В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия

Международните организации го определят като незаконен
Обновена: 16 мар 2014 10:10 | 16 мар 2014 07:44, Анисия Иванова
245
В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия
Снимка: БТА

Близо 1,8 милиона жители на Крим днес избират дали черноморският полуостров да остане автономна република в Украйна, или да се присъедини към Русия. Референдумът е определян като исторически и от Русия, и от Запада, макар и по различни причини, отбелязва ДПА.

Гласуването в Крим започна, вотът е подкрепян от Москва, но Киев, САЩ и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската  конституция, посочва Ройтерс. Гласуването продължава до 20 ч. местно и българско време /19 ч. централно европейско време/. Гласува се в 1200 избирателни секции, посочва ДПА. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започва в 8 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес.

Каквато и да е истината, гласуването едва ли ще произведе неочаквани резултати. Допитване, поместено в началото на седмицата на сайта севастопол.нюз, показа, че между 80 и 90 на сто ще гласуват на референдума за обединяване с Русия.

Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че той е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен.

Още по темата

Проучването е направено от Европейски политически изследователски център - неизвестна организация без собствен сайт, но резултатите до голяма степен съвпадат с изявленията на проруските лидери в Крим.

Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60 процента от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите.

Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Двата въпроса в бюлетините, с които ще се гласува, са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски. Те гласят: "Вие за присъединяване на Крим към Русия с права на субект в Руската федерация ли сте? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте?

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март, съобщава ИТАР-ТАСС. Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.

Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол, който има специален статут, приеха на 11 март декларации за независимост, което според председателя на кримския парламент е било необходимо, за да се обезпечи легитимността на референдума.

След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна "автономна" и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици. 

Крим е отворен за журналисти, а акредитацията в пресцентъра  за днешния референдум за статута на полуострова е максимално облекчена, увери министърът на информацията на Автономната  република Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки информациите за инциденти с представители на медиите, Полонски призова да се съобщава на властите за всички такива случаи. Той обаче припомни, че трябва да се спазват  правилата за сигурност.

"Намираме се в много сложен период, постоянно очакваме провокации от страна на различни радикали и т.н. Затова молим журналистите да се отнасят към мерките за сигурност адекватно, да оказват сътрудничество на правоохранителните органи, така че те да изпълняват задълженията си", подчерта Дмитрий Полонски.

Той увери, че кримските власти ще следят правоохранителните  органи да не пречат на журналистите да вършат своята работа. Според Полонски в Крим има над 2500 журналисти от различни медии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Татари са наричали в миналото християните приели исляма от монголите. Даже цяла диснастия български царе с потекло от Асеневци които са били заточеници в Крим и са завзели власта в края на 13 век са наричани не Асеневци а Тертери (демек татарите). Така, че Ленин е обобщил нещата и не се знае дали не е искал точно обратното. Ако не знаеш да ти кажа, че самият той е Чуваш, а чувашите са православни и част от българските племена. В момента Татарстан, Чувашия и Башкортистан искат обединение с име БГ
168
5
 
19
 
! Отговори
Кой ?????????? преди 10 години
Кой живее в Крим: Обама, Меркел, и т.н. или руснаци и украинци? Г-н Обама, знам, че искате Севастопол да стане американска база. Но нали твърдите, че сте за демократичните принципи?Ами хайде тогава да оставим хората сами да си решат.
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А освен това отиди в някои стари градски библиотеки и поискай литература със стари карти. Или просто стари карти. Ще ти направи впечатление, че татари е имало едновременно на 5-6 места по света (говорим за Евразия). Така че твърденията, че били монголоиди са несъстоятелни, понеже татари е имало и в днешните прибалтийски републики много преди да се заговори за монголски племена и кланетата които са правили.
166
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Исляма се налага насила на всички след 1277 г. когато татарите (които са монголоиди) превземат страната."Не се изказвай неподготвен! Отделен етнос "татари" НЯМА! Думата татар означава неверник. В днешна република Татарстан населението при преброяване е насила записано като татари с указ на Ленин. За да се заличи българщината.А иначе Волжка България почти веднага приема исляма и то не само за властимащите. Направили са го за да се съхранят като българи.
165
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волжка България не приема исляма за официална религия, то става само за управляващите и то само за който иска. Голяма част от българите са били православни, имало е и зороастриици и др. били са свободни в религиите си. Исляма се налага насила на всички след 1277 г. когато татарите (които са монголоиди) превземат страната. Голяма част от християните минават с владенията си към руските княжества. Това е началото на израстването на Русия и упадъка на Волжка България.
164
4
 
