Руски печат: Крим се развежда с Украйна

"Крим е зряла круша, която сама ни падна в ръцете"
17 мар 2014 09:27, Елка Василева
69
Руски печат: Крим се развежда с Украйна
Снимка: Reuters

"Киев изгуби Крим", констатира на сайта си "Независимая газета". "Крим се развежда с Украйна", четем в "Московский комсомолец". "Слава на Крим!" - пише в заглавие "Комерсант".

Крим гласува за ново обединяване с Русия, посочва "Комерсант" по повод вчерашния референдум на украинския полуостров, чиито първи неокончателни официални резултати сочеха над 95 на сто подкрепа за включване в състава на федерацията.

"Крим е зряла круша, която сама ни падна в ръцете", пише в заглавие онлайн изданието "Газета", цитирано от Франс прес.

Всички гласували казваха горе-долу едно и също: "Това е празник! Това е нашето бъдеще! Никой не може да ни забрани да сме заедно", описва официозът "Росийская газета" участието на жители на Крим в екзитполове.

Според "Ведомости" вотът е протекъл много успешно и с общо одобрение, без да попречат нито "спринтьорските темпове", с които бе организиран, нито агитацията в деня на гласуването, нито бойкотът, обявен от кримските татари, нито отказът на украинските власти да признаят резултата, посочва Би Би Си.

"Няма смисъл да говорим за нарушения (. . .), тъй като липсва всъщност и процедура", коментира пред вестника Василий Вайсенберг, експерт на руското обществено движение "Голос".

Временната наредба за референдума не регламентира редица важни моменти; комисиите например може да броят гласовете при закрити врата, изтъква той.

Още по темата
Кримският референдум протече сравнително безпроблемно, тъй като Киев се отказа засега от силов сценарий на полуострова, пише "Независимая газета". И обяснява причините: "ниска дееспособност на армията" и "невъзможност властта да бъде поета от "разпокъсаните отряди на бойците от Майдана". А Националната гвардия на Украйна едва започна да се формира, добавя изданието.

Посочва се и възпиращата роля на рускоезичните "сили за самоотбрана", действащи в Крим. Според всекидневника обаче Киев едва ли се е отказал от своите претенции към полуострова и не са изключени силови акции срещу местните власти в бъдеще – "може би до месец-два". Отбелязват се и "негласните опити на САЩ и НАТО да съдействат за повишаване на боеспособността на украинската армия".

Руският печат обсъжда предстоящата днес среща на европейските външни министри, които ще обмислят санкции срещу Русия. По данни на "Комерсант" ЕС вече е подготвил списък от 130 руски чиновници, отговорни според общността за политиката на Москва спрямо Украйна. Ще им бъде наложена забрана за влизане в ЕС, а активите им – замразени.

Личните санкции ще бъдат съчетани със засилване на политическия натиск върху Москва. Разглежда се въпросът за изключване на Русия от Г-8 и за алтернативна лидерска среща на организацията в Лондон вместо предвидения форум в Сочи.

Държавната дума готви ответни мерки - да настоява пред руското външно министерство за визови забрани срещу американските сенатори, които ще гласуват за санкции срещу Русия, припомня вестникът.

Ответните руски санкции обаче няма да имат същата сила като американските срещу Москва - "политиците от САЩ никога не са проявявали стремеж да си влагат парите в наши банки или често да посещават Русия", заявява политологът Валерий Гарбузов, говорил пред "Известия".

Според колегата му Алексей Мухин обаче щатските сенатори ще трябва да се допитат до хора от едрия бизнес, преди да наложат санкции на Русия, а те ще са неизгодни за бизнесмени от САЩ, които "вече се изказват против".

Западните политици заплашват Путин със санкции, за да го принудят да направи крачка назад в решаването на кримския въпрос. Руският лидер обаче "засега не отстъпва и трудно би било да предположим, че ще се държи по друг начин", пише "Независимая газета".

Властта в Русия (и по-специално Путин) неизменно подчертава публично, че не взема и не променя никакви свои решения под натиск. Същевременно класическият електорат на Путин не възприема като цел или ценност укрепването и разширяването на връзките със Запада. За разлика от средната класа в Русия, очертала се и укрепнала по време на суровинния бум от миналото десетилетие.

