В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия

Международните организации го определят като незаконен
Обновена: 16 мар 2014 10:10 | 16 мар 2014 07:44, Анисия Иванова
245
В Крим гласуват в референдум за присъединяване към Русия
Снимка: БТА

Близо 1,8 милиона жители на Крим днес избират дали черноморският полуостров да остане автономна република в Украйна, или да се присъедини към Русия. Референдумът е определян като исторически и от Русия, и от Запада, макар и по различни причини, отбелязва ДПА.

Гласуването в Крим започна, вотът е подкрепян от Москва, но Киев, САЩ и европейските лидери го обявиха за незаконен и в нарушение на украинската  конституция, посочва Ройтерс. Гласуването продължава до 20 ч. местно и българско време /19 ч. централно европейско време/. Гласува се в 1200 избирателни секции, посочва ДПА. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започва в 8 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес.

Каквато и да е истината, гласуването едва ли ще произведе неочаквани резултати. Допитване, поместено в началото на седмицата на сайта севастопол.нюз, показа, че между 80 и 90 на сто ще гласуват на референдума за обединяване с Русия.

Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че той е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен.

Още по темата

Проучването е направено от Европейски политически изследователски център - неизвестна организация без собствен сайт, но резултатите до голяма степен съвпадат с изявленията на проруските лидери в Крим.

Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60 процента от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите.

Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Двата въпроса в бюлетините, с които ще се гласува, са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски. Те гласят: "Вие за присъединяване на Крим към Русия с права на субект в Руската федерация ли сте? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте?

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март, съобщава ИТАР-ТАСС. Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят.

Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол, който има специален статут, приеха на 11 март декларации за независимост, което според председателя на кримския парламент е било необходимо, за да се обезпечи легитимността на референдума.

След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна "автономна" и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици. 

Крим е отворен за журналисти, а акредитацията в пресцентъра  за днешния референдум за статута на полуострова е максимално облекчена, увери министърът на информацията на Автономната  република Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки информациите за инциденти с представители на медиите, Полонски призова да се съобщава на властите за всички такива случаи. Той обаче припомни, че трябва да се спазват  правилата за сигурност.

"Намираме се в много сложен период, постоянно очакваме провокации от страна на различни радикали и т.н. Затова молим журналистите да се отнасят към мерките за сигурност адекватно, да оказват сътрудничество на правоохранителните органи, така че те да изпълняват задълженията си", подчерта Дмитрий Полонски.

Той увери, че кримските власти ще следят правоохранителните  органи да не пречат на журналистите да вършат своята работа. Според Полонски в Крим има над 2500 журналисти от различни медии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
12
 
! Отговори
---- преди 10 години
Западния свят през миналия век построи концлагерите и избиваше невинни хора, в 21 век -дойде време за правата на хората.....
128
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 153: Да, твоето мнение наистина е много скромно!
127
1
 
4
 
! Отговори
До az преди 10 години
От къде са дощли българите или тях Русия ги измисли в 19 век?
126
4
 
4
 
! Отговори
az преди 10 години
Ne pravete analog s Kurdjali i Razgrad, turcite ne mogat da gi poiskat zashtoto tezi zemi sa bili vinagi bulgarski. Ot kude i koga sa doshli osmanliite .. chetete elementarna istoria na Bulgaria.
125
1
 
19
 
! Отговори
до 149 преди 10 години
Не се коркай! Украйна е 50 милиона. Ако бяха питали всички украинци, майдановци май щяха да загубят цяла Украйна. Ето защо не са се прецакали, според моето скромно мнение, като не са поискали общодържавен референдум.
124
3
 
6
 
! Отговори
вирджиния до146 преди 10 години
Референдум в Кърджали няма да има, ако имаше щеше да е непосредствено след отделянето на Косово.
123
10
 
3
 
! Отговори
ами преди 10 години
И какво - Кърджали и Разград независимост ли ще обявяват? Или ще искат автономия? Феодално владение... Кърджали... добре звучи. То и сега си е такова. Но Турция все още не е в ЕС. Следователно няма да го поискат, поне не сега, защото нямат далавера. Така че аналогията си е чиста манипулация.. и насажда вражда.
122
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смятам, че украинците сами се прецакаха, защото трябваше да обяват, че руснаци има и в Киев и Лвов, а не само в Крим и те също трябва да дадат думата си, както и всички граждани на страната - така е по конституция. Ако бяха организирали общодържавен референдум, резултатът нямаше да ги притеснява и руснаците щяха да го бойкотират, а не обратното. И тогава Путин на кое измислено международно право щеше да се позове, за да заграби украинска територия?
121
3
 
8
 
! Отговори
az преди 10 години
AZ sum za otdelianeto na Krim i prisaediniavaneto mu kum Russia, znachi shte stane!
120
10
 
1
 
! Отговори
777 преди 10 години
Ще има референдум и в Кърджали. Не избежно е, но е много по добре от война...21 век все пак
119
1
 
1
 
! Отговори
DO 777 преди 10 години
STAVA VAPROS ZA KARDJALI!
118
2
 
2
 
! Отговори
Борисов преди 10 години
В средна Азия има още една "България" с която си нямаме нищо общо
117
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а бе хора ние не си знаем историята,откраднахме на гърците азбуката,на македонците героите,на французите герба,цялата ни история е фалшифицирана от комунистите,но да не гледаме назад ,а напред в бъдещете
116
9
 
10
 
! Отговори
777 преди 10 години
Да подкрепим Русия и Крим е свещенно дело! Територията пренадлежи на населието която я обитава!
115
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маскирани въоръжени мъже с автомати "Калашников" със заглушители са влезли в хотел "Москва" в столицата на Крим Симферопол, където са отседнали голяма част от международните журналисти.Инцидентът е станал снощи, целият хотел е бил блокиран.---------------------------------------------------------Избори по болшевишки.Добре дошли и се събудете от дълбоката дрямка,хора!Прогледнете какво ви готви Империята на Злото МОРДОР !
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странно. CNN не знаят за референдума във Венеция. Жълта новина ли е?
113
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАХАРИ СТОЯНОВ-проклет да бъде денят в който руски ботуш стъпи на българска земя,в средна АЗИЯ щеше да има още една БЪЛГАРИЯ,която руснаците я заличиха от земята с нечувани жестокости и изтезания,добре че тука ни пазиха османлиите толкова години
112
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 129"източното православие" ааааааааааахахахахахахахахах няма такъв цирк. Каза го човек в държава в които има 1 милион турци, толкова *** а от останалите поне 2 милиона не са кръщавани. Демек 2 милиона от няма 6 имат каквото и да е общо с православието. А и от тях 80% не са стъпвали в храм през последните 40 години. Религия=комунизъм. Стопиране на човешкия прогрес, и връщане в пещерите. Ходи пийни един аспирин ако те е заболяла главата. Оп, чакай, не-отиди се помоли на Доган и Путин.
111
6
 
13
 
! Отговори
rf преди 10 години
до 132А един още по-велик българин - Иван Вазов е казал"Кат Русия няма вторатъй могъща на светаТЯ Е НАШАТА ОПОРАТЯ Е НАЯТА ВИСОТА
110
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отделянето на Крим незаконно, а агресивното налагане на Косово -законно. Ега си справедливостта на западния "демократичен"свят.