ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!

Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха
Обновена: 13 мар 2014 18:02 | 13 мар 2014 15:30, Елка Василева
302
ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!
Снимка: Reuters

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна", заяви Европейският парламент в резолюция, приета на сесията в Страсбург.

ЕП определя руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право, а плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия - като незаконни. Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха за сигурността на ЕС.

Резолюцията определя присъствието на "незаконно пребиваващите" руски военни в Крим като "явно нарушение" на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции". Евродепутатите се позовават в оценката си на украинската конституция, според която Автономна република Крим може да организира само референдуми по въпроси от местен характер, но не и по теми, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

Резолюцията определя твърденията на Русия, че целта е защита на руските граждани в Крим, като "напълно неоснователни", тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията остро осъжда "оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Виктор Янукович като "фашисти".

Още по темата

Евродепутатите призовават украинското правителство да осигури защитата на правата на националните малцинства, включително украинците, чийто майчин език е руският. ЕП настоява за нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната. Приветствано е решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в страната.

ЕП подчертава необходимостта ЕС да разговаря с Русия с един глас, както и да подкрепя правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще. Приветствано е решението на Европейския съвет от 6 март за преустановяване на преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

Според ЕП в случай на руско анексиране на Крим ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи и замразяване на имущество. ЕП призовава при такова развитие ЕС да предприеме мерки по отношение на руските дружества, особено в енергийния сектор.

Евродепутатите подкрепиха решението на ЕС да предостави на Украйна 11 милиарда евро помощи, подписването на политическата част от споразумение за асоцииране с Киев и незабавното намаляване на митническите тарифи за внос в ЕС на украински стоки. ЕП призовава за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна и за въвеждане на временни, опростени и евтини визови процедури за украинските граждани.

В резолюцията се допълва, че парламентарното сътрудничество между Европейския парламент и Държавната дума на Русия и Съвета на федерацията не може да продължи, все едно че нищо не се е случило.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
202 Тя и България не е окупирвала през 1944 , една пушка не е гръмнала нали и провдения през 1946 Референдум е напълно законен нали бе червен *** .
154
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
199 Тъпкако не само руснаци гинат въвъ войната 1877-78 , гинати УКРАИНЦИ , БЕЛАРИСИ , ФИЛАНДЦИ , РУМЪНЦИ , разбра ли бе *** ссъ сигурност има и още .ТОВА Е ИМПЕРИЯ а в момента Империята се разпада , защото Европейския избор на Украйна не е нещо друго освен окончателен рапад на Империята , те и до сега си я имаха Украйна за своя , но от сега нататък благодерения на алчността на Путин ще я загубят , халал да им е Крим .
153
3
 
24
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Русия създава условия за референдум в Крим. Тя не води бойни действия с армията на Украйна. Тя не окупира Украйна. Тя не прави нищо за да се определя като агресор.Крим иска независима държава. Какво отношение има тук Русия.Санкции трябва да има с/у новата украинска власт,която с действията си провокира народа на Крим да иска референдум.Тук просто запада иска за дълъг период да създаде нестабилност по западните граници на Русия. САЩ са в основата на всички безредици в Украйна.
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
197 ало демократа я кажи кога се е провеждал Референдум за отделянето на Косово , защо лъжещ бе ***
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
196 ти правиш ли разлика тъпче между референдума в Шотландия и този в Крим , аре да видим според има ли разлика или няма , кажи си .
150
3
 
29
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Русия прати синовете си да гинат заради българите,та няма да защити своите!?Предполагам,че руските войски ще стават все повече на украинските територии,населени с руснаци.А след това бързо-бързо и на останалата част от Украйна.Гответе вратовръзките,господа и госпойци от Европа,подправки също ще са ви нужни.
149
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прочел Путин телеграмата от ЕП, почесал се по топките и си го преместил от Русия в Украйна ...
148
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо уж демократите като създадоха шиптарската наркодържава Косово, признаха референдума, проведен само в Косово, а не в цяла Сърбия.А сега за Крим, не го признават предварително и искат да се проведе в цяла Украйна.Според мен ситуацията в Косово навремето и в Крим сега е абсолютно идентична.
147
0
 
26
 
! Отговори
za6to преди 10 години
Що ми се стува, че на 18.10.2014г. в Шотландия има референдум??? Що ми се струва, че Обединеното кралство не е съгласно??? Що ми се струва, че референдума е напълно законен??? ***, май вероятно бъркам.
146
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, *** !Мачкай *** фашаги ! Ако трябва и с танкове и *** !
145
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още през 1949 г. Западът създава КОКОМ Координационен комитет за многостранен контрол на износа единна западна стратегия в търговията с технологии. Целта е да се ограничи достъпа на страните от източния блок до съвременни научни постижения. След 70-те години КОКОМ и най-вече САЩ затягат още повече контрола, особено върху модерните технологии.И на финала Империята на злото се разпадна , май ще има Римейк
144
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стара еврейска мъдрост: "По-добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немците да ти го пуснат"
143
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС какво се притесняват?Руснаците не са като преди!След два-три дни като свършат кавото трябва да направят се изтеглят - ето например Грузия!споко!
142
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
Prez sledvashtite nekolko godini rusnacite 4e ubijat okolo 600 miliona zapadnoevropeici I amerikanci,to4nia broi samo Gospod znae.
141
2
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
V Bibliata pishe 4e Antihrista,Gjavolo,4e e lidera na Vuzrodenata Rimska Imperia,i 4e tazi imperia 4e bude nai-golemoto zlo v istoriata na Chove4estvoto.
140
1
 
7
 
! Отговори
Topo преди 10 години
Ko?HE!!!!
139
1
 
27
 
! Отговори
МОЖЕ преди 10 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕ--ВСИЧКИ ЕВРОДЕПУТАТИ ДА ЗАМИНАВАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ НА ИЗТОЧНИЯТ ФРОНТ И ДА СЪЗДАДЪТ SS ДИВИЗИЯ---ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ!!!
138
1
 
26
 
! Отговори
А! Трябва ред! преди 10 години
Едно по едно!Америка да се изтегли от Ирак, Авганистан, Либия, Емирствата, Пакистан,.....Грузия и тогава!
137
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Putin trebva da predupredi MOK 4e v USA,Francia,Anglia,Germania,Holandia I Norvegia pove4e ne trebva da se provejdat olimpiadi zashtoto tezi nacistki svine meshat politikata sus sporta.
136
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na Vuzrodenata Rimska Imperia,okolo 600 miliona zapadnoevropeici I amerikanci 4e budat ubiti ot rusnacite.