В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия

Международните организации го определят като незаконен
Обновена: 16 мар 2014 10:10 | 16 мар 2014 07:44, Анисия Иванова
245
В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия
Снимка: БТА

Близо 1,8 милиона жители на Крим днес избират дали черноморският полуостров да остане автономна република в Украйна, или да се присъедини към Русия. Референдумът е определян като исторически и от Русия, и от Запада, макар и по различни причини, отбелязва ДПА.

Гласуването в Крим започна, вотът е подкрепян от Москва, но Киев, САЩ и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската  конституция, посочва Ройтерс. Гласуването продължава до 20 ч. местно и българско време /19 ч. централно европейско време/. Гласува се в 1200 избирателни секции, посочва ДПА. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започва в 8 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес.

Каквато и да е истината, гласуването едва ли ще произведе неочаквани резултати. Допитване, поместено в началото на седмицата на сайта севастопол.нюз, показа, че между 80 и 90 на сто ще гласуват на референдума за обединяване с Русия.

Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че той е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен.

Още по темата

Проучването е направено от Европейски политически изследователски център - неизвестна организация без собствен сайт, но резултатите до голяма степен съвпадат с изявленията на проруските лидери в Крим.

Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60 процента от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите.

Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Двата въпроса в бюлетините, с които ще се гласува, са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски. Те гласят: "Вие за присъединяване на Крим към Русия с права на субект в Руската федерация ли сте? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте?

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март, съобщава ИТАР-ТАСС. Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.

Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол, който има специален статут, приеха на 11 март декларации за независимост, което според председателя на кримския парламент е било необходимо, за да се обезпечи легитимността на референдума.

След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна "автономна" и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици. 

Крим е отворен за журналисти, а акредитацията в пресцентъра  за днешния референдум за статута на полуострова е максимално облекчена, увери министърът на информацията на Автономната  република Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки информациите за инциденти с представители на медиите, Полонски призова да се съобщава на властите за всички такива случаи. Той обаче припомни, че трябва да се спазват  правилата за сигурност.

"Намираме се в много сложен период, постоянно очакваме провокации от страна на различни радикали и т.н. Затова молим журналистите да се отнасят към мерките за сигурност адекватно, да оказват сътрудничество на правоохранителните органи, така че те да изпълняват задълженията си", подчерта Дмитрий Полонски.

Той увери, че кримските власти ще следят правоохранителните  органи да не пречат на журналистите да вършат своята работа. Според Полонски в Крим има над 2500 журналисти от различни медии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
0
 
! Отговори
Радой до 173 преди 10 години
Великият Ботев е казал:"Свестните у нас считат за луди"Напиши "Ангеловия анализ"и ако се затрудняваш надникни в блога на безистена, блога на спараток и тогава давай диагнози.Ама да не мислиш, че ти се сърдя или по някакъв начин си ме засегнал/а/.Йок, както казват братята турци.
148
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 164само дето само 20% от горивата в ЕС идват от Русия. И в прав текст Норвежката премиерка каза, че няма никакъв проблем да компенсира нужните горива при такава предприета мярка от страна на Русия. И в момента в който руската рубла е стигнала почти нивата в които беше по времето на Елцин, Русия е в най-голямата репресия и криза от неговото управление насам. Защо всичко, което се вдигна в Сочи беше на кредит-по-скъсани са и от Албанците вече.
147
6
 
7
 
! Отговори
Михал до 171 преди 10 години
Руският народ е братски за българите щото руснаците са прекръстени българи.Ако те спася от удавяне, защото ме интересува сестра ти, сигурно ще изпадна в положението на руския цар.Това за 1/3 и 45 години е по дълго за обяснение и ще ти кажа само, че си в тотална грешка.Поляците мразят руснаците заради текста в една песничка"Помнят вси атамани, помнят полските пани, нашта армия как ги срази".Ама за чехите не знам.Не знам кой какво е видял, но за да ни има още, причината е само една - Русия.
146
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 10 години
До АнонименВръщай се в 7 клас, защото изглежда и най-малко понятие си нямаш от история!
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато принадлежиш към 7 милионна общност,в която хората от твоя етнос са изчезващ "вид",едва ли най-разумното е да се вглеждаш в кокалите на предците си.Българите трябва да имаме самочувствие,защото сме уникални.Ние сме толерантни,любопитни към живота,ученолюбиви,можещи;оцеляли сме след 500години "турско",не сме присвоявали чуждото,е,инфантилни сме,но ще пораснем.Оцеляването на българския етнос трябва да е на първо място в политиката на държавата без значение на междунарадните ни ангажименти.
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радое, ти си луд!
143
6
 
