Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски

България няма да подкрепи допитването
Обновена: 14 мар 2014 20:01 | 14 мар 2014 19:54,
315
Референдумът в Крим е незаконeн, смята Орешарски
Снимка: БТА

България няма да подкрепи предстоящия референдум за отделяне на Крим от Украйна, стана ясно днес на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с представители на граждански и неправителствени организации. Пред тях той обяви бъдещото допитване за незаконосъобразно.

"Предстоящият референдум в Крим за отделяне от Украйна е незаконосъобразен и ние не можем да го подкрепим, нито една друга държава не го подкрепя", отбеляза премиерът. Той се позова на украинската конституция, която не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия.

"Ако сегашният украински парламент промени конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция", обясни все пак премиерът.

Новото правителство в Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото правителство, каза Орешарски, запитан защо външният министър Кристиан Вигенин е изразил подкрепа към новата власт в страната, като е посетил украинската столица.

В същия ден в Киев беше и държавният секретар на САЩ, а няколко дни по късни представители на Украйна бяха в Брюксел за официална визита, каза премиерът. Не е моя работа да коментирам настроенията на украинското общество и неговото представителство в парламента и кои правителства подкрепя, каза още Орешарски.

По думите му позицията на страната ни е фокусирана около няколко принципа, като на първо място е подкрепата за българското национално малцинство, което е от най-малко 250 хиляди души. Именно заради това външният министър Кристиан Вигенин е бил на посещение в Киев.

Орешарски добави, че правителството се обявява за териториалната цялост на Украйна. "В договор от 1994 година, подписан от повечето велики сили Украйна предоставя ядрения си арсенал за гарантиране на териториалната си цялост", уточни той. Министър-председателят настоя украинските власти да водят политика за намаляване на напрежението и за спазване правата на всички граждани, без значение от какво малцинство са те.

"Следим ситуацията и към настоящия момент няма оптимистични новини", смята Орешарски. По думите му нашата страна е сред държавите, които биха претърпели най-големи икономически щети от санкции към Русия. Затова ще се търси вариант за дипломатическо решение на кризата, за да не се стига до налагане на санкции.  

Другата седмица ще се проведе Среща на върха в Брюксел, на която ще се обсъжда ответна реакция на ЕС за случващото се в Крим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
1
 
! Отговори
lubov преди 10 години
bravo na krimchani!iskaha referendum. zak-zak. organiziraha referendum za 14 dena.novo pokolenie hora - novi interesi, novi mechti, novi predizvikatelstva.novi pateki za radost, stastie, razvitie, uspeh.west i ost germancite kak se sabraha predsrochno 1989 godina ot merak?sled 5 godini, ako iskat drugo. pak taka. referendum - s yasen vapros, s yasni otgovori.mnogo dobre se razbirat na maichin ezik.
248
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Нима в Украйна има законно правителство - Орешарски е шут на запада...
247
1
 
2
 
! Отговори
beni преди 10 години
Я млъквaй ?!!!!
246
1
 
0
 
! Отговори
пак-Павел преди 10 години
Ако има правни Действия на За-пада, до какво мислите ще да доведат!?!, до отцепване на още области - Който сее ветрове, жъне бури, е казал Бог-син. Не съм социалист, Вие (яйценюк-чета) сте ***. Страховете за ова, което Турция ще направи, е задействано и се изпълнява отдавна, преди 1954г. Бях дете, когато се казваше, че ходжите проповядвали голям брой родени мюсюлмански деца, останалото е въпрос на време, Господа.
245
1
 
9
 
! Отговори
22 преди 10 години
Орешарски прави голяма грешка. Дори по европейската конституция референдумът е законен, щом населението му иска референдум за определяне на статута на републиката. По-добре Русия да стои на страна и Крим да вземе статут подобен на Осетия.
244
1
 
5
 
! Отговори
, преди 10 години
Орешарски да спре да смята, защото има 2 по математика!
243
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и в сръбската нямаше такива опции, а косово си го признахме като стой та гледай.........
242
0
 
11
 
! Отговори
баи ганю преди 10 години
Орешарски от къде бе джанъм ви натиснаха толкова здраво че ги плещите тия приказки.Навярно заплаха с изгонване от ЕС.Плюя аз на европеиският ви съюз.Рано или късно тои ще се разпадне.Колкото по скоро толкова по добре за държавата ни и народа.
241
0
 