5
 
! Отговори
Михал до 113 и 114 преди 10 години
До Климент - По времето на Берлинския конгрес Русия е една, но сега Русия е най могъщата военна сила в света.Русия е империя и естествено ще води имперска политика.Тук емоциите и желанията нямат тежест, а западните цивилизации нямат сила.До 114 - "Санкциите ще са бавни и постепенни, но жестоки и неотменими във времето. Така Русия ще бъде задушена икономически. Русия ще бъде съсипана само за 6 месеца!"Много оптимистично,ей.Значи, 6 месеца и след това само щастие.Абе,114 ти мечка душил ли си?
163
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите от Украйна ясно заявиха, че искат да живеят в Русия не в Украйна. Техни говорители казаха, че имат крепостни (натурални) актове за земите си от руския цар и че новите украинци искат да им отнемат това. На практика не им признават собствеността върху бащините им земи. И са на път да им забранят и езика наред с руския. Нашите политици обаче се удрят в гърдите, че им пазят правата и ги подкрепят, а плюят срещу Русия. Политиците ни са долна *** забила дълбоко език в *** на Чичо Сам.
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" До промените на Петър 1 Русия се е считала за българска държава наследница на Стара Велика България."ХАХАХАХАХА, Ами да бяха си кръстили държавата НОВА БЪЛГАРИЯ тогава!
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Поробвали са местните славяни и българи и са ги принуждавали да им работят като роби"Греееееешка!Кримските татари са българи!"Насила са ги помохамеданчвали."Пак грееешка! Гагаузите са от там, те са християни!"Това са правили и във Волжка България, кланета и помохамеданчване."Трета греееешка! Волжка България сама избира исляма за да се противопостави на Хазарите (юдеи)."До промените на Петър 1 Русия се е считала за българска държава наследница на Стара Велика България."Нямам думи!!!
160
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кримските татари са за Крим това което са турците за БГ, завоеватели. Поробвали са местните славяни и българи и са ги принуждавали да им работят като роби. Насила са ги помохамеданчвали. Това са правили и във Волжка България, кланета и помохамеданчване. До промените на Петър 1 Русия се е считала за българска държава наследница на Стара Велика България. Даже и днес езиците ни са почти идентични и можем да си говорим без преводач. Това не го могат доста народи живеещи в една и съща държава в ЕС.
159
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"още ям рибните консерви от по 240 грама на цена 2,6 лв български пари, а в тях месото е 99%, не като нашето"*** в К**фур (да не правя реклама), продават от "НАЙХУБАВИТЕ" както им викат САМИТЕ РУСНАЦИ. :))) Месото не струва, от тия консерви се повръща!
158
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименна знам кога си ходил за последно в Русия, ама аз се върнах преди 2 месеца от там - мнооого по-добре са от нас - още ям рибните консерви от по 240 грама на цена 2,6 лв български пари, а в тях месото е 99%, не като нашето. магазините им са пълни. не говори празни приказки!
157
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странно... значи желанието на 90% от населението е незаконно, а на 5% терористи и превратаджии е законно? *** ЕС. Всички в България са ***.
156
2
 
10
 
! Отговори
Симо преди 10 години
До навиАко си българин, трябва да възхваляваш руския цар докато си жив.Българското черноморие няма статут на автономия и никой не е тръгнал да отнема имотите на руснаците.Стамболов е масов убиец и изнасилвач.Където е бил Стамболов, въстание не е имало.И ако Стамболов е прав, то въпросът е защо е така?
155
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Русия даже 80% от оръжието и е остаряло и амортизирано. Който е ходил в Русия знае, че положението там никак не е добре. Като в България преди 15 години е. Стари панелни блокове, доста празни магазини, улични банди от ***, само 2 вида салам в магазините (за тукашните 50 вида луканки и колбаси има само да мечтаете!!!), лоша бира, консерви по технология от преди 30 години, дупки по пътищата, стари автомобили (по-стари от нашите!!!).Абе пълна мизерия е!
154
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смешниците от запада ще налагали санкции на Русия. Ще си го премести Путин фара от другата страна на борда. За Косово номера им мина, но за Крим едва ли.
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо ми едно време разказваше как са протичали изборите "при шумкарите".Отиваш да гласуваш и всички бюлетини са червени, като само една не е с червен цвят. След всеки човек се проверява дали тя липсва. Ако липсва - ядеш бой!А в днешно време това не е нужно. Просто се казва: "Напълни чувалите с 95% от нашите и 5% от другите. И без това ние колим, ние бесим, ние решаваме!"Или пък: "Програмистчето, пиши в базата данни 90% за нашите, че да не ядеш тупалки!"То е ясно от сега!
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народът на Крим и Путин се оказаха по-големи демократи от политическата хунта на ЕС и НАТО. ЕС чиновниците треперят европейските народи да не се събудят и да поискат отново референдум за европейската конституция, която бе наложена с Лисабонския договор, след няколкото отхвърлени референдума. Плюя аз на такава "демокрация"
151
4
 
11
 
! Отговори
коки преди 10 години
руска сила руска пот руска кръв ,ще избавим от неволя целий български народ.само русия.
150
3
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
До Анонименпустни ти де дай линк от Москва . Имало два митинга едните за другите против логично . Но кои били повече да видим е интересното .