Западът нарече фарс референдума в Крим

Готови сме да наложим на Русия да плати за действията си, обяви Обама
Обновена: 17 мар 2014 13:05 | 17 мар 2014 07:00, Красимир Ангелов
394
Западът нарече фарс референдума в Крим
Снимка: БТА

Западът отново бе категоричен, че няма да признае резултатите от референдума в Крим, който се проведе в неделя.

В телефонен разговор късно снощи президентът на САЩ Барак Обама отново заяви на своя руски колега Владимир Путин, че Съединените щати отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, съобщи АП.

Американският президент предупреди, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

Още по темата

"Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Обама настоя Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Американският президент е поискал още Путин да подкрепи разполагане на международни наблюдатели, за да съдействат за предотвратяване на насилие в Украйна, която се готви за избори през пролетта, посочва АП.

Великобритания пък нарече фарс вчерашния референдум в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него, предаде Франс прес.

Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. "Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони", добави говорителят.

Канадският премиер Стивън Харпър също посочи, че референдумът в Крим е нелигитимен. "Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол", каза Харпър.

"Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати", посочи канадският премиер в декларация.

Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията. Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство  пък призовава Русия да не анексира Крим, заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той.

Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник "Никей".

Официалната позиция на ЕС ще бъде обявена днес, когато съветът на ЕС по външни работи ще заседава в Брюксел. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани.

Днес се очакват и официалните резултати от референдума в Крим. Както Dnes.bg съобщи, според данни от първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини 95% процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия.

Повече за разговора между Путин и Обама можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
1
 
! Отговори
А преди 10 години
Путин бил ли е на телефона докато симпатичното черно момче е ръсил тъпизми по линията?:)))
294
0
 
5
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Запада обяви 95% от населението на Крим за фарисеи. ГолЕм смЕх.
293
0
 
9
 
! Отговори
Злобара Демон преди 10 години
Значи за Косово може, а за Крим не? Че той си е Руска територия! И аман от американците- навсякъде се навират, но този път не им се отвори парашута!
292
0
 
11
 
! Отговори
Крим преди 10 години
Запад нарече фарс? Русия не се притеснява от това. Крим се завърна у дома в Русия! Това е най-важният факт. Всичко останало са глупости.
291
0
 
4
 
! Отговори
sallaadin преди 10 години
Та в тоя ред на мисли, питам как ли биха реагирали във Вашингтон, ако в щата Тексас се проведе референдум за независимост от USA и присъединяване към Mексико, неразделна част от което са до Мексиканската война, и отговора е ДА?
290
0
 
10
 
! Отговори
BGN преди 10 години
САЩ и Русия май много много не търгуват помежду си, тъй че пак ЕС ще го д*ха с тия икономически санкции, а щатите ще потриват ръце, като скапят тукашните икономики !!!
289
0
 
17
 
! Отговори
MSC преди 10 години
Абе това канадчето много нагло бе!Хората плачеха вчера от вълнение ,ЧЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ РОДИНАТА СИ,А НАГЛОТО СЪЩЕСТВО ЗАЙВЯВА ЧЕ ТОВА НЕ ОЗНАЧАВАЛО НИЩО ОСВЕН ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ!ЕЙЙЙЙ АМАН ОТ ТОЗИ АНГЛОСАКСОНСКИ ГНУСЕН ЦИНИЗЪМ!
288
1
 
13
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
Nad 80 % glasuvali, ot tjah 96,67 % za prisedinjavaneto kam Russia.Tova "demokratichnija " zapad naricha "fars" ?
287
0
 
1
 
! Отговори
eli преди 10 години
До АнонименNqma takav , koito da te osvobodi-za jalost....
286
1
 
9
 
! Отговори
михо до 263 преди 10 години
До Просто питамПодкрепят го защото е законен, а е законен защото Крим е автономен.В България това не може да се случи, защото няма автономни области.Ако не си разбрал, чети още.Някъде по форумите има интелигентни обяснения.
285
1
 
4
 
! Отговори
Михо преди 10 години
До 323Не легитимно правителство, не легитимни граници.Ако бяха изчакали изборите, това нямаше да се случи.Кой и защо включи убийците в играта е извън нормалния разум.Май САЩ и Русия са направили уговорката.А санкцийте и лафовете са за балъците като нас.
284
1
 
9
 
! Отговори
Калин преди 10 години
До 346Умнико, що не четеш какво пишат по умните от тебе?В бг могат да се проведат допитвания по всякакви въпроси, но въпрос за отделяне не може да има.Ще питаш защо? Защото България не е федерация и няма автономни области.Земи от България могат да бъдат отнети само след военни действия, но като членове на НАТО и на ЕС на практика не може да се случи.Но нищо не може да се изключи, докато ни управляват хора без морал и достойнство.
283
4
 
13
 
! Отговори
калина преди 10 години
и Венеция иска референдум за автономия, много фарсове им предстоят на запада, дали ще могат да ги преглътнат, както преглътнаха убийците в Киев? Що за лицемерие за Косово може референдум, за Крим не може. За пореден път запада показа истинската си демокрация и различните аршини с които мери всичко
282
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 346 много скоро може в Кърджалийско да се удариш във права лопата,че патроните са по-скъпи!
281
3
 
12
 
! Отговори
До 348 преди 10 години
Вярно ядем само западни продукти и то какви хормонално обогатени или ГМО зеленчук отгледан върху химия ,без почва дори.Повече скърбя не за руската стока а за нашата/домати ,чушки ,краставици, ябълки, круши,праскови по 0,30ст, защото я имаше/.Сега имаме ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ И ТРАНСМАЗНИНИ - ЩО Е ТО?
280
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До глупaкa 360Глупaко,знaеш че русия пое целия дълг нaСССР нa гурбa си. ***, знaеш ли че Укрaйнa стъпи кaто незaвисимa държaвa без дългове. Колко трябвa дa сa крaдливи и прости зa дa имaт след 23 години милиaрди дългове . И колко зaпaдa трябвa дa ги зaробил със зaеми. *** нито Мaкедония нито Укрaйнa не сa истинaли държaви с трaдиции история и т.н a сa изкуствено създaдени. *** нещо влезе ли ти в кухaтa крaтунa.
279
3
 
20
 
! Отговори
456 преди 10 години
Хора вие видяхте ли някой насила да ходи да гласува.Аз видях усмихнати и весели хора,които с желание отиваха до урните.Да сте видели случайно до тях хора с автомати или руски войници.Значи вдигнаха се 10-20 хил нехранимайковци,захранени с парите на САЩ и те станаха най големите"демократи" макар да виждахме какво се върши на прощада,но сега виждате ли ние това гласуване не го признаваме,значи едните са народ другите ,незнам какви са другите според САЩ и ЕС,те не са ли народ .
278
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
360,най добре ще е за всички , вместо Русия да върне атомните бомби на Украйна,да вземе да ги подари на Куба,а?Май е време да започнем да мислим.Проблемът нито е Крим или Украйна.Той е примерът.Следват Италия , Испания , Белгия ,Шотландия и Ирландия и още колко?Къде отиват ЕС и НАТО?
277
0
 
1
 
! Отговори
CHETETE ! преди 10 години
rodinabg/readarticle.php?id=804‎
276
0
 
1
 
! Отговори
CHETETE ! преди 10 години
diagnosa.net/diagnosite-mi/сезонът-на-тяхното-недоволство--v‎