0
 
! Отговори
Радой преди 10 години
Че не си единствения, който не знае историята на българите е вярно, но за другите неща е нужно повечко да четеш.Всичко е откраднато от нас!Гръцката азбука е създадена от българи!Историята на македонците е история на българите!Французите са цивилизовани и кръстени от франките!Франките са Фраки, а те са Траки!Ако знаеше тези неща нямаше да пишеш нелепости.
142
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо руският народ е братски на българския? Защото през 1876 г. един руски император е водил война със султана заради своите си интереси, от което случайно сме намазали, но по-късно същия този император свива България до 1/3 от народностните й граници или защото през ВСВ са ни окупирали и после 45 години сме духали супата? Поляците и чехите по-прости ли са от нас, като ненавиждат руснаците? Нищо хубаво не сме видели от руснаците! Нокой по света не е видял нищо хубаво!
141
1
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Към 12 часа избирателната активност е 44% вече.
140
4
 
14
 
! Отговори
радой преди 10 години
Побери веднъж завинаги в ума си следното:1.Руският народ е братски за всеки българин.Бъркаш руските управници с руския народ.2.Русия е една от великите сили и само хора с развинтена фантазия не могат да проумеят тази проста истина.3.Граница имат държави, когато имат легитимни правителства.Незаконната власт в Киев узаконява разграждането на държавата Украйна.Да признаеш незаконно правителство означава, че признаваш елиминацията на границите.
139
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никто, кроме России, легитимности референдума не признает.
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пиша минуси на всички коментари, които са на маймуница и без препинателни знаци !!!
137
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички надменни "евроинтегранти" всъщност не ви пука за Русия или Украйна.За вас определящ е консуматорския нагон и перверзното желанието да властвате над чуждите съдби.Колкото и да ви се иска да смените изконните човешки ценности като достойнство,уважение,свобода с фрази като интеграция,диверсификация,еврофондове,няма да промените човешката природа.Светът е по-голям от комерсиалните ви душички.
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 159:Предполагам,все пак,си чувал онази реплика за свободата и салама.Халал да са им меда и маслото по улиците,предпочитам аз да решавам съдбата си,а не брюкселски зелки или мастити корпоративни пиявици.
135
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а при санкции от ес за газта ясно ами и ядреното гориво ако спрат че стоиме и без ток и без газ
134
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки българин, който изпитва някаква перверзна любов и близост към "братския" руски народ, е или луд за връзване или просто кръгъл *** на тема история и политика!!! Не ми ги побира ума как в 21 век някой българин ще защитава тая скапана, вмирисана развалина от държава, защото тя уж се опълчила на злите САЩ и ЕС, когато всъщност тази зловредна държава, от които всички са патили, включително и ние, просто дестабилизира, ограбва и окупира съседа си, чийто граници сама е признала!
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за кърджали вече разбирате как се чувстваха сърбите ама дадохме въздушното пространство значи подкрепяхме сега ревем ама все пак мнението на народа не се спазва
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците като гледат това са на седмото небе, тъй като очевадно ЕС му пука само за парите, а американците са прекалено мекушави, имайки предвид редицата загубени войни, не знам кой точно им пречи да си вземат Родопата без много зор.
131
3
 
4
 
! Отговори
anonimen 55 преди 10 години
Mislya 4e e nay-dobre da ne si pahame gagata,deto ne ni e rabota.....vsyaka jaba da si znae gyola!Opravili Bulgariya na6ite politici,i mozaci rasyat....nikoy ne im iska mnenieto!
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че е руски Крим,руски е ! Че Украйна е една измислена от Сталин република,каквато е Македония,също е измислена!А от това народът си пати.