"Третият мандат на Владимир Путин обаче показва, че новите буржоа не го интересуват като избиратели. Управляващият елит изцяло се е преориентирал към своето електорално ядро". И Путин вече не е прагматичен и гъвкав политик - направил е твърд избор в полза на една от страните в социално-политическия и идеен
конфликт, заключава "Независимая газета", цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
putin ozna4ava sila putin e nacia slavianska iskam dasam rusnak no neznam dali nea da me mraziat rusnacite 4e sam balgarin unijen ot prosta6kia parlament i dali sam dostoen za rusnak a bih mn iskal za putinu umriommmmmmmmmmm
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз просто не могa дa повярвaм че ще зaмрaзявaт aвоaрите нa хорa ей тaкa щото сa решили и товa било демокрaция. Aми те по тaз логикa нa всеки могaт дa му при ерaт пaрите щото съседa е подaл оплaквaне че е руснaк или тaлибaн Кaкво стaвa бе .....товa е по лошо от робство и фaшизъм. Товa покaзвa стрaхa нa Ес и гейлордоввте от Русия. Един нaрод може и трябвa дa се сaмоопределя ....кaкви сa тия че ще ми определят нa мене нaклонa. Дa е...a и *** ви .....ционисти мръсни .
52
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Анонимен 51Забравяш, кой държи кранчето за Украйна. Моста през Източния Босфор (Владивостк - о-в Русский - грандиозно постижение на строителството! Височина на пилоните - 324 м, дължина над водата - повече от 1 км, височина - 70 м, виж Уикто!) го построиха за 2 години. И вода ще доставят, и всичко необходимо. Или както казват самите те: "Игра стоит свечек!".Сега топката е при западняците. А на тях краката им се преплитат. Бизнес или конфронтация, малко да се снишат или да го духат. Понял?
51
0
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До аз /52/Драги, казвам какво съм видял. А че стотици хиляди кримчани са ликували от душа и сърце, е без всякакво съмнение. За мен въпросът е атлантическите медузи , доплували до Брюксел, докъде ще стигнат, замахвайки да "ударят по мъжки" с меките китки Путин. Не се съмнявам, че Вигенин ще се прояви пак. За което партията му ще загуби 5-7 % на изборите. Платените предатели си мислят, че са безнаказани. Наивници!
50
0
 
11
 
! Отговори
Надали преди 10 години
До Анонимен Абе как става тая работа? Хем ги блокират по хотелите тея западни *** (уж да не отразяват "истината"), а те пак пишат какви "ужасии" са видели по време на изборите.
49
24
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Новият генералисимус на ссср Путинчо си вкара едър таралеж у гащите.
48
0
 
11
 
! Отговори
do 37 преди 10 години
Ima mnogo tatari i dori ukrainzi koito sa glasuvali za Rusia, zastoto Ukraina ne moje da im predloji nisto.
47
12
 
6
 
! Отговори
Делба по "братс преди 10 години
Украйна се развежда с Русия, а Путин си иска бойлера "Крим", който дядо му Хрушчов е подарил на снаха си "Украйна" !
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 51: Дори не ми се спори с теб, първо провери тези данни, после ги поствай в този вид.
45
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименНе лъжи! ББ никога не вземал повече от 25-26%!
44
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 10 години
До ГошоСтотици? От 2 милиона? Сигурно, все пак, са хиляди! Може би дори и десетки хиляди - общо в целия Крим.
43
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Водата в Крим идва от Украйна, електричеството също, газта и доставките по суша. В петък Руската дума ще приема Крим в РФ, в понеделник няма как Украинците да не врътнат кранчето. Няма логика да не го направят. Всяка година Крим се нуждае от 700 милиона долара дотация, а за да получат Руските заплати и пенсии ,тая сума набъбва до 1,5 милиарда. За мост през Керченския залив - още 3 милиарда. Кой ще ги плаща ? Руснаците ще се осъзнаят ,но късно.
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен44Както и Боко Тиквата. И той бе 100%
41
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия вече изгуби над 13 милиарда долара заради Крим. Ще губи още. Най-вече олигарсите ,които изнасят суровините . А те не искат да губят кинти, не могат да понесат да загубят по 2-3 милиарда за 1-2 дни. Та ,Путин яко им е настъпил интересите и сега ще му скроят шапката. А простия руски народ гледа дали руснаците в Украйна ще ги пуснат безвизово в Европа и ако е така- очаквайте най-големия цирк в Русия.
40
2
 
11
 
! Отговори
**** преди 10 години
Ох котьо,днеска крим,утре рим,и така до кото стигнем до сащ.
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох, тук постоянно ни плашат с референдум в Кърджали. Стига де, смешни сте.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко за Крим няма да имат ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ!
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
93%!?Срамота другари!Другарят Ким Чен Ун постигна точно 100%
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Факта е, че блокираха западните журналисти по хотелите.Да не вземе някой да отрази как стават нещата.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНикой не чака.Чакането чичко паричко да те храни е характерно за путинудидите.