присъединяване към Русия.
180
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,да се изтегли Русияот Украйна,ама само акоСАЩ се изтегли от Кубаот Гуантанамо!Също така от Ирак,Либия,Панама,Чили,Хаити и т.н.!
179
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само хабите хартия в ЕС комиссите.След 2-3 дни ще пребивават съвсем законно на руска територия, без да са се мръднали и на 1 см...
178
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТук един човек е написал забележете,че САЩ били вече в Ирак и си били тръгнали!Да почти си тръгнаха като затриха живота и съдбите на МИЛИОНИ ИРАКЧАНИ!КЪДЕ БЕШЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ТОГАВА?ТОТАЛЕН ЦИНИЗЪМ!!!ПРИМИРЕТЕ СЕ ,ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ВЛАДЕЕТЕ СВЕТА,в това число и крайно важното за вас ИНФОРМАЦИОННО ПОЛЕ!
177
0
 
20
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Моят дядо казваше :" Ше стане работата ама иска чакане. "като това значеше че никога няма да стане!
176
0
 
32
 
! Отговори
архангел преди 10 години
Реален шеф на ЕП е сатана, известен още като велзевул, азраел, рогатия, азазел и т.н. Реалната работа на ЕП тази година е, че измисли трети човешки пол - този на интерсексуалните. ЕП не може да се занимава с никаква политика, освен с ГЕЙОПОЛИТИКА! Сега сатана е наредил на слугите си да помислят за узаконяване на педофилията в ЕС и на браковете между хора и животни! Едва след това, вече напълно съсипал Европа, рогатия ще поведе всичките еврозомбита към армагедон. Но там ще загине! БОГ Е ВЕЛИК!