11
 
! Отговори
цеци преди 10 години
Щом мислиш че референдума е незаконен защо тогава пратихте български наблюдатели в Крим. Орешарски, като икономист може да си много добър но като политик си кръгла нула.
240
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Евреите създават илюзията че света е хаос, а те знаят как да се справят в такъв свят. А истината е съвсем друга - през цялия 20 век когато се разиграваше капитализъм и комунизъм, те го правеха организирано и изключително като своя работа. Няма значение дали евреина е комунист или олигарх - в България е едно и също, - важно е да се убиват!
239
0
 
8
 
! Отговори
Гошо - продължение 2 преди 10 години
Забавна ситуация - има "Гошо - продължение", а го нама първя пост. Защо ме изтрихте? Че препсувах Мани Паси? Ами нали казах добри думи за Исак Паси? Наред ли сте? Не ви е харесала някоя моя дума? Тогава платете само по левче за думи и изрази, вече излезли! Аз спокойно мога да мина без вас. Мони Паси си разреши да плаши Русия с кибервойна по една слугинска ТВ. Аз дадох пример как руснаците с тяхната "Автобаза" 1Л222 направиха американските дронове за смях. Кое толкова не ви хареса? Истината?
238
0
 
4
 
! Отговори
Гошо - продължение преди 10 години
...суперсъвременния стелт-технология, достигащ свръхзвукова скорост, кацащ на смолетоносачи RQ-170 Sentinel го приземиха в Иран за велика радост на аятолласите, китайците и своя, разбира се. Наложи се краварите унизено да молят да им го върнат и получиха кукиш. Разказвам тази история за всички любители на басни: този за калпавата руска електроника, този за невидимите F-22 (по-невидими от Сентинела), за пробитата руска въздушна отбрана. Всъщност, нека всеки се радва на басни...
237
0
 
9
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Кръвта на вода не става! Този си е седесар в кръвта, а седесар означава русофоб! Да му мисли еврошушумигата Станишев, който се скатава по въпроса като бълха в *** и чийто избор е Орешарски. Срам и за еврейчето ***, който го играе пощальон между Меркел и украинските бандюги.
236
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** вместо да мълчат и само да ги мислят за предатели, те се обаждат за да покажат на всички че са такива!
235
1
 
8
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Не давай такива изявления, защото и ти си незаконно на този пост! Не си избран на избори!
234
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие господине сте кукла на конци! Референдумът в Крим и резултатът му утре ще са факт.И какво? Санкций завинаги? Отивайте си продажници проклети!
233
0
 
7
 
! Отговори
"Philips" преди 10 години
И да ми слагате "-",и да не ми слагате,то е Факт,че Ционизма е Капитализъм достигнал в пълната си Дивотия.Жалби и оплаквания,моля към :в.в.в."Арменския поп"
232
1
 
7
 
! Отговори
Monio Pasiev преди 10 години
Той е човекът, който за пръв път още през 1990 г. пред Великото народно събрание каза, че България ще влезе в НАТО!Той създаде Атлантическият Клуб и превърна членството в НАТО в национална кауза!Той е министърът, който подписа историческите договори за НАТО и ЕС!Той е българинът, който качи в трабанта си АЛ 8407 шефа на НАТО!Пие фреш от люти чушки, говори на български с пингвините на Антарктида, смята наум квадратурата на кръга!
231
1
 
7
 
! Отговори
e преди 10 години
Даже и Соломон Паси-обществено опасен индивит с принадлежност към световно признатата ционистична НАТО-Гнусотия,изрази "адекватна реакция".То е ясно вече защо ционистите нарочват всичко и всички,които не са подвластни на Ционизма! Спомена даже,че Русия имала апетити към Япония.Долнопробен маниопулатор от еврейски произход.Да,обаче ,това се случи,за да се пресеят световно известните "фактори" на Гнусотиите!
230
1
 
15
 
! Отговори
пловдив преди 10 години
Дядо ми се е бил редом с руснаци през 1944г. и аз ще го направа.Но всички вие когато преди само 10 години като се кажеше Русия или ,че я харесваш всички анатемосвахте. Сега няма да говорите , че сте големи патриоти и да псувате всички червени и да се правите на по големи католици от папата. Да Ви кажа честно ми се струвате като осъзнати гейове.Имам предвид точно тези който се асоциират с написаното.Вижданията в момента на управляващите са в разрез с моите но това не ми пречи да съм червен.